81
 • Vol Jin
  #81
  Dehogy nem vót!

  A legnagyobb baromságokat azok követték el, akik egy rendszer nem tökéletes volta miatt azt megtagadva létre akartak hozni egy más modellt.

  A társadalom olyan, mint a férfi vagy a nő a másik szemében. Nincs tökéletes.
 • ostoros
  #80
  Na, ennek sem volt értelme.
 • emberz
  #79
  Egyetértek, ugyanakkor a kapitalizmus az egyedüli, emberhez méltó társadalomforma, amit jelenleg ismerünk, mert a legfontosabb az egyén vállalkozásának szabadsága. Ezt te, aki gitárral élsz, a leginkább tudhatnád, már csak az érzés miatt is, ami elfog, amikor a kezedbe veszed! Nem a kapitalizmus szorul változásra (noha a finomhangolás nem állhat le), hanem az embereket kellene a megfelelő oktatással ráébreszteni a harácsolás hiábavalóságára. Jó emberek jó rendszereket működtetnek, beteg emberek beteg rendszereket. Például ezt a mostani, harcias kis "minikádárizmust".
 • Vol Jin
  #78
  Igen, amikor valaki az élővilág erkölcsösségéről hadovál, azt mondanám neki, hogy lubickoljon egy krokodilokkal teli nílusi partszakaszon.
 • Molnibalage
  #77
  Miért? A te PS4-esed hasznos...? Minden szórakozási forma öncélú. Valakit a PS4 valaki meg az 50 luxusautó köt le.
 • Molnibalage
  #76
  Az. A természetben olyan tömegmészárlások mennek, hogy ahhoz képest az emberi háborúk gyakorisága és nagyságrendje elég röhejes.
 • EnxTheOne
  #75
  Ha jönnek az űrlények remélem adnak majd olyan gépet amin megy a legújabb krájzisz 1 milliárd fpsel. :D
 • verge175
  #74
  Na, az ilyen kommentekert erdemes idejarni.
 • fonak
  #73
  Az elkövetkező 50-100 évben feltehetőleg még csomó exobolygót fognak felfedezni, köztük a Földhöz hasonlókat is, amelyeken elképzelhető a földihez hasonló élet. Talán arra is képesek lesznek, hogy néhány ilyen bolygóról megállapítsák, hogy nagy valószínűséggel életet hordoz.
  Persze ez még nem kapcsolatfelvétel.
 • Katalizátor
  #72
  Egyébként azt is elismerem, hogy a legnagyobb baromságokat azok a gazdagok veszik, akik szegényebb rétegből kerültek fel. Nyílván a múlt frusztrációit igyekeznek vele kompenzálni.
 • Katalizátor
  #71
  Örülök, hogy valahol egyetértesz, de azért picit szörszálhasogató vagy.

  Például sosem állítottam, hogy a PS4 előbbre vinné a tudományt, hanem, hogy a tudomány fejlődésével együtt fejlődik, mivel technológiáról van szó.
  Ruhák: Nyílván egy drágább ruhadarab jobb minőségű mint egy olcsóbb, ezt mindenki tudja, de ha az öltönyt vesszük, talán a selyem, ami leginkább a gazdagoknak való. Még ez is rendben van, hisz egy igen egzotikus anyagról van szó. De amikor azért kerül egy öltöny több millióba, mert egy divat márkanév van ráeröltetve, mikor az előállítása valószínűleg sokkal olcsóbb, az már egy beteges viselkedés.
  Az indiai meg iraki "nyomoréknak" nyílván nem kell PS. Csak annyit hagytál figyelmen kívűl, hogy ők szenvednek! Én nem szenvedek! Nem is vagyok boldog, de van kajám, hajlék a fejem felett, mai szakzsargonnal élve biztos megélhetésem. A szegényeknek egyetlen igénye van: az életben maradás! Nem, nem támogatnának semmit, magukat kell támogatniuk, annyira nincs semmilyük és ez így "normális". De ha őket is felhoznád a mai normál kényelmi szintre, szerintem azért ők is elgétéáznának azon a fránya konzolon.
  Ha pedig valaki több luxusautót vesz, az nyílván több pénzt is fizet. Viszont itt nem csak a pénzről van szó! Ezek az autók nyersanyagokat igényelnek, bányászatot, kitermelést, szállítást, sokkal több munkaerőt, hogy kielégítsenek egy vágyat. Egy vágyat, ami inkább illik valami szürreális álomba. A természet törvényei megkívánják, hogy legyen egy pont amikor elég. És ezt a törvényt nagyon is jól tudták és tisztelték elődeink. A kapitalizmusban nincsen elég!
  Nagyon is beteg világban élünk, ami olyannyira nem fenttartható, hogy valószínűleg (és kívánom is!) hamar vége lesz. Nem viselek gyűlölettel a gazdagok iránt, nem akarom azt amit ők, jómagam elég igénytelen ember vagyok, még autó sem kell. Csak legyen kajám, hajlékom, számítógép, internet, mobil, zenelejátszó, meg egy rohadt gitár és én vígan elvagyok (oké plusz akarok egy projectort! ). Jah és ne kelljen azt skubiznom, hogy mikor is megyek le minuszba, mert az idegesítő. Ez szerintem nem sok és ennyit minden embernek kívánok. Ezek a dolgok EGY luxusautó árából bőven fedezhetőek. Szociális kérdésekben pedig legyen ingyenes orvosi ellátás és oktatás. Ezekért az alapvető dolgokért had ne fizessünk már!
 • who am I 7
  #70
  Logikailag igaz, amit mondasz, de ez nagyon primitív levan egyszerűsítve.A probléma ezzel, hogy nem az őskorban élünk már.Így nézve, minden dolog egy baltán és lapulevélen kívűl már luxus, nem szükséges a másnaphoz.
  Mint, ahogy nem egy csúcs/fejlett civilizáció leszünk egyből, ahogy leestünk a fáról, úgy vannak átmenetek és úgy kellene az embernek fejlődnie (ha csúfolhatom evolúciónak).Ösztöneit kontrollálni minél jobban, majd intelligensen felhasználni.Ha már nem a fán óbégatunk, meg szórjuk a banánhéjjat (jó, tudom, sokan még egyébként ezen a szinten vannak).
  Szóval én ez alapján, belőnék egy normál életszínvonalat az embereknek, korszaktól függően.Nem lehetne olyan utópisztikus, intelligens, józan gondolkodású emberekkel belőni ezt.Egyébként, ahogy ezzel az alap jövedelemmel is előjöttek...bár nem értek egyet azzal sem, de valamin változtatni kell.
  A presztízs meg szerintem sokszor mesterségesen túl hype-olt "életérzés"...hogy tudjon páváskodni xy márkával a nagymenő.Ha technológiai cuccokkal megy ez, azt még jobban elfogadom...mint pl. megvenni egy vacsi-okádékot millió eur-okért, mint "festményt".
  Szóval, lehet, h álszentnek hathatna egy afrikai éhező szemében tőlünk...ha őskori szemmel nézzük, de már 2014 van...vagy mi.Más igények,más gazdaság stb.
  Egyébként nem igazán értem ezt sem, h miért kell a szegényebbeknek annyi puját ö[email protected] (legfőképp afrika,kína,india- itthon is van rá példa ugye-) és miért nem akadályozzák meg jobban a fejlettebb államok..nem adományokat kellene vinni, hanem kasztráltatni meg pénzt adni, ahogy a fed nyomtatja a fedezetlen dollár milliárdokat, már úgyis mindegy.Indiaiaknál egyébként kirívóan szar a helyzet, ahogy születnek a mutánsok, a kölyök felcsinálja az anyját, vagy az apja lányát, ahogy tetszik..generációkon át, érthetetlen.Ha én felelős lennék a világ nagy pénzeikért, engem ez zavarna... :D
 • Archenemy
  #69
  "Tudod az utóbbi egy komplex technológia, amit feljesztenek párhuzamosan a tudomány fejlődésével,"

  Jajnemá, mintha bárki azért venne ps4-et, hogy azzal a tudományt mozdítsa elő, és nem a COD-ért vagy a HALO-ért vagy mittomén melyik shooterért :) (nem vagyok konzolos) Az hogy a PS4-hez high-techet használnak az pont véletlen.

  De miért pont az öltöny a gond? A sima Nike meg nemtom milyen márkás cipők is túlárazottak a kínai cipőkhöz képest. Ja hogy (valszeg) tovább tartanak, jobb minőségűek, jobban néznek ki? Hát az egymilliós öltöny is nyilván jobb, mint az ötvenezres.

  "A PS pedig játék, az újabb PS és újabb játékok pedig fokozzák a játékélményt és a művészeti lehetőségeket. "

  És egy iraki vagy indiai nyomoréknak egyformán feleslegesnek tűnik a ps2 meg a ps3 is, és arra gondol, hogy ha neki ennyi pénze lenne, inkább a helyi óvodát támogatná belőle hogy legyen nekik tiszta ivóvizük. Mondom, viszonyítás kérdése, hogy mi a fontos meg a jó, ki a szegény meg a gazdag.

  "A hangsúly a "nekem több tucat luxusautó kell" tényezőn van. "

  De ezzel akkor pont több tucattal több embernek ad így munkát, mintha csak egy luxusautót venne. És hát persze a luxusautókat is nyilván hájtek módon fejlesztik :)

  Nézd, megismétlem: értem (érteni vélem) az érzelmi alapját annak, amit mondasz. Igen, szerintem is fölösleges, és jobb lenne ha műholdkutatásba rakná a pénzt vagy mittudomén. De azt kell megérteni, hogy nem nagyon van jogom ezt megítélni, álszentség lenne tőlem, hiszen az én életemben is nagyon sok minden pazarlónak tűnhet egy nálam szegényebb ember számára. Na ennyi kb.
 • Katalizátor
  #68
  Én már az elején a "multimilliárdos" kifejezést használtam, de mindegy is.
  A felsőosztály meg egy gyűjtőnév, és attól még igaz, hogy sosem engedi fel a középosztályt. Ez a két dolog gyűjtőnév és a különböző emberi jellemektől függetlenül mindig is egymásnak feszültek. Csányira meg az adakozós kérdésre nem térek ki, mivel már leírtam neked, hogy nem értekel az sem, ha nem adakoznak a gazdadok, egyszerűen nem erről beszéltem.
  Öltöny meg PS4 nem éppen remek példa az összehasonlításra. Tudod az utóbbi egy komplex technológia, amit feljesztenek párhuzamosan a tudomány fejlődésével, sokkal inkább kézzelfogható változásokat elérve, mind amit a divatvilág elérne. Míg a ruhák alapvető feladata a környezetünkkel szembeni védelem (és ez irányban fejleszthetőek is!), addig egy milliós öltöny csupán presztizskérdés. A PS pedig játék, az újabb PS és újabb játékok pedig fokozzák a játékélményt és a művészeti lehetőségeket. Irónikus egyébként, hogy 2 hónapja vettem meg haverom használt PS3-ját...

  A legtöbb autógyár, nemcsak luxusautókat gyárt, de ha gyárt is, vegyék csak meg persze, mint már mondtam! A hangsúly a "nekem több tucat luxusautó kell" tényezőn van. Ez megint csak presztízskérdés.
 • Archenemy
  #67
  "Egy multimilliárdos szemében ezek az összegek olyanok, mintha én 1 ft-ot utalnék valakinek. "

  Azért jó hogy egyre nevetségesen gazdagabb emberekről van szó :) Az elején még a százmilliót kereső volt a példa. Multimilliárdosból van MO-n mondjuk 100.

  De OK. Tételezzük fel, hogy van mondjuk Csányi (becsült vagyona: 135 milliárd). Meg vagy te (becsült vagyonod megtakarítással, autóstul, lakásostul 20 millió).

  Amennyi neked egy forint, az egy húszmilliomod része a vagyonodnak, azaz egy forint.

  Amennyi Csányi vagyonának húszmilliomod része: 6750 forint.

  Hát... Ezzel nincs sok ember kisegítve :)

  De ok: mondjuk azt, hogy Csányi vagyonának 1%-ával támogassa a magyar oktatást.

  De ha Csányi támogatja 1%-kal, akkor te is, nem? Akkor a rád eső rész az kétszázezer. Ezt se szívesen fizeti ki mellényzsebből az ember.

  Ja tudom, de támogassa _csak_ ő. Na mondom, helyben is vagyunk, aki nálam gazdagabb, az adjon, de én nem adok :)

  "A másik: kérlek ne általánosíts, nem mondtam olyat, hogy a gazdag ember kapásból önző és egoista,"

  De, de mondtál. Itt:

  "A felsőosztály viszont sosem akarta volna az ő szintjére emelni a középosztályt, hisz akkor ők mitől különlegesek? "

  Nem azt írtad, hogy "vannak felsőosztálybeliek, akik..." hanem en bloc az egész felsőosztály.

  "De ha valaki egy többmillió dolláros öltönyt vesz csupán a márka miatt, na annak semmi értelme nincs, az csak egó"

  Ja, mint a ps4-nek meg a gyűjtői kiadásos játékoknak. Csak nagyságrendi a különbség. Pedig a ps4 helyett vehettél volna egy használt ps3-at, a maradék pénzt meg átutalhattad volna a vöröskeresztnek. Ja csak te se csinálod meg. Nyugi, más se. Csányi se.

  "Nem a pénz áramlásáról beszélek, inkább a pazarlásról. Te sem veszel egyszerre 100 kiló kenyeret, mert felesleges"

  De basszus aki most nem tud kenyeret venni, az nem azért nem tud, mert üresek a polcok! Épp hogy örülnének a boltosok is, meg a búzatermelők is, ha többet tudnának eladni.

  " Az meg, hogy ez a pénz a sima melósokat "gazdagítaná", az nem igaz, csupán megkapja a keresetét. "

  Jó de érted, ha meg nem venne luxusautókat, akkor a gyár meg bezárna, és akkor a melós meg nem kapná meg a sima keresetét sem. Igaz lehet kapna ingyenkaját a milliomostól, aki erre költi a pénzét a luxusautók helyett. Tényleg jobb lenne?

  Igen, értem a MASAT példát is. De itt van megint: nem lett volna neked elég egy tízessel olcsóbb gép? Akkor pont adhattál volna bele egy tízest. Tudom geci vagyok, na de basszus, azt akarom hogy megértsétek, hogy egy nálatok szegényebb ember a ti életstílusotokat tarthatja pazarlónak. Amennyit egy nap elkávéztok (elkávézunk), abból egy szegény vidéken élő afrikai pont megebédelne családostul. Nem nevetségesen pazarló? És mégis elkávézzuk (vagy helyettesítsd be teával, cigivel, telefonos játékokkal).

  Hogy is mondjam, ÉRZELMILEG értem, hogy miért vagytok ezen az állásponton, mivel engem is dühít, hogy szerintem fontos célokra nem adnak emberek pénzt, pláne olyanok akiknek ez nagyságrendekkel kisebb fáradság lenne, mint nekem.

  De ÉRTELMILEG meg sajnos csak ellene tudok érvelni, hiszen én sem adok más emberek számára fontos célokért pénzt, még akkor sem, ha ez nekem nagyságrendekkel kisebb erőfeszítés lenne, mint neki.
 • gforce9
  #66
  Az azért, hogy valaki 100milliókat keres, ahhoz alatta az esetek jórészében igencsak sok csóringer gürizik. Úgyhogy nem kell leborulni aki 100 milliókból fizet adót, mert azt nem ő teremti meg a saját kezével. És egyébként igen a csóringerek szivesebben adnak és önzetlenebbek. Valószínűleg ezért is csóringerebbek. Nagyon szomorú, hogy ekkora agytérfogattal még itt tartunk.

  Tökéletes példa erre a MASAT esete. Első körön írtak a 100 leggazdagabb magyarnak, amikor elkezdtek gyűjteni a projektre. Nemhogy pénzt, de még választ se kaptak. Az első adományokat párezer forintokkal kezdték. Az első eszközt, egy speciális fogót is valami picike cég adta. Ha tudtam volna én is adtam volna bele, pedig marhára nem vagyok gazdag. Egyébként is igyekszek mindenkin segíteni akin tudok, ha nem pénzzel akkor melóval.

  A MASAT esete tipikus példa arra, hogy egy olyan ország ami a 60-as évek óta gyárt űreszköz alkatrészeket, azoknak a fiatal kutatói a kisemberek adományaiból tudnak csak megindulni, mert a tricsilliomos réteg le se tojja. Baromijó szakemberek vannak nálunk űrtechnológiában, lehetne belőle profitálni, de míg az agyunkat arra használjuk, hogy egymást tiporjuk és nem arra hogy segítsük, addig maradunk ott ahol most tartunk. Igen az önzés segített hozzá, hogy erősebbek legyünk mint mások, de az sehol nincs leírva, hogy mindenképp ezt az utat kell folytatni, lehetne értelmesebb módon is egymáshoz viszonyulni.
 • Katalizátor
  #65
  Nem értek egyet veled. Eleve arányaiban tekintve a dolgot nincs igazad. Amennyit én keresek, az PONT elegendő a középosztálybeli egzisztenciám kielégítésére. Ha ebből a pénzből én jelentősebb összeget adnék egy szegénynek, akkor én is azzá válnék. Egy multimilliárdos szemében ezek az összegek olyanok, mintha én 1 ft-ot utalnék valakinek. Tehát arányaiban nem jön ki a képlet.

  A másik: kérlek ne általánosíts, nem mondtam olyat, hogy a gazdag ember kapásból önző és egoista, hanem azokról a gazdagokról beszélek, akik azok! Azt sem várom el tőlük, hogy adakozzanak. Legyen felőlem golfpályája is, ha szeret golfozni, az a hobbija, van értelme. De ha valaki egy többmillió dolláros öltönyt vesz csupán a márka miatt, na annak semmi értelme nincs, az csak egó! Ilyenkor szvsz joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem valami hasznosabbra költötte ezt a pénzt. A nagyképű, tékozló, értelmetlen életvitelek azok, amik nem tetszenek. Nem beszélve arról, hogy napjainkban valamiért (nem tudom észrevetted-e) a pénz egyenlő lett a tisztelettel, sőt a tudással is! Ha valaki gazdag, azt "tisztelni kell" és mindig "igaza van"!

  Harmadik: az 50 luxusautót magyarázhatod, ahogy akarod, de attól még nem lesz hasznos! Nem a pénz áramlásáról beszélek, inkább a pazarlásról. Te sem veszel egyszerre 100 kiló kenyeret, mert felesleges. Persze lehet valaki autóbolond gyűjtő, lelke rajta. Nyílván én nem mondom meg másnak hogyan éljen. Az meg, hogy ez a pénz a sima melósokat "gazdagítaná", az nem igaz, csupán megkapja a keresetét. A középosztály sosem gazdagodik, max spórol. Mindig annyi pénzt kap, amit a következő hónapban elkölt.
 • Vol Jin
  #64
  Bingo!
 • Vol Jin
  #63
  "Csakhogy mi emberek vagyunk! Képesek vagyunk irányítani az ösztöneinket. Ha nem így lenne, azonnal felpofoznál akárkit, aki egy kicsit is felingerel. Márpedig gondolom nem ezt teszed (egyesek igen), hanem kultúráltan viselkedsz. Mint ahogy nem mész oda vadidegenekhez és üldözöd el a kajájuktől ha épp éhes vagy. Az emberi faj sok dologban felülkerekedik az ösztönös reakcióin és az értelmére hallgat. Ez pedig fejleszthető, igen, jó irányba! Ez nem egy lehetetlen elképzelés! Nem kell minden egyes elgondolásnál az állatokhoz hasonlítani magunkat, mivel képesek vagyunk a fejlődésre."

  Ezt mondom én is!
  Sokan olyan naivak az élővilággal kapcsolatban. Rengeteg a téveszme, és csak erre reagáltam.
 • Archenemy
  #62
  Mondom, pontosan erről beszélek. Benne van az agyakban: MI még pont jól élünk/erkölcsösek vagyunk, de akik nálunk jobban élnek, na azok már egoisták, pazarolnak, és ejnyebejnye.

  Te szét szoktad osztogatni a pénzed a szegények közt? Pont ez az: te sem a saját pénzedet akarod osztogatni. Te is azt gondolnád jónak, hogy a nálad gazdagabbak már osztogassanak, de te még ne.

  De vedd úgy, hogy ha valaki százmilliókat keres, az százszor annyit adózik, mint aki milliókat. Tehát jórészt miatta lehet ingyenes az oktatástól kezdve a közutakon keresztül a gyógyászatig sok minden, amit a "nem önző" szegények csak úgy használnak.

  És ha 50 luxuskocsit vesz, akkor mi van? Akkor azok az emberek, akiktől megvette a luxuskocsit, annyival gazdagabbak lettek. Azok a luxusgyárak munkásokat alkalmaztak, azok a luxusgyárak nyersanyagot vettek, mérnököket fizettek meg, marketingre költöttek. Ezekhez személyzet kell, karbantartás, benzin, ezek mind más embereket gazdagítanak. Mit kellene vele tennie? Ingyenkonyhát tartani? Beleönteni a feneketlen szegény-zsákba?

  Az 50 luxuskocsi meg a ps4 közt csak nagyságrendi különbség van, lényegi nincs.
 • Vol Jin
  #61
  "És szükséges a budai villa, h túlélje a másnapot?Vagy szükséges a budai villának annyiba kerülnie?"

  Egy budai villának mi köze van globálisan a bolygóhoz? Hogy budán magasabb a négyzetméterár, az abból adódik, hogy nem cigány a szomszédod, és több a fa. Az pedig semennyivel nem növeli meg a város területét. EGy bizonyos szóráson belül van a lakos/nkm. Ezen az alapon a kispesti kertesjázak is önző burzsuj kategória, csak elvétve vannak cigányok az utcában. Történelmi okai vannak, hogy miért mennyibe kerül az ingatlan. 20M Ft-nyi építési költséggel építhetsz Budapesten egy olyan házat, amit 10M-ért sem adsz el, de olyat is, ami 50-ért is elmenne.
 • Vol Jin
  #60
  Az általad írtakból nem következne a békésebb természetük. Abban viszont biztos vagyok, hogy nálunk a Hágai bíróságon vagy az ENSZ-palotában húznák karóba azt a földi embert, amelyik erőszakosan lépne fel egy idegen civilizációval szemben minden előzmény nélkül.
 • Vol Jin
  #59
  "Rátapintottál a lényegre. Ezért nem különbözünk az állatoktól."

  Sőt, szerintem mi néha felülemelkedünk az ösztöneinken, tehát jobbak vagyunk.
 • Vol Jin
  #58
  "Az idegen fajba tartozó fajtárs az paradoxon. :P"

  Nyelvtanilag igazad van.

  *****************
  De amikor ezt írtam:

  A majmok háborús szinten ölnek idegen fajba, de akár idegen csoportba tartozó fajtársat.
  **********************

  Akkor nyilván arra gondoltam, hogy A majmok háborús szinten ölnek idegen fajba tartozó egyedet, de akár idegen csoportba tartozó fajtársat is.
 • Katalizátor
  #57
  Azért ne fordítsuk így ki a dolgokat szerintem. Nem hiszem, hogy te vagy én sajnálnánk az éhező szegényektől a fűtött lakást, élelmet, tiszta ivóvizet, ruhát, sőt számítógépet, internethozzáférést sem, hisz ezek napjaink kommunikációjának meghatározó eszközei. Ezek jelenlegi társadalmunk természetes szükségletei. A felsőosztály viszont sosem akarta volna az ő szintjére emelni a középosztályt, hisz akkor ők mitől különlegesek? Nem beszélve arról, hogy a multimilliárdosokra jellemző életvitel nevetségesen felesleges. Az, hogy van egy autód, addig oké, de mégis me a fenéért vásárolnál be 50 luxusautót? Egy jó kis yachtot sem sajnálok tőlük, vagy magánrepülőt, de minek még több és több? Ennek nyílvánvalóan semmi értelme, csupán az egónövelés áll a dolog hátterében.
 • Archenemy
  #56
  "És szükséges a budai villa, h túlélje a másnapot?Vagy szükséges a budai villának annyiba kerülnie?"

  Miért, a számítógéped szükséges? Eleve, a lakásod fűtése vagy az alsógatyád szükséges? Tízezer évekig elvoltak az emberek fűtött lakás meg alsógatya nélkül.

  És most mindjá felhördülsz, hogy dehát ahogy te élsz, az a normális, mer lakás az kell, és a nálad gazdagabbak az önzők. Pont ez az, MINDENKI ezt gondolja. Csak a világ jelentős részéből nézve te vagy az önző gazdag, hiszen minden nap háromszor eszel, tudsz írni-olvasni, van fűtött lakásod meg számítógéped meg ingyenes orvosi ellátásod, és hát ezek nem adottak a világ egy jelentős részén, csak hát szerinted ez a normális mert ebbe nőttél bele.

  Itt még írtam egy jó hosszút, hogy miért jó, hogy vannak százmilliót kereső emberek, de igazából már totálisan off.
 • Katalizátor
  #55
  Csakhogy mi emberek vagyunk! Képesek vagyunk irányítani az ösztöneinket. Ha nem így lenne, azonnal felpofoznál akárkit, aki egy kicsit is felingerel. Márpedig gondolom nem ezt teszed (egyesek igen), hanem kultúráltan viselkedsz. Mint ahogy nem mész oda vadidegenekhez és üldözöd el a kajájuktől ha épp éhes vagy. Az emberi faj sok dologban felülkerekedik az ösztönös reakcióin és az értelmére hallgat. Ez pedig fejleszthető, igen, jó irányba! Ez nem egy lehetetlen elképzelés! Nem kell minden egyes elgondolásnál az állatokhoz hasonlítani magunkat, mivel képesek vagyunk a fejlődésre.
 • Nulla7
  #54
  Hát, ez már csak ilyen, egy technikai civilizációban érteni kell a tudományhoz, mert különben egy zsák kutyakajával vagy egyenértékű.

  De azért kiszolgálószemélyzet mindig kelleni fog, úgyhogy nem kell aggódni.
 • who am I 7
  #53
  És szükséges a budai villa, h túlélje a másnapot?Vagy szükséges a budai villának annyiba kerülnie?
  Jó, nem akarok itt robin hoodot vagy ilyesmit játszani...csak arra akarok rávilágítani, hogy nem igazán jó ez a berendezkedés, és ahogy nyílik az olló a két réteg között és ahogy milliók lesznek feleslegesek az egyre jobban elgépiesített világban...érdekes lesz no, azért vizet raktározzatok el.Bár kitudja, lehet lőni is fognak érte
 • who am I 7
  #52
  Amelyik bekebelezi az is, mivel az erőforrás így, hogy még majdnem csimpánz szinten vagyunk kozmikus léptékben, bőven a korlátolt határon belül van.Tehát, túlnépesedés és fogyasztás során kimeríthetjük..nem 1 ilyen birodalom bukott már meg így...a történelemből nem lenne amúgy szégyen tanulni, de elhiszem, hogy a kapzsiság mindenkin erőt vesz, aki olyan pozicióban van :) Népesség szabályozással sokat lehetne tenni ellene am.Még az is lehet, hogy ez lesz, globális szinten.
 • NEXUS6
  #51
  Ha kozmikusan nézzük, és tegyük fel, hogy a Föld bizonyos mértékig egyedülálló, mondjuk a fajgazdagsága és a jelentős biológiai erőforrása miatt. És mondjuk más bolygókon a szikárabb életfeltételek miatt az eltérő, a mieinkhez képest nagyságrenddel hosszabb egyedekre jellemző élettartammal bíró fajok egymás segítése természetes, miközben a Földön a nyílt, vagy közvetett harc folyik az amúgy nagy mennyiségben jelenlevő erőforrásokért, így általános az agresszió, ami az emberre is jellemző. Akkor épp hogy a kozmosz nincs felkészülve egy hirtelen haragú (mert hozzájuk képest az előbbiek miatt viszonylag rövid egyedi élettartamú, ezért nehezen tanuló) és agresszív fajra, az az ránk!
  ;)
 • cylonflatus
  #50
  Rátapintottál a lényegre. Ezért nem különbözünk az állatoktól.
 • Nulla7
  #49
  Az idegen fajba tartozó fajtárs az paradoxon. :P
 • Vol Jin
  #48
  Azt gondolom, hogy az emberek 99% felkészült a hírre, hogy vannak idegenek.
 • Vol Jin
  #47
  "Valójában faji szinten sokkal kevésbé vagyunk önzőek és agresszívek, mint például a csimpánzok, szóval evolúciósan látható némi fejlődés"

  A csimpánzok a legbrutálisabb harcosok a főemlősök között. A háborúzás náluk teljesen hétköznapi. Rengeteg etológus rögzítette már, amikor összegyűlnek, felhergelik magukat, és láthatóan irányítva egy vezetőt követve más csimpánzokra vadásznak, vagy más majomfajokat ölnek. Ők így jelölik meg a területüket.
 • Vol Jin
  #46
  "Azt ugye megvan, hogy az élni akarás és az éhség csillapitása nem éppen önzés, hanem természetes ösztön, ha éhes az egyed.
  Önzésnek akkor mondanám, hogy ha már nem éhes, de akkor is öl, de még akkor sem mindig."

  Az ugye meg van, hogy az élővilágban az ölés táplálkozás nélkül teljesen természetes? A macskafélék például akár tucatszámra ölnek meg rágcsálókat jóllakottan.

  A majmok háborús szinten ölnek idegen fajba, de akár idegen csoportba tartozó fajtársat. Általános az élővilágban, hogy a hímek, amikor elfoglalnak egy csordát, a nőstények másik hímtől származó utódait lemészárolják. Lásd oroszlánok. Na ők például más fajba tartozó ragadozómacskák kölykeit likvidálják.

  Egyszerően döbbenetesek ezek a tévhitek az élővilág etikusságáról.
 • Vol Jin
  #45
  "Az emberi fajnak először a primitív ösztöneiből kellene kilábalni (legfőképp önzés), majd lehetne intelligensen, tudatosan gondolkodni.Csoda, h eddig megvan még a faj."

  Pont emiatt létezünk fajként. Amelyik nem önző, és nem akar minnél több erőforrást bekebelezni, az a faj kihal.
 • BrockSamson
  #44
  Valójában faji szinten sokkal kevésbé vagyunk önzőek és agresszívek, mint például a csimpánzok, szóval evolúciósan látható némi fejlődés.
 • Archenemy
  #43
  "Önzés alatt értem azt, ebben a társadalomban, amikor van valakinek 100milliója és mellé korrumpál (vagy korrumpáltat) sikkaszt stb, hogy legyen még xxx milliója, akármennyi, ami egyébként nagyjából fölösleges még a normális élethez is"

  Nyilván azt meg, hogy mi a normális, majd én definiálom, ezen nem kell gondolkoznotok. Szerintem pl. az az önző, akinek nálam többje van, és még annál is többet akar.

  Sajna ezt sokan így gondolják, képzeld még a százmilliós ember is, hiszen 100 millióból egy jó budai villa sem jön ki.
 • Nulla7
  #42
  Igen, tudom mit mondasz. Én meg azt mondom, hogy ez szépen, egyenes ágon a túlélési ösztönre vezethető vissza. Kétféle faj létezik, az önző és a kihalt.