Balázs Richárd

Milyen hatást válthat ki a homo­szexualitás génjeinek felfedezése?

A héten napvilágot látott jelentés a homoszexualitás genetikai kapcsolatairól komoly dilemma elé állíthatja a melegek emberi jogi aktivistáit. Segíti vagy hátráltatja ügyüket, ha a tudomány bebizonyítja, hogy a homoszexualitás részben, vagy egészében biológiai eredetű és nem az életmódból adódik? - teszi fel a kérdést a New Scientist írása

A 409 meleg férfi párral elvégzett genetikai elemzés minden eddiginél egyértelműbb párhuzamot von a homoszexualitás és az emberi génállomány két területe között. Emellett más biológiai összetevőket is találtak már a múltban, ilyen például a szexuális beállítottság függvényében eltérő agyszerkezet. A szexuális beállítottság olyasvalami, amivel születünk, ezáltal nem lehet rajta változtatni. Ezek ismeretében megingathatók azok az elméletek, melyek szerint a homoszexuális beállítottság egy morálisan elfogadhatatlan döntés, vagy egy pszichológiai rendellenesség eredménye, illetve segíthet azoknak, akik nem értik, vagy nem merik bevallani másságukat.

A genetikai kapoccsal újradefiniálható a homoszexualitás fogalma, mint biológiai rendellenesség. Az emberek szexualitását nem lehet megváltoztatni, azonban ha sikerül megtalálni a felelős géneket, akár már születés előtt is beazonosítható a homoszexualitás, vagy "gyógyítható" a gének megváltoztatásával. Mindennek megvannak a hátulütői is, vegyük csak a születés előtti nem kiválasztással kapcsolatos vitákat, vagy a melegekre kényszerített hatástalan "terápiák" történetét. Valószínűleg az aktivisták az ilyen jellegű kutatásokat a "népirtás kezdeményeiként" értékelnék.

A társadalmilag liberális emberek számára az új ismeretek befogadása nem jelenthet problémát, ellentétben az amúgy is szilárd ellenállást tanúsító körökkel. Ha valakinek a nézeteivel ellentétes bizonyítékokat tálalnak, az inkább csak fokozza az ellenállást, ahelyett hogy befogadná az információt, elvileg a biológiai elrendeltetettség elve sem találna elfogadottságra ezeknél az embereknél. A homofóbiának mélyre nyúló és komplex gyökerei vannak, amik részben maguk is a biológiából erednek, az ellenszenv belülről fakadó ösztönösségből adódik.

A tudomány önmagában nem változtathatja meg ezt az előítéletet, különösen akkor nem, ha különböző világnézetek határozzák meg a társadalmak képét. Számukra fontos a homoszexuális természetellenességének bizonyítása, aminek ellentmondani látszanak a genetikai bizonyítékok. Az emberi szexualitás azonban rugalmas és kreatív. Természetellenesnek tekinteni bizonyos viselkedéseket elég abszurd dolog, mindenkinek vannak olyan vágyai, amik társadalmi megbélyegzettséget eredményeznek, a természet világa pedig bővelkedik az ilyen példákban.

Összességében elmondhatjuk, hogy a homoszexualitás okai messze nem annyira fontosak, mint a tény, hogy léteznek és mindig is léteztek melegek. Erre leginkább az aktivisták szavait idézhetnénk: egyes emberek melegek, lépjünk túl ezen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #73
  Nosza ülj be a Trabiba, vedd fel a vízművek feliratú kantáros gagyót, meg a gumicsizmát és mutasd meg, hogy szeded fel a tenoutoften főiskolán tanító irodalom tanárnőt. Segítek, nehogy meglepődj: Így sehogy, mert a külsőségek a lényeg.

  Saját magadnak ellentmondasz, beszélsz arról, hogy nem fontos a látszat, nem számít a BMW, meg a lé, de azért csak letromfolod amit felépítettél azzal, hogy a megteremtett látszatról beszélsz. Pontosan erről van szó. Elég, ha látszólag vagy sikeres, gazdag és úriember és máris működik az amit leírtál. Ehhez valóban nem kell sok. Egy 500k-t futott kívül szép állapotban levő nívósabb nyugati autó, egy használt piacon vett iPhone 3, meg egy korrekt albérlet, amiről behazudhatod, hogy a tiéd, csak aztán a bérleti díjat is tudd majd kifizetni :-D

  Ott van a gond, amikor 100%-ban önmagadat viszed a piacra és azt próbálod meg "eladni". Na, ha arra vevő valaki, akkor az egy értékes nő lesz, mert az azért szeret amilyen vagy és nem azért, amit összekamuzol neki.

  Faludy nője, meg az öreg hírnevére, pénzére és örökségére utazott... jól tette, mert az ott egy szimbiózis volt. A nő a vénember mellett volt végig, az meg cserébe mindenét ráhagyta. Win-win.
 • Fbn Lx #72
  ez csak akkor lenne így, ha a homoszexualitás y-hoz kötött lenne, de ez elég valószínűtlen :/
 • sempronius18 #71
  Faludy György azzal csábította el azzal azt a lányt, hogy a maga területén egy nagyon sikeres ember.

  Azt meg nem mondom, hogy értek a nőkhöz, de talán elveszett se vagyok, de ezt nem egy netes fórumon kell egy arctalan accountnak bebizonyítanom. :)
 • Fbn Lx #70
  van linked ehhez a tanulmányhoz? kíváncsi lennék rá, hogy tényleg így van-e.
  egyébként az örökletes jegyek többségének kifejeződéséhez a megfelelő környezeti hatásra is szükség van, már ha nem fiziológiai, hanem viselkedésbeli jegyekre gondolunk, mint amilyen a szexuális preferencia. mint minden más, úgy a szexuális beállítottság is kell, hogy rendelkezzen genetikai alappal. de ez nem egyenes összefüggés a genetikában, hogy ha rendelkezel x alléllel, akkor homokos leszel, ha y-nal, akkor heteroszexuális. a gének többnyire hajlamosító tényezőkként lépnek fel, vagy olyan faktorokként, amik egyáltalán lehetővé teszik a viselkedés adott irányú megváltozását. én inkább úgy közelíteném meg, hogy aki az adott, homoszexuális alléllel rendelkezik, annál az esetek a%-ában (ha az általad említett tanulmány létezik és igaz, akkor 2%-ban) a környezeti hatások következtében kifejeződik a homoszexuális viselkedés, aki pedig az adott alléllel nem rendelkezik, az heteroszexuális (valószínűtlen, hogy homoszexuális viselkedést mutatna valaha).
 • Narxis #69
 • WoodrowWilson #68
  Én szégyellem magam az itt felsorakozott homofóbok nevében.
 • Lapajka #67
  Bocs de butaságokat írsz... látszik hogy fogalmad nincs a nőkről. A nők érzelmi lények abszolút. Az érzelmek olyan szinten el tudják vakítani őket, hogy Quasimodo is lehet Brad Pitt szinte bármelyik szemében, ha kellőképp rá lett zakkantva és bekábítva... A nők kevés kivétellel extrém módon manipulálhatók, értelmi szinttől, végzettségtől és képességektől, lényegében bármitől függetlenül; ha épp nyitott érzelmileg, akkor kellő rafinériával bármire rávehető, teljesen behálózható. Nyilván van néhány, és egyre több tudatos, maszkulin csaj, aki csak szexgépet akar és semmi mást, annak valóban a minimum 20 centis, handsome macho felel meg... de ezek vannak a túlnyomó kisebbségben. A legtöbb nő herceget akar fehér lovon és nem attól lesz a hercege hogy jól keres és vadiúj luxus BMW-vel parkol oda... hanem attól, ha a fehérlovas hercegség illúzióját jól tálalja... lehet az púpos, kopasz, kövér nagypapa és Trabanttal is parkolhat, vagy jöhet a 6-os villamossal is járókerettel, ha képes mellé egy ügyes káprázat szisztémát produkálni, a nő pillanatok alatt elolvad és karjaiba omlik. Az amorózóságnak semmi köze a külsőségekhez, anyagiakhoz, szépséghez, csakis egy dologhoz, hogy VALAMI legyen, valami működő illúzió. pl a 92 éves Faludy György hogy csábított el egy csinos 28 éves lányt? biztos nem a fütyijével vagy a szép arcával, de gazdag sem volt... valamennyi neve volt egy speciális kulturális közegben az igaz, de nem visított neki szombat esténként 20 000 tinilány egy sportcsarnokban... és nem is e kis hírnév az ami miatt belehabarodott a lány, hanem egy olyan varázslatot, káprázatot, tudott maga köré rózsaszín ködként produkálni, ami teljesen elkápráztat, elvakít és megbabonáz.. ahogy mondani szokták, le tudja dumálni a bugyit... persze nyilván kell ehhez egy tehetség, és ügyesség; s akinek nincs, annak valóban marad a gyúrás, kocka has és nagy pöcs, hogy azzal némi maradék konchoz hozzáférjen... a nagy nőcsábászoknak azonban ezek csak megmosolyogtató erőlködések és pótszerek, az igazi nőkábítás egész másképp működik, de igaz ami igaz, arra születni kell.. ;)
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2014.11.24. 03:13:46
 • Lapajka #66
  Srácok az egyik legjobb topik itt ez... visszaolvastam és visítottam... az a beszólás sem kutya, hogy "akarsz róla beszélni", de a "golyvás-pride" nálam kicsapta a biztosítékot és visítva sírtam... :D neeeeee.... ezeket hogy mertéteeeeeek...??? :D
  Meg ez: "De furán néznének az emberek, ha pl. a kopaszok a törpék vagy a dadogósak vonulnának az utcán büszkeségüket a társadalmi szokásoktól kirívóan eltérő módon hangoztatva".... és az se piskóta, hogy a ratyiság nagyon jó dolog, örüljünk neki, legyen csak minél több, hiszen annál több csaj jut nekünk... hát mi van veletek, hogy lehetett így bezakkanni ettől a témától... :D
 • Lapajka #65
  Semmilyen hatást. Nem lesz senkinek jobb, mivel gén lehet felelős betegségért, torzulásért. A dawn kóros, vagy az autista is génhiba miatt beteg... tehát hogy gén felelős, sem nem erősíti, sem nem cáfolja azt a teóriát, hogy a homoszexualitás egy normálistól eltérés, zavar, torzulás, vagy betegség (bár hivatalosan ezt a meghatározást már régóta nem használjuk, de az is köztudott, hogy nem azért nem mert VALÓBAN nem betegség, hanem inkább azért hogy ne sértsük a melegeket azzal, hogy betegnek tituláljuk, mivel NEM TUDJUK BIZTOSAN hogy betegség-e vagy sem... az hogy genetikai eredetű, a normálistól eltérés, vitathatatlan, és mivel pl a Dawn-kór is genetikai eredetű normálistól eltérés, TEHÁT BETEGSÉG, így eme gondolatmenet mentén, kézenfekvő, hogy a melegség is betegség); mindettől sem nem lesz jobb sem rosszabb a melegeknek, mert a megbélyegzés marad így is úgyis, mint önkéntelen reflexe az egészséges, normális többségnek, akár betegség, akár nem; akár zavar, akár nem, akár genetikai torzulás, akár nem; azt azért be kellene látni ép ésszel, hogy olyan állapot, amiről bár a legtöbb áldozata ennek a valaminek NEM TEHET, nem akar, nem szándékos, nem választott, azonban nem is teljesen normális és egészséges... s mint ilyen ne csodáljuk, ha kerülik és megbélyegzik... a leprást sem azért kerülik el, mert haragszanak rá, hiszen mindenki tudja hogy nem tehet róla szerencsétlen, hanem ÖNVÉDELEMBŐL, hogy ne ártson az egészségeseknek, nem fertőzzön. A melegre is leginkább azért nem vagyunk kíváncsiak, mert a normális egészséges emberek számára undorító, gyomorforgató és nem szeretnénk okádni ha nem muszáj... továbbá a melegeket látva, igencsak sérülhet az ízlés és főleg a gyerekek értékrendje és ízlése, hiszen lássuk be, mondjuk pölö egy szűk bőrnaci, aminek a feneke egy tanga, és kint van belőle a szőrös segg... az annyira azért nincs túl jó hatással egészséges, vagy legalábbis annak szánt gyerekeinkre... nemde? ;)
 • Tetsuo #64
  Nincs igazad. Ha nem reklámoznák magukat, valószínűleg kevesebb előítélet lenne, de mindenképpen kevesebb konfliktus.
  Ahogy a #34-ben írtam:
  "Magyarországon a 80-as, 90-es években a homokosoknak SEMMI bajuk nem esett, nagyvárosokban voltak bárok stb. ahol szabadon összejártak, hirdettek egymásnak találkára meg ki tudja, még... csak nem vonaglottak félmeztelenül a belvárosokban délután, utakat lezáratva, családokat megbotránkoztatva és elismerésükért hőbörögve!
  Az emberek nagyon nagy többségét nem érdekli, ki, kivel, mit csinál otthon, viszont (normából és természetből fakadóan) viszolyog a buzik szexuális megnyilvánulásaitól.
  Egy komoly politika (vagyis maffia) épült a "homokosok jogaira", a liberális propagandára, ami inkább a feszültséget növeli, mintsem a toleranciát."

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.11.23. 23:20:47