Ötvös Tibor

Ki nyeri a következő generációt?

A Microsoft már bejelentette, hogy az idei E3-on leleplezi a következő generációs Xbox konzolt és nagy valószínűséggel a Sony sem akar majd lemaradni. Most összefoglaljuk, hogy az eddig megjelent pletykák és nem hivatalos értesülések szerint mit is tudunk a két gépről.

Nézzük először a teljesítményt. A ma megjelent hírek szerint, melyeket állítólag a CES-en pletykált el egy Sony-alkalmazott a PS4 jelenleg az Orbis kódnéven fut, a Microsoft konzolja pedig a Durango nevet viseli. Előbbi 1.84 terraflop kapacitással bír majd, míg utóbbi "csak" 1.23 terraflopot tudhat magáénak. Ha ezek a számok igaznak bizonyulnak, akkor a Sony gépe 50 százalékkal többet bír majd, mint a Durango.



Ugyanakkor a memória tekintetében a Microsoft a nyerő. A konzol 8 GB RAM-mal bír majd, melyből 3 GB a rendszer futtatására kell, míg a maradék 4-5 GB a játékoké lesz. Az Orbis 4 GB-ot tudhat magáénak, melyből 1 GB az operációs rendszeré, 3 GB pedig a játékoké. Mindkét gép 100 GB-os Blu-Ray lemezt használ majd - azaz a korábbi hírekkel ellentétben nem csak online lesznek beszerezhetők a játékok.

A Microsoft gépe a Radeon HD 8770 grafikus kártyát, a Sony az AMD A10-ét választotta. A kurrens generációnál a Sony elkövetett egy elég komoly hibát és ez az időzítés volt. Ugyanakkor úgy is fogalmazhatunk, hogy a Microsoft vetett be mindent azért, hogy az X360 hamarabb lásson napvilágot és még az sem zavarta, hogy az első sorozatok - finoman szólva is - okoztak pár kellemetlen pillanatot a vásárlóknak (túlmelegedés, Red Rign of Death stb.).

Nos, ezúttal ez nem történhet meg, hiszen mindkét konzol március végén mutatkozik be és a megjelenést is november környékére datálják. Természetesen, ahogy azt már az elején is említettük, sem a Sony sem pedig a Microsoft nem erősített meg semmit a fentiekből, de a pletykák annyira konkrét adatokkal dolgoznak, hogy meglepő lenne, ha nem lenne semmi igaz belőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Geniculata #35
    Hat igen dreamcast.. Lehetne meselni rola crazy taxi shenmue! Mar ezert erdemes volt dreamcastot venni, en meg is vettem annak idejen. Resident evil code name veronica. spawn. Msr voltak ra jo jatekok. ha bent marad a sega lehet megszorongatta volna a mostani gepeket is. sajnos eleg hamar lealltak vele igy nem tul sok jatek jott ki ra! De tuti gep volt az biztos.
  • Jakuza001 #34
    A Nintendo mar megnyerte, nem ? :D
  • Cumshot #33
    Ebbol latszik, hogy sosem voltal DC kozeleben.
    DC rohadt jo kis gep volt, csak a Sega kiesett a jatekbol, es le kellett loniuk az egesz platformot anno. Jottek ki addig is nagyon jo kis jatekok ra (Quake 3 meg szebb is volt mint a PC-s, plusz tartalmak is voltak benne, Shenmue is a kor legszebb jatekai koze tartozott pl.)
    Ha sikeru lbetn maradniuk, akkor ugy egesz maskepp alakult volna a tortenet.
    Igzbogzot leszarozni meg ismet csak butasagra vall. Hardveresen osszeverte a masik harmat, es nagyon sok exkluziv cim jelent meg ra, akarcsak PS2-re.
    De volt rengeteg jo multiplatform cim is.
  • Etinger #32
    Mi nyomjuk hétvégente. Hatalmas előny, hogy "társasági".
    Ami gáz, hogy a Nintendo-t leszámítva alig van aki kihasználná a gépet. Pl a FIFA borzalmas lett - és nem a graf miatt. Viszont a Mario Galaxy 10/10
  • Loverman #31
    Ok, 5 év múlva majd tudunk rendesen beszélgetni, megnősz egy kicsit. Voltak konzolok a PS2 alatt is de mind szarok voltak. Csak meg kell nézni milyen játékok jöttek ki rájuk, milyen grafikával és játékélménnyel. Kb olyan volt az érvelésed mintha azt mondtad volna hogy a PS1-nek volt konkurenciája mert ott volt a Philips cd-i meg Atari Jaguar.
  • Loverman #30
    Az oké, én nem az eladásokról beszéltem, hanem hogy fél évvel a megvásárlás után mindenkinél a szekrény tetején porosodott. Vicces volt ugrálni, de csak egy ideig.
    A kézikonzol más tészta. Nekem is van DS-em, mert olyan típusú játékokkal is szeretek játszani, plusz nekem mindig az az érzésem volt a PSP-vel kapcsolatban hogy a létező "nagygépes" játékok butított verziói vannak rajta. Akkor már inkább kijátszom PC-n az eredeti verziókat.
  • Etinger #29
    Szarrá verte a Wii a PS3/Xbox360 duót. Nem lepődnék meg, ha a WiiU is ezt tenné, mert igazából a másik 2 az innovációra már jó rég óta magasívből szarik.

    Egyébként a PS Vita esetén is ment az okoskodás, hogy elveri a (3)DS-t, ehhez képest akkora pofont adott a Nintendo ott is, hogy a Sony azóta se kelt fel.

    A játékélmény és hangulat, ezekre kellene jobban rágyúrni. Ha nem csak a grafika lenne a lényeg... Persze sok mai fiatal annyira 0 képzelőerővel bír, hogy el se indítanának egy játékot, ami csúnyácska.
  • Ender Wiggin #28
    ideje kirúgni ezt az amatőrt (cikkszerző).
  • torreadorz #27
    A wii-ben tévedsz. Egyszerüen kiadtak egy olyan konzolt amire buktak a causal játékosok, főleg a családosok. Rengeteg gyerekeket láttam sikongatva játszani vele szóval a játékélmény tekintetében bőven túlszárnyalta a klasszikus konzolt. Nem véletlen lett a wii annyira sikeres, pedig amúgy sem a grafika sem egy nagy szám sem a konzol, de itt nem is ez volt a lényeg.

    Az meg hogy x idő után a polcon porosodott? nos igen, ez a casual játék hátránya, de azt hiszem egy gyártót sem izgatna különösen ha az emberek csak megvennék a termékeit aztán a polcon porosodna, az ő szempontjukból a lényeg azon volt hogy megvették.
  • NEXUS6 #26
    A Dreamcast épp úgy előbb indult a PS2-höz képest, mint később az X360 ill. PS3. Az Xbox illetve a Gamecube pedig a a DC kimúlása után 1 évvel indult kb. Szal kb 1 élvig valóban nem volt konkurenciája a PS2-nek, de elötte és utána volt. A DC-nél valamivel jobb volt a PS2 hw tekintetében, de az Xboxnál, meg GC-nél gyengébb.

    A Wii-nek viszont ott van a fél világ konkurenciának, jobb hardverrel még is hozza azt, amit a PS2. neked meg ez nem jött le?

    Jesszz, útálom az M$-t, mint xart, látom ez megvolt. És igen, valamikor bejött a Sony, de az is csak egy cég, fellengzős marketing dumával, soxor tuskó, magukat istennek képzelő vezetőkkel (as Steve Ballmer as Ken Kutaragi). Az, hogy az M$ még ahhoz képest is gyökér, amit egy átlagos multi csinál az viszont nagyban múlik a vezetőkön.

    Ha nem viseled azt, hogy fikázom a M$-t akkor tényleg hagyjuk.