14
 • Tetsuo
  #14
  Nem teás cukorról volt szó, hanem cukros teáról.
  Én pedig azt mondom, hogy egyszerűen nem kell enni cukrot és nem is kell helyettesíteni, ilyen egyszerű.
  A méz néha jól jön, de nem cukorpotlónak.
 • Tinman #13
  Lottónyeremény alapkövetelmény. Egy 4 tagú család, ha a cukor helyet csak a teába mézet tenne minden alkalommal, az havi szintem több 10.000 Ft!!!
 • Tinman #12
  Az emberi szervezetnek vízre van szüksége. Az összes többi egy nagy kalap szar, szemét, hulladék. (Na jó, az egészséges zöldség és egyéb levesek és teák még beleférnek.)

  Egyébként inkább egyen meg egy csokis fánkot, mint egy aszpartámos vegyipari okádmányt...
 • AgentKis
  #11
  A MÉZ a tuti! Persze nem mértéktelenül...
 • Tetsuo
  #10
  Persze hogy nehéz, egyre nehezebb. Ráadásul senkinek sem érdeke, hogy egészségesen étkezz, csak magadnak. Az élelmiszergyártók ontják a sok sz@rt, erőltetve a reklámot; az állam nem oktatja a fiatalságot efféle hasznos dolgokra; a gyógyszercégeknek az a jó, ha minden bajod van; a tudatosan táplálkozó embereknek pedig azért nem érdeke, mert ha mindenki fölvilágosult lenne, akkor megfizethetetlen lenne a tényleg jó alapanyag és a termőföldekért verekedni kéne. (Nem véletlen, hogy a termőföld fontos stratégiai elem lett a politikában/maffiában is.

  Az igaz, hogy 50 éve nagyjából a duplája volt a vitamintartalom, száz éve pedig durván négyszerese lehetett a mostani átlagos gyümölcsökének, de az otthon, jó táptalajon termesztett növényekkel azért még sokáig el lehet élni, csak a hibrid vetőmagokat kerülni kell és érdemes génbankokból (nem hivatalos értelemben), egyéb kertekből hagyományos magokat, azok palántáit beszerezni.
  A műtrágyázás és az azzal járó földhasználat megöli a földet, érdemes az ilyen földektől távol termeszteni. (Ez is nehezen kivitelezehtő.)

  Egy bakonyi faluban vagy az Őrségben azért nem lehetetlen a dolog. Ez a szemlélet talán közelebb áll egy művészhez, szellemi foglalkozásúhoz, akinek nem okoz gondot a város távolsága; vagy éppen olyan embernek, aki a gazdálkodásból, termesztésből akar megélni.
 • bunny
  #9
  Ez egy nagyon szép irányelv, csak a többség városlakó számára nehezen kivitelezhető a mai életmód mellett. PL. a 3.,4.,5.,8. pont kb. megoldhatatlan, dédszüleink korosztálya bizony éhezett hacsak nem voltak gazdagok, GMO-t kerülni meg lehet próbálni csak nem mindig tudod, hogy azt eszel (pl. Xilit!), 12. természetes vitaminról csak annyit, hogy elég sok kutatás igazolja, hogy a mai zöldségekben lényegesen kevesebb van mint régen volt, szóval nem biztos, hogy elég.

  Nem azt mondom hülyeséget írtál, sőt egyet értek vele! Csak azt mondom elég nehéz betartani egy átlagos ember számára, ezért számomra elfogadható, hogy megpróbál a saját lehetőségein belül lépni, lásd nem zabálni cukros szarokat. Csak sajnos tényleg nehéz okosnak lenni, amikor ahonnan információt kapnál ott is gazdasági érdekek húzódnak és hülyeségekkel traktálnak.
 • Krucifix088
  #8
  Az emberekkel egy kis marketinggel minden sz*rt meg lehet etetni.(virsli,"májkrém",halrudcska,párizsi stb)
  Bizonyos szempontból logikus.Mesterséges élelmiszerekhez nem tud normálisan alkalmazkodni a szervezet.
  Szacharint mindig is utáltam.Egyszerűen gusztustalan.A többi édesítőszerrel se voltam túl jó barátságban.
 • Tetsuo
  #7
  Igazából mindenki magára vessen! Főleg az, aki inkább hisz egy gazdaságilag érdekelt cégnek, mint egy jótanácsnak vagy a józan paraszti észnek.

  Az egészséges táplálkozásnak van néhány alapelve, amit ismernie kellene mindenkinek:
  Pl. 1. Mindent mértékkel!
  2. Együnk változatosan!
  3. Kerüljük a (fagyasztott/mikrós) készételeket, a bonyolult eljáráson átesett élelmiszereket, a nagy összetevőlistás "meglepetéseket".
  4. Kerüljük az adalékokat, laboraromákat, álcuccokat (light, zsírmentes, cukorpótló, decoffeinated stb.)!
  5. Friss és jó minőségű alapanyagokat válasszunk!
  6. Minél kevesebb messziről jött kaját fogyasszunk!
  7. Ha lehet, kerüljük a hypermarketeket, vásároljunk kis üzletekben vagy "háztól" (a termelőtől).
  8. De ha lehetséges, magunknak termeljünk növényeket, neveljünk állatokat!
  9. Próbáljunk úgy étkezni, mint nagy- dédszüleink (korosztálya, amikor nem éheztek ;-)), ne együnk más arányban szénhidrátot, sót stb.
  10. Az extremitást, diétákat, időszakos kúrákat kerüljük, csak az évenkénti 1-1 kisebb böjtidőszak mondható egészségesnek.
  11. Kerüljük a GMO növényeket.
  12. Ha lehet, étrendkiegészítő tabletták és egyéb mesterséges anyagok ("gyógy"szer) helyett fogyasszunk természetes vitaminforrást, gyógyteát stb.
  13. Hagyományosabb anyagokat használjunk ételek készítésére, tárolására. Pl. műanyag helyett üveg, agyag stb.
  14. Ügyeljünk a rendszerességre, a napi egyszeri melegételre, az evés minőségére is.
  15. Lefekvés előtt 2 órával már ne együnk!

  Az egészséges táplálkozás nagyon fontos az egészséges élethez, de nem elég. Kell mellé a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás is. ;-)
 • Inquisitor
  #6
  Gratulálok ehhez az eredményhez, übereli a "tyúkhús leves tényleg jót tesz a betegeknek" kutatást.

  Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik
  Ez a könyv valamikor a 90-es években jött ki, nálunk sokkal később. Elég konkrétan ír róla, hogy mióta minden kaja lite, meg zsírmentes, azóta az USA-ban négyszeresére nőtt az elhízott emberek száma és mióta minden sz*rba cukorpótló van, azóta hányszorosára nőtt a cukorbetegek száma ... elég súlyos.
  Persze kissé paranoid meg hatásvadász, de akkor is.

  Kopaszisten, az Aszpartamot 1969 óta próbálják betiltatni. És csak van valami alapja, mert Ázsia jó részén NEM lehet beletenni semmbe, helyette van Sweetia még a Coca Cola termékeiben is. Mondjuk az is sokat mondó, hogy az USA-ban meg jó ideje rá kell írni a szaharin tartalmú termékekre, hogy rákot okozhat.
  Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2014.09.24. 00:14:21
 • halgatyó
  #5
  Több probléma is van ezzel a "kutatással".
  1.) Egyik az, hogy ÁLTALÁBAN is az egészségüggyel kapcsolatos hasonló cikkek mögött -- tapasztalat -- az ember valamilyen érdekeket is odasejt.
  2.) Mi van akkor, ha valaki cukrot IS fogyaszt, meg ilyen édesítő bogyót is, azért, hogy csökkentse a cukormennyiséget?
  3.) Mi a mechanizmusa ennek? Azt ugyanis igen nehéz elképzelni, hogy a cukrokat a bélbacik emésztik meg. Ha így lenne, akkor pl. a tejcukorral nem lenne problémája senkinek.
  4.) Legnagyobb probléma az egész "kutatással" az, hogy semmilyen elfogadható megoldásnak még az árnyéka sem vetődik fel. Mert az, hogy majd édesítés nélkül fogjuk az ételeket (és italokat) fogyasztani...hát annak a torkán kéne lenyomni egy adag lószart, aki ilyet tanácsol!
 • wraithLord
  #4
  És ezt azután találják ki, miután már mindenki megivott több hektó étesítőszeres löttyöt? Szerintem ez a kutatás kivitelezhető lehetett volna az adott édesítőszer bevezetése előtt is...
 • Lollerka
  #3
  mi meg arra jutottunk, hogy a magasabb cukorbevitel - igaz kolaban- nem valt ki semmi hasonlo hatast http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513006194
 • KopaszIsten
  #2
  Az aszpartam egyébként is mérgező vegyületekre bomlik le a szervezetben. Rég be kellett volna már tiltani.
  A cikkből kiderül, hogy legjobb, ha nem fogyasztunk édes sz@rokat, se így, se úgy.
 • ntom
  #1
  "Tudatosabb" élelmiszerekben ezeket azért már nem nagyon használják, inkább a xilit, stevia a nyerő. Legalábbis még vagy 5 évig, aztán jön a következő...