MTI

Rekordmértékben emelkedett az elmúlt években a globális hőmérséklet

Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016 között, csak ebben három évben több mint 25 százalékkal emelte meg a globális felmelegedés mértékét az 1900-as évek kezdete óta - számolták ki az Arizonai Egyetem kutatói.

A Geophysical Research Letters online folyóiratban közzétett tanulmányuk az első, amelyben a kutatók számszerűsítették a hőmérséklet rekordmértékű, 0,43 Celsius-fokos emelkedését 2014 és 2016 között, és megállapították az emelkedés alapvető okait. A kutatók elemezték a globális földfelszíni átlaghőmérsékletről feljegyezett adatokat 1850 és 2016 között, az óceán hőmérsékletét 1955 és 2016 között, a tengerszint szintjét 1948 és 2016 között, a Csendes-óceán felszíne egyenlítői térségének melegedését okozó El Nino-légköri jelenség és az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció adatait - összesen 15 különféle időjárási, légköri jelenséget. 1900 és 2013 között a globális földfelszíni átlag hőmérséklet 1,6 Celsius-fokkal emelkedett.

A globális hőmérsékleti rekordokat elemezve Jianjun Yin, az egyetem kutatója és munkatársai kiszámolták, hogy a következő három évben 2016 végére a globális földfelszíni hőmérséklet újabb 0,43 Celsius-fokkal nőtt, ami soha nem látott mértékű három év alatt a 20. és 21. században. A felmelegedés ilyen szintű megugrását világszerte szélsőséges időjárási jelenségek, mint hőhullámok, szárazságok, áradások, a sarki jég túlzott olvadása, globális korallfehéredés kísérték. "Klímakutatóként szembeszökő volt látni, hogy a bolygó légköre képes ilyen gyorsan melegedni" - idézte Jonathan Overpeck, a tanulmány társszerzőjét a Science Daily.

Az új kutatás kimutatta azt is, hogy a rekordmértékű hőmérsékletnövekedést nem lehet megmagyarázni csupán a klíma természetes változékonyságával. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen hőmérsékleti megugrások és a velükjáró szélsőséges időjárási jelenségek mindaddig egyre gyakoribbak lesznek, amíg nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Estal #4
  Amíg a Trump félék a saját kicsinyes érdekeik miatt azt mondják, hogy a globális felmelegedés hoax és nem hajlandók a választópolgárok kárára drágábbá tenni az energiát, addig nem is lesz változás. Rövidlátó, önző majmok.

  De van remény: "De megharagudtak a nemzetek, és te is megharagudtál, és eljött a meghatározott idő arra, hogy megítéljék a halottakat, és megjutalmazd a rabszolgáidat, a prófétákat, a szenteket és azokat, akik félik a nevedet, kicsiket és nagyokat, és elpusztítsd azokat, akik pusztítják a földet.” - Jelenések 4:18
 • TOR-rent #3
  Addig úgy se veszik komolyan amíg nem jár komoly börtönbüntetés a környezetszennyezésért, nagy mennyiségű ipari hulladék büntetőjogi felelősségnek a tudatában való kezeléséért.. addig ezek a nagyfejűek csak tili-tolizzák egymásnak a dollármilliárdokat, meg sz*pk*dják egymásnak a f*szomat..
 • VolJin #2
  És mit is adtunk fel?
  Azt, hogy melegebb lett?
  És akkor mi van?
  De tényleg!
 • bundasjezus #1
  Már a megfőtt béka szerepében vagyunk. Senki nem kapja már fel a fejét erre a hírre, beletörődött mindenki. Ez szomorú, nagyon szomorú dolog. Azt jelenti, hogy feladtuk.