Gyurkity Péter

Elveszett egy Progressz teherhajó

Az indítást követően nem sokkal szakadt meg a kapcsolat az utánpótlást szállító kapszulával.

December első napján, az előzetes menetrend szerint indult útnak egy újabb orosz teherhajó a Nemzetközi Űrállomás felé, hogy utánpótlást és egyéb felszereléseket biztosítson az ISS jelenlegi legénységének. Nem sokkal az indulást követően azonban megszakadt a kapcsolat a kapszulával, ezt pedig nem sokkal később követte a megsemmisülésről szóló nyilatkozat.

A Roszkozmosz űrügynökség bejelentése szerint a háromfokozatú Szojuz-U rakéta gond nélkül emelkedett a magasba, az első percekben minden tökéletesnek tűnt. Az indítás után 382 másodperccel azonban megszakadt a kapcsolat, egészen pontosan a telemetriai adatok beérkezése szűnt meg, ami már valamilyen problémára utalt. A NASA szerint a navigációs antennák kibontása még sikerült, arról azonban az élő adásban nem tudtak beszámolni, hogy a napelemtáblák esetében ez mennyiben történt meg. A vizsgálat korai szakaszában mindössze annyit tudtunk meg, hogy a technikai jellegű probléma valószínűleg még a kapszula leválását megelőzően lépett fel.

Ez a nyilatkozatok szerint már önmagában megpecsételte a kapszula sorsát, ugyanis ezt követően még egy esetleges sikeres leválás sem menthette azt meg, hiszen a Progressz MSZ-4 minden bizonnyal süllyedni kezdett, hogy végül a légkörben essen darabokra és égjen el. Úgy tűnik, hogy a malőr mintegy 190 km-es magasságban, a Tuvai Köztársaság gyéren lakott, nehezen megközelíthető része felett következett be, maradványokat valószínűleg nem találnak majd. A baleset mindenesetre nem akadályozza a bajkonuri központ működését, itt leginkább az utánpótlás elvesztése jelent fájdalmat – a hajó üzemanyagot, vizet, élelmet, illetve egyéb felszereléseket szállított volna az ISS-re.

A kiváltó ok megtalálása nyilván elsődleges fontosságú, bár a hírek alapján egyelőre nem állítják le a további fellövéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #6
    "A vizet alacsony energiás helyekről lehetne beszerezni.. robotokkal. Mondjuk a hold krátereiből ahol nem éri a napsütés. Alkalmanként egy két tonnát el lehetne szállítani a közeli orbitális pályákra."

    Drágábban, mint a Progresz. Logikus, nemde? Amúgy tudtad, hogy mennek robotok a Holdra - kutató szondák formájában - és borzasztóan drágák? Pedig azokon "csak" műszer van, egy bányagéphez képest kis tömegűek. Már megint álmodozol, a többiről nem beszélve.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.06. 18:01:27
  • overseer-7 #5
    "üzemanyagot, vizet, élelmet"

    ezt kell megoldani valahogy..
    üzemanyag szállítást ki lehetne váltani EM drive hajtóművel vagy ion hajtóművel és a napelemekkel.

    A vizet alacsony energiás helyekről lehetne beszerezni.. robotokkal.
    Mondjuk a hold krátereiből ahol nem éri a napsütés.
    Alkalmanként egy két tonnát el lehetne szállítani a közeli orbitális pályákra.

    Az élelmet meg a valóságban kis helyen meg lehet termelni.
    Növényeket ültetni, felnevelni nem éppen a leghatékonyabb termelés.
    Viszont tartályban algákat tenyészteni sokkal hatékonyabb eljárás lenne.
    a tartály belsejében nagy lux nyereségű ledekkel történne az enegia közlés.. miközben az algákkal el lehet nyeletni a kibocsátott széndioxid gázokat és az egyéb emberi melléktermékeket.. teljes körforgásban.
    Az algák naponta egy 1 köbméteres tartályban több kilóval is gyarapodhatnak száraz tömegre.
    Majd pár naponta leszűrik egy részüket..
    dehidratálják.. majd jön a préselés.. az alga rengeteg olajat és fehérjéket állít elő. Ezt le lehet szűrni, vissza marad a száraz anyag.. alga liszt.. amit fel lehet tuningolni minden féle ízzel. lehet csinálni csirkés ízű algalisztet.. narancsos szeletet is lehet csinálni belőle.. cukrot lehet fermentálni belőle.. stb szinte végtelen az élelmiszeri feldolgozási lehetőség. Minden ízt ki lehet keverni.. az ízesítőket meg pár évente fel lehetne küldeni külön szállítmánnyal is.. az nem sok tömeget nyom.

    Az algák cukrot, fehérjéket, zsírokat, olajokat, vitaminokat állítanak elő..
    és ha több alga fajt tenyésztünk meg lehet csinálni, hogy minden eszenciális tápanyag elérhető legyen, minden vitamin, minden fehérje.. stb
  • Kara kán #4
    Ezek a ruszkik annyira bénák.
    Lásd még:
    https://itcafe.hu/hir/orosz_kozponti_bank_lopas.html
  • barret #3
    Ma hallottam hogy megérkezett a Progressz,kaját,és vizet vitt.
    A hír elejét nem hallottam,(rádió) lehet hogy többet lőttek fel?
  • VolJin #2
    biztos elrabolták a gyíkemberek a fekete lovaggal. :-)
  • Papa01 #1
    teherŰRhajó... :)