Gyurkity Péter

NASA: elindult a Bennu megfigyelése

A leszállás előtt fontos lesz a felszín és az egyéb jellemzők felmérése.

Nemrég írtunk arról, hogy a JAXA szondája közeli fotókat készített a számára kijelölt célpontról, ezt pedig most a NASA saját közleménye követte a sorban, amelyben már a Bennu megközelítéséről számoltak be. Elindult a megfigyelés, amelyet a leszállás és a mintagyűjtés követ majd.

A bejelentés szerint a 2016 szeptemberében elstartolt OSIRIS-REx eddig 1,8 milliárd kilométert tett meg, hogy megközelítse a Nap körül keringő aszteroidát. A megkérkezés ugyan csak december elején esedékes, innentől kezdve azonban már zajlik a megfigyelés, hiszen rendkívül fontos lesz annak meghatározása, hogy az aszteroida mely pontjain szállhat majd le az eszköz, illetve, hogy a közvetlen környezet mennyiben nyújt megfelelő feltételeket ehhez. Az első felvételeken még apró foltokat látunk csak, a részletesség azonban az elkövetkező hetekben egyre javul majd, ahogy az esetleges porkilövellések és kísérők után kutatnak, októbertől kezdve 4 manővert hajtanak végre a szonda lelassítása érdekében, megszabadulnak a robotkar védőborításától, ezután pedig kinyújtják és lefotózzák azt, még a repülési időszak alatt.


A helyszínre való megérkezés után, november közepétől, 7-19 kilométer közötti távolságból, megfigyelik a sarki régiókat és az egyenlítői területet. Közvetlen módon megmérik a mindössze 500 méter átmérőjű aszteroida tömegét és megfigyelik a felszínt, ezzel kapcsolatban pedig már most kiemelik, hogy az alacsony gravitáció fontos szempont, hiszen a Bennu lesz az eddigi legkisebb objektum, amely körül egy saját eszköz áll pályára. Kiválasztják majd az ideális helyszínt a leszálláshoz, amelyre 2020 júliusában kerülne sor. A mintagyűjtés után a szonda visszaindul majd a Föld felé, az általa kibocsátott kapszula pedig 2023 szeptemberében landol majd Utah állam területén.

Az elkövetkező hónapok során tehát alaposan kibővül majd a Bennuval kapcsolatos tudásunk, a csapat és az érdeklődők izgatottan várják a további híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!