Berta Sándor

A Linux lehet a jövő játékplatformja

A Valve társalapítója és vezetője a LinuxCon rendezvényen érdekes kijelentéseket tett. A menedzser szerint a Linux lehet a jövő játékplatformja, miközben az asztali számítógépeket sem szabad leírni.

Gabe Newell beszédében szerint a Linux jelenti a játékok jövőjét. Ugyan elismerte, hogy a PC a legfontosabb innovációs platform az ágazat számára, azonban a PC területén belül túl sok a zárt rendszer. "Kicsit furcsa idejönni és azt mondani nektek, hogy a Linux és a nyílt forráskód lesz a játék jövője" - fejtette ki Gabe Newell. Érthető a szakember kijelentése, hiszen a Linux jelenleg a játékpiacon mindössze 1 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ennek ellenére meggyőződése, hogy ez az arány változhat, hiszen az év eleje óta hozzáférhető a Steam Linux-verziója, amelyen keresztül már összesen 194 játék érhető el. Emellett érkezik a Steam Box, ami még az idén megjelenik a piacon és amelyen szintén Linux fut.


A Linuxon futtatható játékok fejlesztése ugyanakkor nehéz, hiszen, ha a fejlesztők nem végeznek jó munkát, akkor a szükséges telepítések és a frissítések, illetve javítások felinstallálása a felhasználókra vár. Ezt a Valve már a Left 4 Dead 2 linuxos változatának elkészítésekor is tapasztalta. Ez a munka vélhetően megmutatta a követendő utat a többi fejlesztő számára. Newell tavaly júliusban élesen bírálta a Microsoft új operációs rendszerét és a PC-ágazatban mindenki számára katasztrófának nevezte. meggyőződése, hogy a nyílt platformok, például a Linux - az innovációs erejük miatt - előnyben vannak a zárt rendszerekkel szemben. Az, hogy a Steam elérhető immár Linuxra is, jelzés volt a fejlesztőpartnereik számára, mert azt mutatja, hogy a cég komolyan gondolja a terveit.

Newell a Steam Boxot januárban jelentette be és úgy vélte, hogy a PC-re, mint univerzális játékplatformra és a készülékre nem a konzolgyártók jelenthetik a legnagyobb fenyegetést, hanem az Apple. A siker kulcsa az lehet, ha a PC-platform visszatér a régi erősségeihez: ezek a bővíthető háttértár, az igényekhez igazítható formavilág és a meglévő hardverek használatának lehetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #26
    Pedig hozzáértőknek is az a véleményük, hogy ha nem a Valve csinálná ezt a linuxos-egyenPC-játékplatform mizériát, akkor azt hinnék, hogy az illető megőrült. De ha valaki, akkor Newellék sikerre tudák vinni a dolgot.
    (pl. Carmack szerint)

    Én személy szerint fel nem rakom a SteamOS-t, inkább rendes Debiant+Steam klienst (a Debian 8-hoz már van Steam csomag). De az elképzelésnek örülök. Kár, hogy egyelőre csak a Valve játékaim, és néhány indie játék megy Linuxon...
  • cateran #25
    Ugye csak viccelsz? Azokat az egyre jobban terjedo tapikepernyos laptopokat is lampassal kell keresni, de hogy otthoni hasznalatban sem fognak elterjedni, az is tuti (a laptop kicsi, billentyuzete rogzitett, kozel kell ulni hozza...majd 1x probald meg tapicskolni a kepernyot..2 perc alatt a pokolba kivanod meg a nagymamajat is annak aki kitalalta.
    De persze ha te mondod, meg Newell, akkor tuti ugy lesz...
  • jonyeasyrider #24
    Hát te tényleg egy nulla vagy, mint ahogy a neved is mutatja. Emiatt nyugodtan maradhatsz a megszokott, dögunalmas, írtó bugos windózoddal. Amúgy csak az kellene hozzászóljon aki valaha használt Linuxot huzamossabb ideig...
  • narumon #23
    "Az elbaszott pc klónjukról még nem tudunk semmit, ha komolyan befut akkor a linuxnak ez elég komoly fejlődést és terjedést hozhat."

    Mondjuk éppen ma jelentették be, hogy a SteamOS zárt lesz. Szóval erről ennyit.
  • Zero 7th #22
    Oké, akkor szádba rágom:

    1. Windows

    Win98 használható
    WinME fos
    XP használható
    Vista fos
    Win7 használható
    Win8 fos

    Ebből ő azt a következtetést vonta le, hogy a következő windows is fos lesz.

    2. Innovációs erő

    Igen, a PC hajtja az innovációt, de körülbelül száz fejlesztőből egy az, aki Linuxra is portol, és pont nulla fejleszt Linuxra. Játékot legalábbis.

    3. A PC legnagyobb vonzereje

    Nevell szerint a háttértár, meg a formavilág.
    Ha magyaráznom kell, hogy ez miért debilség, akkor nincs kedvem veled beszélgetni.
  • Xellos999 #21
    Áttérek linuxra, amikor kiadjátok a HL3-at! Deal?
  • Jakuza1 #20
    Akarhanyszor elolvashatom, de erveket nem latok benne csak blodsegeket.
  • Coral Springs #19
    "Windowsról meg annyit ,hogy a win 9-ben is már biztos ,hogy az érintő képernyő felé viszik tovább az irányt"

    Vihetik, az más kérdés hogy egy hatalmas bukta lesz, mint a Windows 8.
    Az emberek nem nagyon kapkodnak az érintőképernyő után, de meg is értem őket, nem szeretnének órákig kart lengetni.
    Ebből kifolyólag a rendszer tudását is leszarják, a téglarakosgatás nem a háztartásokba való.
  • donatus13 #18
    Reklámozza vagy sem, engem nem érdekel:) a Kickstarteres játékok java része jön linuxra is, aki komolyabban ért a linuxokhoz szinte mindent megtud csinálni amit windowson, ha minden játék elérhető lenne linuxra nagyon sokan térnének át rá,annyival nem nehezebb használni és elég stabil is, és a kezelőfelülete se tér már el sokban.

    Az elbaszott pc klónjukról még nem tudunk semmit, ha komolyan befut akkor a linuxnak ez elég komoly fejlődést és terjedést hozhat.

    A stílusod meg bőven bemutatja az értelmi szintedet.

    Cateran:

    Az asztali gépeket javarészben már csak fejlesztők,irodai munkások és játékosok használják,a legtöbb otthoni gép már laptop, mivel legtöbben csak netezni használják a fogyasztás és a hely igény kerül elő ezért népszerűbb lett otthonra, és mivel egyre több laptop jön érintőképernyős változatban, így igen csak megéri haladni felé, a tabletek népszerűségéről ne is beszéljünk, megéri fejleszteni nekik az érintőképernyős felületet és fogják is.
    Persze hozzád én fel sem érhetek gondolkodásban mert te annyira értesz ehez és annyit foglalkozol vele ,hogy kár is rád szót pazarolni.:)
  • MerlinW #17
    "Arrol mar nem is beszelve mit hasznalhatsz egy linuxon a fejleszteshez? Maya-t meg gimpet aztan kb ennyi."

    Te még a büdös életben nem ültél Linux előtt...