Ötvös Tibor

Játékok, melyek átnéztek más stílusokba is

Az XCOM sorozat hosszú kihagyás után duplán tér vissza. A stratégiai vonalat képviselő XCOM: Enemy Unknown mellett hamarosan jön a The Bureau: XCOM Declassified, mely az akció-vonalon próbál szerencsét. Most azt néztük meg, hogy mely címek látogattak át már más műfajokba.

Aliens vs Predator
Az első játékok, melyek összeeresztették a két kultikus teremtményt még "szimpla" beat'em upok voltak és SNES-en illetve a játéktermekben jelentek meg a '90-es évek elején. Ezen címekben azonban csak a Ragadozó szemszögéből láthattuk az eseményeket. Az első, az Alienek oldalát is bemutató alkotás '94-ben jelent meg a Rebellion jóvoltából Atari Jaguarra. A csapat 2010-ig több résszel bővítette a szériát, 2003-ban pedig jött egy RTS Aliens Vs. Predator: Extinction címmel. Azóta csend honol a franchise körül, mely valószínű a filmek sikertelenségének köszönhető.



Dead Space
A Dead Space első része igazi telitalálat volt, mely eleinte elkerülte a sci-fi-horror-kaland-akció rajongók figyelmét. Ám végül megtalálta közönségét és a 2008-as alapjáték azóta két folytatást is kapott. De kitérőt tett még az árkád lövöldék világába a Dead Space: Extraction képében. És érdemes még megemlíteni a csalódást keltő digitális képregény-logikai játék elegyet, mely az Ignition alcímet kapta.

Dragon Age
A Dragon Age sorozat első része egy klasszikus hagyományokat követő RPG volt és taktikai harcokat tartalmazott (bármikor megállíthattuk a csatákat, hogy átgondoljuk a lépéseinket). A második rész már a Mass Effect sorozat irányába tett lépést és igazából egy RPG elemekkel megtűzdelt akciójáték volt, valós időben zajló harcokkal. És ott van még a Facebookra készített Legends is, a harmadik rész pedig visszatér a taktikai harcos megoldáshoz.



Halo
A Halo eredetileg egy, kizárólag PC-re megjelenő RTS lett volna. Ám a Microsoft épp egy remek nyitócímet keresett induló konzoljához és a Halo megtetszett nekik - persze "kisebb" változtatásokkal. A Halo széria végül egy FPS lett, de azért visszatért a stratégiai irányba is a Halo Wars képében. Mario
Marióval először 1981-ben találkozhattunk a Donkey Kongban. Ebben még mindössze annyi volt a feladata, hogy a majom által legurított hordókat kikerülve feljusson a legmagasabb szintre és ott kiszabadítsa a hercegnőt. Nos, azóta ez a kis vízszerelő szinte minden műfajban kipróbálta magát - sikerrel. Felsorolni is képtelenség, de azért kiemelünk párat: Super Mario Bros., Mario Kart, Paper Mario: Sticker Star.

Mortal Kombat
A világ egyik legnépszerűbb verekedős játéka a Mortal Kombat franchise, mely szintén tett már kitérőt más műfajba. Az alap, kilenc részt felölelő sorozat mellett társulat már a DC univerzum ismertebb karaktereivel, ám a Shaolin Monks volt az, ami bebizonyította, hogy máshol is van keresnivalója a címnek. Ugyanakkor a '97-es Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero pocsék volt, említést sem érdemel.



Pac-Man
Pac-Man szintén egy kultikus alak, aki egy sárga golyóként kezdte pályafutását, majd később "lábakat növesztett" és kalandosabb játékok után nézett. A legsikeresebb a '94-es SNES-re megjelent Pac-Man 2: The New Adventures illetve a már 3D-s megvalósítással bíró Pac-Man and the Ghostly Adventures, mely októberben jelenik meg.

WarCraft
A WarCraft egy valódi klasszikus alkotás, mely megjelenésekor képes volt a Command & Conquer sorozat trónját megremegtetni. A széria kapott további két részt és elméletileg készül a negyedik epizód is, de igazából a World of WarCraft volt az, ami minden szinten ismertté tette a franchise-t. És érdemes megemlíteni a kalandjáték vonalat képviselő WarCraft Adventures: Lord of the Clans-t is, melyen elméletileg még mindig dolgozik egy orosz rajongói csapat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #7
    Viszont Prometheusig nem is volt ellentmondás. Most meg már van, és a Prometheusról tudjuk, hogy az a kanonikus.
  • Zombee #6
    Az AvP soha nem is volt szerves része az Aliens világának, az csak egy crossovernek indult a 80-as évek végén.
  • Zero 7th #5
    A Predator2-t és az AvP1-2-t a Prometheus kiretconnolta a picsába a hivatalos idővonalból, azok jelen állás szerint soha nem történtek meg.
  • Zombee #4
    Alien vs Predator: 3 év nem sok idő, ha csendről beszélünk, a filmek után jött a 3. játék, ami hasonló értékeléseket kapott, mint a 2. rész, 2010 egyik legnagyobb sikere volt az Egyesült Királyságban, 1.69millió darabot adtak el belőle. A filmek is köszönik, jól vannak, az első rész 60M$-ból csinált 172 milliót, a második 40-ből 128-at világszerte.
  • e98ff #3
    FPS nézetű RPG-be, amit le tudsz bármikor pauzálni.
  • zola2000 #2
    Sokmindent lehetne, ha egy játék sikeres lesz, annak a világa jó kiindulás más stílusra (ami meg nem feltétlenül lesz ugyanolyan jó)

    most kapásból pl
    might and magic -> heroes of might and magic
    final fantasy -> final fantasy tactics (advance)
    dragon quest -> dragon quest monsters
    duke nukem -> duke nukem 3d
    dead or alive -> xtreme 1-2, Paradise...

    ... De ha belegondolok a hiresebb játékok 80%át fel lehetne sorolni.
  • amitakartok #1
    Fallout sorozat? Utolsó két részben átment izometrikus körökre osztott RPG-ből valósidejű FPS-be.

    Ha Dragon Age beleszámít a listába, ez is.