Gyurkity Péter

Jöhet az emberi génmódosítás

Szakértők szerint a kockázatok jobb felmérése után, komoly korlátokkal indulhatunk el az úton.

Az úgynevezett CRISPR-technológia elérhetővé válásával egyben a viszonylag olcsó és egyszerűen alkalmazható génszerkesztés lehetősége is az emberiség eszköztárába került, itt pedig rögtön felmerült az emberi gének módosítása, azok személyre szabása, a különböző kívánalmak mentén. Ez egyelőre nem valósult meg, amerikai és brit szakértők szerint azonban hamarosan megtehetjük az első lépéseket.

A National Academy of Science még 2015 decemberében, egy több napig tartó tanácskozás keretében kezdte meg a téma kitárgyalását, ebben pedig több brit intézet vezetői is részt vettek. Az azóta lefolytatott egyeztetések eredményét közlik most a részletes jelentésben, amelyben kiemelik, hogy amennyiben a jelenleginél jobban megértjük majd a kockázatokat, ezzel egy időben pedig komoly korlátokat állítunk fel a technológia alkalmazását illetően, belátható időn belül megkezdhetjük az emberek genomjának módosítását. A morális és etikai szempontok helyett itt ezen két területre koncentrálnak, megjegyezve, hogy további komoly kutatói munkát kell még elvégezni.


A szakértők véleménye szerint biztosítanunk kell, hogy a CRISPR révén nem egyéb részeket vágunk meg, ezzel elkerülve a nem kívánt végeredményt. A komoly kockázatok miatt az orvosoknak először az alternatívákat kell majd figyelembe venniük, amelyek között ott szerepel a megszületés kivárása, majd pedig az ezt követő, kizárólag a nem örökölhető gének módosítása. A 2015-ös összegzésben csak itt ajánlották lehetővé tenni a megoldást, vagyis a reprodukcióban szerepet kapó sejteket, valamint az embriókat kizárták ebből a körből, addig amíg jobban fel nem derítjük ezt a területet. Most már hajlanak arra, hogy embriókat is kijelöljünk erre a célra, de csak abban az esetben, ha valamilyen betegséget kezelnénk, és nem áll rendelkezésre semmilyen alternatíva.

Éveket kell majd várni arra, hogy a technológia valóban alkalmazható legyen, bár itt már történtek kísérletek a három szülőtől származó babák világra hozatalára (erről tavaly szeptemberben számolt be a sajtó), más országokban pedig jóval enyhébb szabályozás van érvényben, így többek között Kínában számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb sor kerül az áttörésre – ez utóbbi országban már embriókon is kipróbálták a CRISPR-technológiát, ám ezen embrióknál fel sem merült a megszületés lehetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #41
  De nagyon is ellent mond. Másrészt a szelekció az is, amikor egy nem használt szerv, avagy csökevényes szerv eltűnik. Ez is szelekció, mit ahogy még millió féle szelekció van, de úgy látom megint visszatértünk a betegségekre. Hiába próbálod szépíteni, nem azt írtad, hogy a "egyre kevesebb a szelekciós hatása" hanem azt írtad, hogy "természetes szelekció az embernél már rég nem működik". Ez a tökmás dolog, amiből így próbálsz kihátrálni. De vajon így igazad van?

  Aligha. Sok betegséget ma sem tudunk gyógyítani, ugyanúgy ahogy 100 meg 500 évvel ezelőtt, sőt a gyógyítható vagy megelőzhetőbe is milliók halnak bele, lásd pl. malária! Hoppácska, ugye? És akkor még nem beszéltünk a horizontális géntranszferről, a genetikai sodródásról, amik mind-mind megváltoztatják egy betegség hatására a génállományunkat. Másrészt vannak populációk, akik egy-egy betegségre rezisztensek, vagy kevésbé fogékonyak, míg mások kevésbé, ami bizonyos gének, receptorok és aláélek feldúsulásához vagy elszigetelődéséhez vezetnek. Ez a folyamat ma is tart, amire magad is találhatsz példát dögivel, ha nem szarnád le, és nem gondolnád mégiscsak azt, hogy de megállt az emberi evolúció, csak mert tudunk néhány betegséget gyógyítani.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.02.26. 15:36:49
 • gforce9 #40
  Amiket linkeltél egyik sem mond ellen annak amit írtam. Az utolsó 3 nem is szelekcióról szól, hanem pont az ellenkezőjéről, megszűnt szelekciós hatásról. Családalapításról meg nem írtam semmit. Betegségekről és rendellenességekről beszéltem és arról, hogy a betegségeknek és rendellenességeknek egyre kevesebb a szelekciós hatása. Aki akarta megértette. Aki meg nem az felhoz ellene tökmás dolgot. A linkelt cikkeidben is olyan minimális szintű hatásokról van szó, hogy össze sem lehet hasonlítani azzal, mi kb 500 vagy 100 évvel ezelőtt szelektálta az embereket. Mindegy. Leszarom.
 • Irasidus #39
  "Valóban nem állt le. Viszont tény, hogy az új irányban egyre kevésbé szerepelnek a genetikai rendellenességek. A következmények pedig egyértelműek. "

  Inkább kutatások kérnék, mint nyilvánvaló tényeket. Köszönöm! A második mondatod nem tudom értelmezni, milyen irányba? Az evolúciónak nincs iránya... A genetikai rendellenességeket egyenlőre nem tudjuk gyógyítani, vagy legalábbis nagyon keveset. A következményeket sem egyértelműségük, hanem kutatások alapján tudom komolyan venni. Tudományos alapok nélkül, csak lózung.
 • Irasidus #38
  "Nem veszed észre magad? Sorolj már fel olyan folyamatokat, amik jelenleg arra hatnak, hogy valamiféle szelekció legyen. Mert ha még azt is kétségbe vonod, hogy ez az evolúció alapja ez, akkor tényleg nincs több kérdésem."

  Na, itt bújik ki a szög a zsákból. Látszólag ugyan egyetértesz velem, de azért ezzel a mondattal mégiscsak elárulod magadat, hogy mégiscsak kétségbe vonod, és követelsz nyilvánvaló dolgokat... Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy kétségbe vonom? A szelekciót, vagy mit? Zavaros. Egy kis ízelítő, ha már keresési nehézségekkel küzdesz. De ugye tudod, elolvasni nem fogom helyetted? Szánalmas ilyeneket követelni, miközben egy kattintással magad is megtalálhatod. Ez semmi más mint trollkodás, főleg ha ezek után még követelsz tőlem bármit is!

  Az embernél sem állt le az evolúció
  Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem állt le az emberi evolúció
  Kihalásra ítélt szerveink - I
  Kihalásra ítélt szerveink - II
  Kihalásra ítélt szerveink – III
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.02.26. 11:23:33
 • fszrtkvltzttni #37
  Elég egyértelmű, hogy miről beszélnek. Túl erősen fogalmaztak amikor leállásról beszéltek? Valóban nem állt le. Viszont tény, hogy az új irányban egyre kevésbé szerepelnek a genetikai rendellenességek. A következmények pedig egyértelműek.
 • gforce9 #36
  Az összes hsz alatt mint hatásként beszéltem róla. Az, hogy te azt látod bele, hogy én semmi mást nem nézek csak ezt, az sajnos nem az én gondom. Ahogy látod, ha valami félreérthető volt a mondandóban, el is magyaráztam itt. Sőt elnézést is kértem a félreérthető fogalmazásért. Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy nézd meg a neten. Azzal se hogy "trollkodsz" meg azzal se, hogy te mit is szeretnél kiolvasni 1-1 hszből. Amit leírtam, az áll attól függetlenül, hogy más hatások is vannak. Ellenérvet eddig egyébként most is egy nagy semmit mondtál. Nem veszed észre magad? Sorolj már fel olyan folyamatokat, amik jelenleg arra hatnak, hogy valamiféle szelekció legyen. Mert ha még azt is kétségbe vonod, hogy ez az evolúció alapja ez, akkor tényleg nincs több kérdésem.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.02.21. 13:15:28
 • Irasidus #35
  "lyet meg megközelítőleg sem írtam. Fogalmam sincs honnan veszed, mert hogy nem tőlem az biztos. A trollkodásról való leszoktatási szándék előtt talán az kéne, hogy ne írj olyat amit én nem mondtam."

  Érdemes lenne újra elvlovasi, hogy szerinted miért állt le az emberi evolúció, mert szerinted az modern orvostudomány miatt. Ezt írtad, lehet nem ezt akartad, de ez van ideírva. Talán nem szabadkozni, meg trollkodni kellene, hanem beismerni, hogy tévedtél, az emberi evolúció nem állt le, és szelekció nem merül ki abban ami te leírtál. Ennyi.

  "Nem olvastam a cikket sem az ellencikket, úgyhogy nem dőltem be semelyiknek. :) De ahhoz azért nem kell diploma, hogy lássuk, hogy most olyan embereknek is van utóda, akik nemhogy az utódnemzésre, de a felnőttkor megérésére sem lettek volna képesek a modern orvostudomány nélkül. Gondolok itt a veleszületett betegségekre, rendellenességekre. Ezt lehet akárhogy csűrni csavarni, de ez a természetes szelekciónak ellenében hat, ami pedig az evolúció alapja. "
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.02.21. 12:58:57
 • NEXUS6 #34
  Őööö, az állatvilágot nézve a csapatban élő állatoknál rangsor szerint van korlátozás, lásd alfa pár.
  Az embereknél szintén korlátozott, szabályozott a szexualitás. Lásd, kultúrálisan tabu, sőt gyak az erőszak, annak is az irreálisan eltúlzott formája is alacsonyabb karikás besorolást kap, mint a szex. Lásd még abortusz kérdése. STB:

  Szóval mindíg is szabályozták a szex, a gyerekvállalás kérdését, nem olyan alapvető jog, mint pl. a levegővétel. A demokrácia csúcsát jelentő, amcsiban, vagy a skandináv országokban is használták a kötelező ivartalanítás intézményét, mondjuk pont szexuális bűnelkövetőkre.
 • gforce9 #33
  Itt beszélgetünk. Ha minden topic arról szól, minden második hsz az, hogy nézd meg a neten, akkor nincs beszélgetés. Amiket pedig írtam, azokat nem a kisujjamból szoptam ki. Az meg, hogy más miatt is halnak meg emberek azt én is tudom.

  "és persze az evolúcióban kizárólag a betegségek szelektálják? Na. Ezt ne"
  Ilyet meg megközelítőleg sem írtam. Fogalmam sincs honnan veszed, mert hogy nem tőlem az biztos. A trollkodásról való leszoktatási szándék előtt talán az kéne, hogy ne írj olyat amit én nem mondtam.
 • Irasidus #32
  Ez egy kérdés volt, nem érv. Ne trollkodj, neked is van internet elérésed, ha jól látom. Ne passzolj, hanem talán nyiss ki egy biológia könyvet ennyit írtam.