Gyurkity Péter

Először repült a Virgin Galactic űrrepülője

A VSS Unity most először, saját hordozójához csatolva emelkedett a magasba.

Legutóbb még februárban írtunk a Virgin Galactic saját űrrepülőjéről, amelynek korai változata egy emberéletet is követelő balesetben semmisült meg. A módosított változat az év elejére készült el, ez pedig az emberi hibákat kiszűrni hivatott rendszerrel egészült ki, hogy megelőzzék a hasonló malőröket. Most az első tesztrepülésre is sor került, amely ezúttal hiba nélkül zajlott le.

A beszámolóban arról írnak, hogy a VSS Unity a speciálisan erre kialakított hordozóhoz csatolva emelkedett a magasba, a csaknem négy órán át tartó teszt során pedig végig így figyelték a repülő teljesítményét – a cég műholdjai hasonló módon startolnak el, őket azonban egy átalakított Boeing 747-es utasszállító viszi fel a magasba. Ezzel gyakorlatilag egy repülő szélcsatornát hoznak létre, amely tökéletes a korai adatok rögzítésére és azok későbbi kielemzésére, hiszen elsősorban arra igyekeztek választ kapni, hogy a repülő miként viselkedik a magasban (a felső plafont egyelőre 15 ezer méternél húzzák meg).


Mindkét repülőt tapasztalt pilóták vezették, őket pedig a földi irányítás emberei egészítették ki, akik folyamatosan figyelték a repülést. A most kapott adatok kielemzését már meg is kezdték, erre ugyanis mindenképpen szükség van, hiszen a korábban elhatározott menetrend csak abban az esetben haladhat tovább, ha pontosan megállapítják a pozitív és a negatív részleteket.

Ha minden jól megy, belátható időn belül megindulhat az űrturisták kiszolgálása, akik nagy magasságban próbálhatják majd ki a súlytalanságot, illetve gyönyörködhetnek a kilátásban. A szuborbitális repülésre 250 ezer dollárért kínálnak majd jegyeket, legalábbis amennyiben ez nem változik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!