Berta Sándor

Görögország - szabadon engedték a cseh játékfejlesztőket

A görög hatóságok szabadon engedték azt a két cseh játékfejlesztőt, akiket kémkedés gyanújával tartóztattak le még tavaly szeptemberben.

Ivan Buchta és Martin Pezlar összese 128 napot töltött a rácsok mögött. A Bohemia Interactive két alkalmazottját azután vették őrizetbe, hogy a Törökország partjaihoz közel fekvő Lemnos szigetén fényképeket, illetve különböző médiaanyagokat készítettek az egyik katonai támaszpontról. A fejlesztők azzal védekeztek, hogy ők csak az ArmA harmadik részéhez gyűjtöttek anyagokat. Az érvelést azonban a hatóságok nem fogadták el és ha tárgyalásra került volna sor, akkor akár 20 év börtönt is kaphattak volna.


Buchat és Pezlar 5000 - 5000 euró óvadék ellenében került szabadlábra és engedélyezték nekik, hogy elhagyják Görögország területét. Mindez pedig azt jelenti, hogy aligha kell felelősségre vonástól tartaniuk. A legújabb fejleményekről a cseh televízió a novinky.cz és az idnes.cz is beszámolt. Az ügyben azután következett be fordulat, hogy a legmagasabb szinten, Antonis Samaras görög és Pert Neèas cseh miniszterelnök egy közös tárgyalásán is szóba került az eset.

A 28 és a 33 éves férfiak ellen a letartóztatásuk után hivatalosan nem emeltek vádat. Azt sosem tagadták, hogy felvételeket készítettek, viszont hangsúlyozták, hogy a szigeten nyaraltak és egyáltalán nem végeztek kémtevékenységet. A bejelentést nagy örömmel fogadták a helpivanmartin.org oldalon az aggódó ismerősök és felhasználók. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Buchta és Pezlar visszakapták-e a felvételeket, illetve, hogy a görög helyszínek végül bekerülnek-e az ArmA 3-ba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ndre77 #10
    Molnibalage-nek teljesen igaza van, s ami a hadsereg nagyságát illeti: meg is látszik a görög gazdaságon.
  • cateran #9
    Nem is rossz..a commented az 1. betutol az utolsoig netto baromsag:D Respect:P























    <a href=http://download.cnet.com/Free-Youtube-Downloader-Pro/3000-2071_4-75329731.html >youtube downloader</a>
  • Katalizátor #8
    Azért a "megérdemelték" erős túlzás!
    Képzeld nyugaton egyre inkább törvénybeütköző a gyerekek fotózása. A gyerek, ami egy alapvető művészeti téma! Mint a tájak, állatok, formák. Ha 40 év múlva valaki lefotóz egy gyereket, ahogy játszik, majd börtönbe kerül, merthogy ugyebár egy mocskos pedofil, akkor megérdemelte? Vagy inkább az adott kor gondolkodásmódja torz? Inkább az utóbbi! Két játékfejlesztő, akik játékot akartak csinálni, majd katonai objektumokat fotóztak, akiket egyébként BÁRKI láthat a saját szemével!
    A Google Earth óta rengeteg szigorúan titkos katonai project is napvilágot látott, amik rejtve voltak mindenkitől.
    Ha annyira akarnak titkolózni az agymosott katonák, akkor ne legyenek bénák!
  • Vogel #7
    Minden országban tilos a katonai objektumok fényképezése. Nem értem mit csodálkoztok. Megérdemelték.
  • teccikérteni #6
    "Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Buchta és Pezlar visszakapták-e a felvételeket, illetve, hogy a görög helyszínek végül bekerülnek-e az ArmA 3-ba."

    Ha más nem, lesz helyette sittes helyszín...
  • attes #5
    Mindenesetre sztem most végre rájötek, hogy a csehek az igazi ellenség.
  • Molnibalage #4
    Harcolni nem harcolnak, "csak" feszültség van. A ciprusi balhé óta nem volt komoly katonai akció, főleg a vadászgépek kergették egymást a tenger felett. Néha összeütköztek, néha csak túlfeszítették a húrt és lezuhantak, meg egy véletlen (?) rakétaindítás is történt.
  • Cat #3
    A görögök évtizedek (najó, évezredek) óta harcolnak a törökök ellen, és Ciprus miatt folyamatosan nagy a feszültség, szóval nem, a magyar hadsereg sehol nincs a göröghöz képest.
  • Molnibalage #2
    A görög haderő bizony durva ahhoz képest, hogy ők is csak egy 11 milliós ország. Százas nagyságrendű komoly harcigépük van. És ez csak a légierő...
  • attes #1
    Haha görög hadsereg legalább olyan ütőkpes lehet, mint a magyar.
    Nem csoda, hogy tartanak egy cseh inváziótól.