MTI

Nem fog befagyni télen a Balaton a globális felmelegedés miatt

Eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén lévő több ezer tó felszínéről a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a jég eltűnése komoly hatással lesz a tavak környékén élő több millió ember életére, valamint fenyegetést jelenthet az ivóvízellátásra és a halfajokra is.

Kanada, az Egyesült Államok és Európa északi területein jelenleg csaknem 15 ezer olyan tó van, amelyre az időszakos jégtakaró a jellemző a téli hónapokban. Ez azt jelenti, hogy ezek a tavak csak a hidegebb teleken fagynak be, és a melegebb teleken jégmentesek maradnak. Ez a jelenség már most problémát jelent az érintett tavak környékén élő közösségek számára, amelyek az élelemszerzés és a társadalmi kapcsolataik tekintetében is rá vannak utalva a befagyott tavakon áthaladó utakra. A kutatók továbbá a klímaváltozás egyik fontos, hosszú távú "jelzőjeként" tekintenek a tavak jégborítására.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikált mostani tanulmányban, amely a tavak jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb elemzés, a kutatók azt állítják, hogy a jövőben még több tó válhat jégmentessé a téli hónapokban. A szakemberek szerint amennyiben sikerül a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni a század végéig, akkor több mint 35 ezerre fog nőni azoknak a tavaknak a száma, amelyeken az időszakos jégtakaró lesz a jellemző a téli hónapokban. Ez 394 millió, az érintett tavaktól nagyjából egy órányira élő emberre lenne kihatással.

A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig - amelyben a század végére 8 Celsius-fokkal melegszik a globális átlaghőmérséklet -, az érintett tavak száma 230 400 lenne. A tanulmány készítői szerint ez nem egy hosszú távú előrejelzés, hanem már most érezni a felmelegedés hatásait. "Ez most történik - az észak-amerikai Felső-tó például már nem fagy be minden télen. A Nagy-tavakat is elérte a változás" - mondta a tanulmányt vezető Sapna Sharma, a torontói York Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a világ minden tájáról van már példa olyan tavakra, amelyek ezen a nagy változáson mennek keresztül.

A tavak jégborításának eltűnése nem csupán az olyan tevékenységek végét jelenti, mint a szabadtéri korcsolyázás vagy a jég alatti halászat, hanem komoly hatással van a környezetre is. Azok a tavak, amelyek nem fagynak be, nagyobb mennyiségű vizet veszíthetnek el a párolgás révén. A télen jégmentes tavak tavasszal gyorsabban melegszenek, aminek hatására könnyebben beindulhat az ártalmas algavirágzás és emellett csökkenhet a víz oxigéntartalma, ami hatással van az élővilágra. A kutatók megállapították, hogy a tavak téli jégtakarójának legnagyobb ellensége a levegő hőmérséklete, ugyanakkor a tó alakja és mélysége is befolyásolja a jégborítás kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kékherceg #4
  Ja és mivel a földet laposnak látom, ezért nem gömbölyű...
 • kvp #3
  A vicces az, hogy a holnaputan valojaban egy teljesen realis film (lenne), csak eppen 100 ev torteneseit nyomak bele kb. ket hetbe. A jelenseg ettol meg adott.

  ps: A globalis felmelegedes sem pont a legjobb nev, mert ugyan az atlaghomerseklet emelkedik, de amit foleg erzunk, az a rendszerbe bevitt extra energia, ami szelsoseges meleget es szelsoseges hideget eredmenyez, mint egy hintan a kilengesek ha rajta ulve hajtjuk. Hintazasnal sem a hinta atlagpoziciojat erezzuk, hanem a mozgast a ket extrem vegpont kozott. (az atlaban alul tolti a legkevesebb idot, mert olyankor a legnagyobb a sebessege)
 • inkvisitor #2
  Vicces, de az ottani hideg éppen a globális felmelegedés következménya. A sarkvidéki légkörzés, egy nagyon hideg levegőt szállító köráram ami rendszerint nem kóvályog délre, a melegedő időjárás miatt egyre jobban imbolyog és szakadozik. Most éppen az USA felett szakadt ki és hűti a levegőt időlegesen, nem szibériában és az óceán felett, ahol a kutya sem törődött vele.
  A melegedő levegő miatt az északi sark környékén elég magasra emelkedett a légnyomás, hogy ezt az áramlatot lenyomja délre. Ezért fagy most be a amcsik segge.
  Már 2013-ban megmondták előre, hogy ilyesmi egyre gyakoribb lesz.
  https://frontierscientists.com/2013/06/under-pressure-arctic-extreme-weather/
 • Ender Wiggin #1
  A minnesotaiak is éppen globálisan melegednek a rekord hidegben...