MTI

Abnormálisan meleg lesz az időjárás 2022-ig

Francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszer adatai alapján azt közölték, hogy szokatlanul meleg lesz 2022-ig és nagyobb lesz az esély a szélsőséges hőmérsékletek kialakulására.

Nagy a valószínűsége annak, hogy az időjárás még a globális felmelegedésen alapuló klímamodellek által előre jelzettnél is melegebb lesz a következő öt évben - írták a Nature Communication folyóiratban megjelent tanulmányukban a franciaországi Országos Tudományos Központ (CNRS) szakemberei és a Southamptoni Egyetem kutatói. A kutatók nem hagyományos szimulációs technikákat használtak előrejelzésük elkészítéséhez, hanem elkészítettek egy számítógépes statisztikai módszert a 20. és 21. század klímaszimulációinak kutatására, amely megbízható előrejelzésket nyújt a földfelszíni és a tengerfelszíni átlaghőmérsékletek alakulásáról.

A modell figyelembe veszi egyebek között a földfelszíni átlaghőmérsékletet alakító olyan tényezőket, mint az üvegházhatású gázkibocsátás, az aeroszolok jelenléte a levegőben, valamint az időjárás természetes változékonyságát, amelyet nehéz előrevetíteni. Az új módszer azt jelzi, hogy a földfelszíni átlaghőmérséklet abnormálisan meleg lesz 2022-ig, leginkább azért, mert kicsi a valószínűsége a nagy hidegeknek. A jelenség még szembeszökőbb lesz a tengerfelszíni hőmérsékletek esetében, mivel nagy a hőségek valószínűsége, amelyek bizonyos körülmények között megnövelik a trópusi vihartevékenységet.

Módszerük jelenleg csak globális átlagokra alkalmazhatók, de a kutatók tovább akarják fejleszteni, hogy regionális előrejelzéseket is készíthessenek, és a hőmérsékleti előrejelzések mellett a csapadékot és a szárazságot is képesek legyenek ily módon megbecsülni. A legutóbbi három év volt a legmelegebb Földünkön az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta. Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként.

A 2015. decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői vállalták ugyan, hogy 1,5 Celsius-fokon belül tartják a globális felmelegedést az iparosodás előttihez képeset, egyre több kutatás jelzi azonban, hogy a klímacsúcson vállalt kötelezettségek nem elégségesek, a Föld 3 Celsius-fokos felmelegedés felé tart az évszázad végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #7
  Szerintem ezen már nem tudunk változtatni, csak a technika segíthet. Kellene pár szén-dioxid elnyelő és oxigén termelő gép különben végünk. Vagy jobban rágyúrni a nap és szélenergiára és a búravárosok építésére mert amilyen meleg lesz tuti csak a föld alatt vagy valami légkondis búra alatt lehet majd élni.
 • csicso82 #6
  Pont ezen gondolkodtam, hogy akkor 2022 után min jön? Onnantól már minden faxa??

 • bunny #5
  Azt kellene valahogy felfogni az átlagembernek, hogy azzal amit teszünk nem a földet tesszük tönkre, nem a földnek ártunk. Magunknak, az emberiségnek tesszük lakhatatlanná vagy legalábbis kevésbé élhetővé.
  Nem azért kellene végre tenni valamit, hogy a földet megmentsük. A föld tök jól elvan, velünk vagy nélkülünk. Elképzelhetetlen idők óta létezik, és "neki" pont tökmindegy kik élősködnek a felszínén.
  Azért kellene tennünk végre, hogy a földet magunk számára továbbra is a mostanihoz hasonló módon élhetően tartsuk. De jelenleg az van, hogy egy szűk réteg anyagi gazdagodásának és kényelmes(nek gondolt) életének alárendeltünk mindent, beleértve a mi és utódaink életminőségét is.
 • wraithLord #4
  Hát igen, azt sokszor elfelejtik, hogy klíma ügyben nem globálisan kell gondolkodni, mert az egy dolog, hogy ennél sokkal melegebb is és hidegebb is volt már, és mégis volt élet a Földön... Persze, hogy volt, miért ne lett volna. Csak nem mindegy, hogy a Föld melyik részén, és hogy milyen... Ráadásul a mai globális emberi civilizáció minden eddiginél törékenyebb. Annak nem kell egy meteor, mint a dínóknak, hogy vége legyen... kevesebb is elég. Pl. ha a szárazföldek fele relatíve élhetetlen lesz...
 • inkvisitor #3
  Inkább a csapadékrendszerek változását.
  Európában a golf áramlat lehetséges leállása lehűlést okoz, de a nagy képen nem változtat, viszont a déli részeken maradó hőmennyiség megdobhatja az USA hirrikán bevételeit. (és lenyomja a biztosítók profitját)
  Egyébként a szkaptikusok mondogatják, máskor is volt még ennél is magasabb a légköri CO2, mégis virágzott az élet és pálmák nőttek skandináviában. azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy ugyanakkor a mai trópusokon meg egy hőhalál zóna volt, mert a szárazföldön semmi (többsejtű állat és növény) nem élt meg a folyamatos 50+°C melegben.
 • wraithLord #2
  Egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy felmelegedés később meg lehűlést okoz. A felmelegedés egy változás, a változás megváltoztatja a klímát kialakító tényezőket, pl. tengeráramlások, szélrendszerek, ami aztán hosszútávon lehűlést okozhat.
  Sőt, ha jobban megnézzük, eddig is meleg és hideg időszakok váltakoztak. A klíma egy "alapérték" körül fluktuál egyszer kisebb, máskor nagyobb mértékben.
 • Ender Wiggin #1
  22 után meg jön a jégkorszak...