Gyurkity Péter

Villámokat figyelnek az űrből

A műholdas megfigyeléssel pontosabb előrejelzéseket kapunk a nagy viharokról.

Még január utolsó hetében írtunk arról, hogy a NASA és a NOAA által tavaly novemberben útnak indított új időjárási műhold megküldte az első felvételeket, amelyeken nemcsak Észak-Amerika, de még a Hold is felbukkant. A komoly minőségbeli eltérés mellett a viharok nyomon követése is előtérbe kerül, hiszen itt külön műszer figyeli a villámokat.

A műhold segítségével ugyanis most első alkalommal figyeljük geostacionárius pályáról a villámlásokat, amely elsősorban a komolyabb, akár emberéleteket is veszélyeztető viharok előrejelzésében, azok nyomon követésében jelent előrelépést. A NASA hivatalos közleménye szerint most ezen műszer is visszaküldte az első képeket, amelyeken jól láthatók a villámlások, illetve azok besorolása, a mellékelt energiaskála szerint. A felvétel ugyan még február közepén készült, a GOES-16 műholdon elhelyezett Geostationary Lightning Mapper (GLM) azonban innentől kezdve folyamatosan szolgáltatja azon adatokat, amelyekhez a szakemberek eddig nem fértek hozzá.


Ezen adatokat radarképekkel, illetve egyéb műholdas információkkal kombinálják, ebből próbálva következtetéseket levonni a komoly viharok várható mozgásával, erejük változásával, valamint a rendkívüli esőzések által előidézett árvízveszéllyel kapcsolatban. A villámlások pontosabb feltérképezése a tűzoltóknak segíthet a bozóttüzek feltartóztatásában és azok visszaszorításában, a tengeri viharok jobb megfigyelése pedig a navigációban jelent segítő kezet. Külön előny, hogy itt a felhők közötti villámokat is nyomon követhetjük, ezek ugyanis 5-10 perccel megelőzik a felszínt sújtó példányokat.

A GOES-16 műhold (amely csak sikeres fellövését követően kapta meg ezt a nevet) ezzel megkezdte munkáját, ezt pedig saját oldalán követhetjük nyomon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!