Gyurkity Péter

Harmadszor repült a SpaceX rakétája

Két új rekordot állított fel a cég, harmadszor vetve be ugyanazon rakétát.

A SpaceX gyors ütemben egymást követő fellövéseiről az utóbbi időben ritkábban számoltunk be, hiszen ezek nem sok újdonságot kínáltak számunkra (azon kívül, hogy sikeresen végrehajtották őket). Most azonban a cég egyszerre két rekordot is megdöntött, itt az újrahasznosítás és a műholdak számát illetően is sikerült előrelépni.

A Twitter-oldalon közzétett bejegyzések, valamint a szokásos élő közvetítés révén végig figyelemmel követhettük, amint a korábban kétszer visszatért Falcon 9 rakéta ismét a légierő által biztosított kilövőállásban várt sorára, majd pedig onnan elstartolva, gond nélkül emelkedett a magasba, hogy nagyjából 10 perc alatt útnak indítsa a második fokozatot, majd pedig visszatérjen a tengeren hánykolódó drónhajóra, amelyen ezúttal is tökéletes leszállást hajtott végre. Ezzel Elon Musk cége elmondhatja, hogy háromszor lőtték fel ugyanazon rakétát, amely mindhárom alkalommal tökéletesen működött, vagyis a jelek szerint még lejjebb szoríthatók a költségek és tartható lesz a szigorúbb menetrend.


A Falcon 9 ráadásul egyszerre 64 eszközt vitt magával, amelyek 17 eltérő ország összesen 34 különböző cégéhez vagy valamilyen szervezetéhez tartoznak. Ezek között 15 mikroműhold, valamint 49 úgynevezett cubesat volt megtalálható, bár nem mindegyik teljesít majd valamilyen tudományos feladatot, hiszen ezek egyike egy kisebb szobor volt, amely néhány hétig kering majd bolygónk körül, hogy azután a légkörbe visszatérve semmisüljön meg. A műholdakkal együtt ez az alkotás is a fellövést követő néhány órában állt pályára, ami már nem kapott helyet a közvetítésben – az utolsó momentum itt a másodlagos hajtómű leállása volt, miután a második fokozat elérte a megfelelő pályát.

Jövőre valószínűleg további rekordok is megdőlnek majd, a SpaceX nyilván még tovább szeretné feszíteni a húrt, hogy valóra váltsa Musk eredeti elképzelését a többszöri újrahasznosításról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!