Gyurkity Péter

Újra repül az Orbital ATK rakétája

Mégpedig új hajtóművel, már amennyiben minden teszt gond nélkül zárul.

A SpaceX mellett az Orbital ATK volt a másik kisebb amerikai cég, amely saját rakétával és küldetésekkel igyekezett helyettesíteni a NASA hiányzó eszközeit. A cég a két évvel ezelőtt bekövetkezett baleset óta nem repült, most azonban visszatérnének az aktív fázisba.

A hivatalos oldalon közzétett bejelentés szerint az OA-5 néven futó küldetés éppen ott folytatja, ahol a pontosan két évvel ezelőtti baleset miatt megszakadt a sorozat. Ezúttal is a Nemzetközi Űrállomásra szánt utánpótlás fellövéséről és célba juttatásáról van ugyanis szó, csaknem 2,5 tonna hasznos rakományt igyekeznek problémamentesen leszállítani, ehhez viszont arra lesz szükség, hogy a hátralévő napokban semmilyen probléma ne forduljon elő az előzetes vizsgálatoknál. Egy komolyabb változásra is sor került a rakétánál, ez tehát most egy némileg összetettebb feladatot jelent.

A 2014-es katasztrófát egy turbópumpa meghibásodása okozta, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a friss Antares 230 két vadonatúj RD-181 hajtóműre támaszkodik. Ezektől nagyobb teljesítményt és egyben nagyobb rugalmasságot várnak el, a remények szerint végleg leváltva a már igencsak koros AJ-26 típust – az orosz gyártó kifejezetten az Antares követelményeihez igazította az új példányokat. Az alacsony orbitális pálya elérését követően a Cygnus teherhajó az ISS felé manőverez majd, ahol a legénység a robotkar segítségével emeli át az utánpótlást. Ezt követően a másodlagos rakományon végeznek el egy kísérletet, hogy mikrogravitációs környezetben tanulmányozzák a gyulladási folyamatokat, de sort kerítenek további cubesat műholdak pályára állítására is, amelyek az időjárás-előrejelzésben segédkeznének.

A küldetésre október 13-án kerülne sor, ezzel tehát megelőznék a SpaceX visszatérését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #1
    Ez nem egészen így van, mert a Spacex azon startbalesete után ami az Orbital balesetéhez időben közel került sor már visszatért a startokhoz és 9 sikeres kuldetésen már túl van, a spacex teszt balesete utáni (ami most nem egészen 6 hete volt) visszatérést elüzheti meg maximum, mert azt tényleg csak novemberre várják. Szóval a Spacex 3 hónap után fog visszatérni és az őket megelőző Orbital 2 év után.