Gyurkity Péter

Szenvednek a delfinek a melegedő óceánokban

A figyelem jelenleg nem erre irányul, de ők lehetnek a következő veszélyeztetett faj.

A globális klímaváltozás témája meglehetősen gyakran szerepel oldalunk hasábjain, legutóbb például arról számoltunk be, hogy a friss eredmények szerint ezúttal erősödik a jó ideje veszélyeztetettként jellemzett hatalmas grönlandi gleccser. Most egy újabb részletes tanulmány futott be, amely viszont a nyugat-ausztráliai partok mentén élő delfinekkel foglalkozik.

A Cell Press oldalán megjelent anyagban arról írnak a kutatók, hogy a változatos élővilágáról ismert, az UNESCO által egyben világörökségi listára is felvett Cápa-öbölben élő delfincsoportok nagyon megsínylették a 2011-es hőhullámot, amely a tengeri víz hőmérsékletét egyes helyeken akár 32 Celsius-fokosra is felmelegítette. A területet és ezen állatokat monitorozó szakemberek nem sokkal ezt megelőzően kezdték megfigyelni a helyszínt, a 2010 és 2017 közötti adatokra támaszkodva pedig érdekes és egyben aggasztó következtetéseket vontak le. Eszerint a delfinek száma az akkori hőhullám következtében egyből 12 százalékkal esett vissza, ez pedig azóta sem változott, vagyis a delfinpopuláció komoly és tartós csapást szenvedett el – emellett persze számos más állatfaj és a növényvilág is megsínylette a hőmérséklet emelkedését.

A következmények között sorolják fel, hogy a nőstények a korábbinál kevesebb utódot nevelnek, viszont ezzel egy időben azt is leszögezték, hogy nem minden csoport reagált ugyanolyan módon a változásra. A jelek arra utalnak, hogy azon delfinek, amelyek tengeri szivacsokat használnak mintegy eszközként a táplálék felkutatására, sokkal jobban átvészelték ezt az időszakot, amelyet többek között azzal magyaráznak, hogy ezen csoportok valószínűleg mélyebb rétegekbe merészkednek le a kutakodás közben, vagyis kiegészítő táplálékforrásokkal rendelkezhetnek. Ezzel együtt maga a faj is komolyan veszélyeztetett maradhat, vagyis a klímaváltozás idővel akár a kihaláshoz is elvezethet, még ha nem is globális szinten, egyes régiókat azonban nagyon komoly csapások sújtják majd.

Az óceánokat érintő hőhullámok az utóbbi 25 évben váltak egyre gyakoribbá, ez a globális folyamattal együtt erősödik tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #11
    De vagesz vagy!
  • Sequoyah #10
    Ez a "pusztuljon ki mindenki, megerdemlik" hozzaallas az emberiseg rakja, emiatt fogunk egyszer kipusztulni...

    Szerencsere a tobbseg nem ilyen, hanem probaljak megerteni hogy hogan mukodik a konyzezetunk amiben elunk, es alkalmazkodni hozza.
  • bmw #9
    -1
  • bmw #8
    Ezt jol megmondtad....
  • emberz #7
    A korábbi éghajlat változásokkor is kipusztultak a delfinek? Vagy ti vagytok seggfejek, vagy a delfinek, hogy nem bírnak hűvösebb vizekre úszni... Sivalkodtok, mert a ti időtökben történik, holott jó néhány nemzedék megszívta már korábban is az ilyesmit, hosszú időkön át szenvedtek, jöttek jégkorszakok, felmelegedések... és ti akkor még sehol sem voltatok. Most meg rinyáltok, mint valami mártírok, holott elkényeztetett kis senkik vagytok, akiket most próbára tesz a természet, semmi több. A selejt, a sivalkodó férgese remélem elhullik menet közben... Hányingerem van tőletek, környezetszennyező, autókázó kis fostalicska köcsögök!
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2019.04.11. 07:09:51
  • Sequoyah #6
    Van valami amivel ezt ala tudod tamasztani?
    Teny hogy az oceanok atlaghomerseklete novekedett az utobbi idokben. Mire alapozod hogy a delfineket ez nem erdekli?
  • NEXUS6 #5
    +1
  • botyika #4
    "Kell persze a tudomány a technika csak nem minden áron. Egyesek pedig ezt a nem minden áron dolgot nem képesek elfogadni. Sok felesleges kutatás van amúgy a világban szerintem. "

    Például mely kutatások feleslegesek a világban? Te előre meg tudod jósolni hogy egy kutatásnak mi lesz az eredménye és ez az eredmény milyen következményekkel jár majd más tudományágakban?
  • wraithLord #3
    A cikkben egyetlen egy nyugat-ausztrál öböl palackorrú delfin populációjáról van szó. Tehát nem arról szól, hogy a delfinek szenvednek a felmelegedett óceánokban, mivel a globális felmelegedés nem ezt jelenti. A globális felmelegedés szélsőséges időjárással jár. A kutatók ennek az öbölnek a példáján vizsgálták a szélsőségessé váló időjárás okozta hőhullámok ökológiai hatását, és megállapították, hogy még a tágtűrésű fajok (pl. delfin) is megsínylik a felmelegedés okozta időszakos szokatlan meleget.

    Másrészt a globális felmelegedésre kenés nem hinném, hogy kézmosás, mivel a jelenleg elfogadott tudományos tényállás szerint a globális felmelegedés folyamatát is szennyezés (légszennyezés) tolta meg komoly mértékben.
  • nlght #2
    Pedig az óceánok szén-dioxid elnyelése lassítja a klímaváltozást, de a folyamat vége felé járunk, az óceánok nem tudnak több elnyelni, viszont a hőmérsékletük is megugrott már emiatt (is), tehát az állatfajok szenvednek ettől. Mi nem tiszta?