Gyurkity Péter

Nem lesznek vadászgépről induló műholdak 

A DARPA felhagyott az elképzeléssel, miután a kiszemelt üzemanyag nem bizonyult stabilnak.

Még az év elején írtunk a DARPA érdekes tervéről, amely vadászgépekről indítandó műholdakról szólt, kiemelve az alacsony költségeket és a potenciális előnyöket. Mostanra kiderült, hogy a projekt nem valósulhat meg, legalábbis nem az eredetileg felvázolt formában.

Külső források számoltak be arról, hogy az illetékesek felhagytak a terv megvalósítására irányuló erőfeszítésekkel, ami a szerződéses partner, a Boeing kudarcával magyarázható. Ez utóbbi cég volt ugyanis felelős a műholdak meghajtását biztosítani hivatott új üzemanyag, az NA-7, kifejlesztéséért és megfelelő teszteléséért, az általuk idén áprilisban és augusztusban lefolytatott kísérlet azonban nem járt sikerrel, az Utah államban elvégzett két próba robbanással végződött. Kiderült, hogy az előre elkevert üzemanyag nem stabil, vagyis nem felel meg a követelményeknek.


A szakemberek eredetileg azért döntöttek az összetevők előzetes elkeverése mellett, mert azt remélték, hogy ezzel csökkenthető a hajtómű komplexitása és ezzel visszavághatják a műholdak súlyát. Ezen műholdak módosított F-15 vadászgépekről szálltak volna fel, amelyek légi ellenfél hiányában nem sok időt töltenek eredeti szerepkörükben - ezért is merült fel az alternatív alkalmazás lehetősége. A robbanások miatt azonban túlságosan kockázatosnak minősítették a projektet, ezért le is álltak a munkálatokkal.

A DARPA ehelyett egyéb formában jutna el a célig, itt többek között felmerült az egyéb járművek, így például kísérleti stádiumban járó űrhajók alkalmazása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    A forrast olvasva sem jobb a helyzet:
    The LauncherOne rocket will be mounted underneath the left wing of the aircraft, in a position used by other 747s for a fifth engine.



    Szerk.:
    Megtalaltam mire gondolt:


    For transportation of spare engines, 747s can accommodate a non-functioning fifth-pod engine under the port wing of the aircraft between the inner functioning engine and the fuselage.

    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.12.04. 22:42:01
  • molnibalage83 #2
    Ez valami megkésett április tréfa...?

    A rakétát a repülő bal szárnya alá fogják erősíteni, ahová más 747-esekre egy ötödik hajtóművet szoktak szerelni. A megfelelő magasságot elérve a gép elengedi a rakétát, amely irányba áll, begyújtja a hajtóművet, és elindul a Föld körüli pályára.

    Mi ez az ökörség..? 5. hajtómű...?
  • NEXUS6 #1
    Van másik! XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.12.04. 16:16:36