Gyurkity Péter

A Steam győzelmétől tartanak a kiadók

A játékkiadók, főként a kisebb, függetlenként induló cégek, gyanakvással néznek a Valve által működtetett Steam platformra, amely egyeduralkodóvá válhat a digitális terjesztésben.

A MaximumPC magazin készített egy interjút a Gearbox Software elnök-vezérigazgatójával, aki elmondta többek között, hogy a Steam túlságosan erőssé válhat az ágazatban, ez pedig már csak az ellentétes érdekek ütközése miatt sem lesz kellemes fejlemény a többi kiadó számára, akik kénytelenek lesznek a Valve-ra támaszkodni a terjesztésben.

Mindenképpen érdekes helyzet állhat elő az online platform további erősödésével, hiszen így olyan kiadók kényszerülhetnek igénybe venni azt, amelyek egyébként bizonyos területeken (elsősorban az FPS-játékok terén) erős riválisai a Valve cégnek. A vezető kifejtette, hogy bár ő személyesen megbízik a vállalat illetékeseiben, sokan mások az ágazatban egyáltalán nem így viseltetnek a cég iránt, sőt éppen ellenkezőleg, erős gyanakvással tekintenek arra. A Steam túlzott megerősödése így különösen káros hatással lehet a riválisokra, főleg a kisebb, független cégekre. Fenntartásaik csak akkor enyhülnének, ha a Valve a maga útjára engedné a Steam platformot, önálló vállalatot hozva létre.

Ezzek kapcsolatban a Tripwire elnöke szintén nyilatkozott, egészen más véleményt fogalmazva meg az online digitális terjesztői platformmal kapcsolatban. Elmondta, hogy a Steam nélkül maga a Tripwire sem létezne, az online forgalmazási lehetőség pedig éppen a kisebb cégeknek kedvez, akik sokszor nincsenek olyan helyzetben, hogy nagy összegeket fordítsanak a hagyományos csatornákon keresztül történő megjelenésre. Szerinte amennyiben ezt jelenti az erőfölénnyel való visszaélés, ő maga még többet kérne belőle, hiszen ez minden résztvevő számára előnyökkel jár.

Példaként hozta fel a Microsoftot és a Sonyt, amelyek ugyan teljes mértékben uralják konzoljaik terjesztési platformjait, emellett pedig saját játékokat is kiadnak, mégsem keverednek óriási vitába a riválisok alkotásainak megjelenését illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #60
    "steam egy semmi. Ugyanolyan gecidrágán adják a játékokat mind a lemezest... uh inkább megveszem lemezen..."

    Steam-en csak -75% meg ilyen akciókban érdemes játékot venni akkor egész jó ára van, főleg collection-öknek. Normál áron 2x annyit kérnek sokszor egy játékért mint a dobozos változatért. Az akciókat kell nézni abban szokott jó lenni.
  • Zombee #59
    Azzal a géppel az aláírásodban kár drága játékról beszélni...
  • LutheR #58
    Nagy ötlet volt elküldeni a GOG.com játékot a haveroknak, amikor külön megkértek arra, hogy ne tedd.
  • animastudio500 #57
    A netes tranzakciókért is elkérhetnek körülbelül ugyanakkora pénzeket,nem azért mert kiváltanak vele mást,hanem rájöttek,ha egy kicsivel olcsóbban adják,"néhol igaz" akkor veszik mint a cukrot,lásd néha szoktak akciózni.Az áraknál meg azt is figyelembe kell venni,hogy van egy előírt ár,amit el kell érniük,mert a fejlesztőgárdának is meg a kiadónak is kell hogy haszon legyen.A fejlesztési idő és a dolgozok bére az érthető,az hogy nem kell külön költeni a játékok kiírására és ez által spórolnának az más dolog,azon a logikai elven mennek végig,hogy ez a külön kiadás plusz bevételt eredményez,ha változatlan áron adnak el terméket.Steamen már vettem pár dolgot,leginkább 5-15 euro közötti árakban "nem vagyok gazdag" de akciósan hozzá lehet egy két termékhez jutni,amúgy macerás a rendszer.Ez egy közösségi oldal is egyben,játékos játékosok közt és csereberélhetik az információt és a termékeket megvehetik egymásnak "baráti alapon,vagy kedvezményekért".Egy kapitalista felfogásban ez csak plusz bevétel annak a cégnek,aki ezt el tudja sütni.Amikor valaki valamit akciósan vesz,az is tulajdonképpen többért veszi a dolgokat,csak úgy van előadva hogy nagy leárazás volt.Valójában az a termék amit előállítanak ennyit se ér.Pl veszel egy közértben egy doboz tejfölt mondjuk 82 forintért "csak példa" és azt akcióban leárazva megtalálod 65 ért valójában az a termék az előállítás,kiszerelés és a szállítás miatt kerül ennyibe,a termelő bére meg minimális.
  • Danecay #56
    Attól még a k**va anyjukat!!!
  • irkab1rka #55
    megint megy a nyafogás, hogy a terjesztői hálózat miatt mennyi pénzt szakít a valve azokon, akik rajta keresztül adnak el.
    a sony ugyanezt csinálja, plusz a sony megvesz játékokat a kis studioktól.

    Aki meg elhitte, hogy a valve azért dolgozik, hogy több maradjon a zsebedben, az ovodás. Nőjj fel. kapitalizmus van, ha nem tetszik a rendszer, vegyél 50%+1 részvényt.
  • Danecay #54
    Hát a comment hozzáadása után kicsit átformálódott a szöveg, de remélem érthető így is. Az első ár a STEAM-es ár, a második pedig a CDGALAXIS-os.
  • Danecay #53
    Hát jaj de jó ez a STEAM rendszer :(!!!! Még a beüzemelése előtt arról volt hangos a témával foglalkozó sajtó, hogy milyen jó is lesz ez, elsősorban a felhasználóknak, hiszen az online értékesítés réven egy csomó költséget takarítanak és takaríthatunk meg, úgy mint CDk-k, DVD-k legyártásának költsége, nyomdai költségek, szállítási költségek, kisker, nagyker hasznok, ÁFA, BFA, stb., ez által jelentősen olcsóbban jut hozzá a vásárló egy egy termékhez. Nos ehhez képest, most hirtelen két a közelmúltban megjelent játékot néztem meg a STEAM és a CDGALAXIS oldalán:

    STEAM CDGALAXIS

    Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes: kb. 8 100 ft 7 190 ft

    Batman Arkham Asylum: kb. 13 500 ft 7 990 ft

    Szóval hová is tűnik a megtakarított költség? A VALVE zsebébe. Ez egy gusztustalan pénzlehúzás. A helyett, hogy a rendszerből adódó lehetőségek révén olcsóbban adnák a termékeket, ami által esetleg a WAREZ-t is kicsit visszaszorítanák, pontosan az ellenkezőjét érik el.

  • szcsongor #52
    Egyebkent most nezem a Steamen a Medieval II: Total War es a kiegje is 10-10 euro, egyutt a ketto Complete Packban 30 :) Nem tudom azok, akik az arkepzesert felelnek ott, mit szivnak, hogy ennyire balfalszul lovik be az arakat...
  • szcsongor #51
    Ezt nem tudom nekem szantad-e, de azert alaszolok. Nem azert szeretnem bereggelni a korabban dobozosan megvett jatekokat, hogy Steam alol tudjam elinditani oket (ez aztan hidegen hagy. minek Steambol elinditani? :)), hanem hogy egy esetleges telepitesnel a Steamrol tudjam lehuzni es feltenni a cuccot es ne kelljen a lemezt eloszednem. Szoval csak kenyelmi szempontok miatt :)