Ötvös Tibor

2012 az RPG-k éve lesz?

Talán korai kijelenteni, hogy 2012 az RPG-k éve lesz, de a felhozatalt látván mégis megkockáztatjuk eme címet. Idén ugyanis elég erős felhozatallal bír majd a műfaj és a rajongók csak kapkodhatják a fejüket, hogy melyik világban is kalandozzanak.

Betűrendben vesszük a programokat, így elsőnek a tavasszal megjelenő Atelier Meruru jön. A tipikus japán RPG csak azoknak nyújt majd örömet, akik kedvelik ezt a műfajt. Akiket taszítanak a meseszerű helyszínek és a babaarcú lányok és fiúk, azok ne is próbálkozzanak vele. A Darksiders II egy vérbeli akciójáték lesz, ám hősünk haláli fejlődésre lesz képes, melyet a készítők a szerepjátékokban látott rendszerrel oldottak meg, így itt a helye a felsorolásban. Júniusban jelenik meg egyébként a program.

Elméletileg hamarosan (de a Blizzard szerint nem február 1-én) jön a Diablo III, mely kétségtelenül az egyik legjobban várt játék az idén - és úgy általában. Kérdőjeles a Dragon Age III idei megjelenése, de a bízunk a BioWare embereiben és reméljük, hogy valóban kész lesz az idén a trilógia záró akkordja.



Szintén nagy a kérdőjel a Dragon's Dogma PC-s megjelenése mögött, de reménykedünk benne, hiszen a játék nagyon jónak tűnik és egy esetleges konzolos siker után megpróbálhatnák a számítógépes portot is. A The Elder Scrolls V: Skyrim rajongói nem kell, hogy aggódjanak, hiszen valószínű számos DLC-vel kedveskednek majd a Bethesda munkatársai.

Január 31-én jön a Final Fantasy XIII-2, mely számos ponton újított az elődhöz képest (időutazás, átalakított harcrendszer), így akik abban csalódtak, azok adhatnak ennek egy esélyt. A Game of Thrones is kap egy saját RPG verziót, mely hamarosan megjelenik és egész jónak tűnik.

Folytatódik a népszerű Guild Wars is és valamikor az idén indul el a Guild Wars 2, mely remek történettel és a látottak alapján nagyon eltalált harcrendszerrel bír majd. Február 7-én jön a Kingdoms of Amalur: Reckoning, melynek már a gépigényét is bemutattuk.

Korábban már foglalkoztunk a Krater címet kapott alkotással, mely továbbra is érdekesnek tűnik. Az év legjobban várt akció-RPG-je azonban a Mass Effect 3, mely március 6-án lát napvilágot és melyben lezárul Shepard kalandja. Számomra a legjobban várt alkotás is egyben az idén.

Az Of Orcs and Men a Dungeon Keeperhez hasonlóan a rosszak oldalára állítja a játékost, a fejlesztést pedig a Trónok harca RPG-t is készítő Cyanide végzi. Április 24-én jön a Risen 2: Dark Waters, mellyel már többször is foglalkoztunk kiemelten. A kalózos RPG továbbra is pazarnak tűnik, így nagyon várjuk.



A Guild Wars 2 mellett egy másik MMO is megjelenik az idén. A The Secret World a Funcom alkotása lesz és nagyon változatosnak ígéri a csapat. Az év fekete báránya a South Park: The Game lesz, mely minden South Park rajongó álma lehet polgárpukkasztó karaktereivel és választható kasztjaival.

A TERA egy nagyon látványos koreai RPG lesz, melyet az eredeti Lineaget is készítő emberek fejlesztettek. A program tavasszal indul el - hiszen egy MMO lesz. A Torchlight II is már megjelenik az idén, mely sokak szerint egy remek kis Diablo-klón lett - de semmi több. Nem sokat tudni még a Transformers Universe címet kapott programról.

Az azonban biztos, hogy a böngészőből játszható program jó kezekben van, hiszen a fejlesztést az a Jagex végzi, akik a leghosszabb ideje futó és legsikeresebb böngészős játékot, a Runescapet megalkották. Valószínű 2012-ben jelenik meg a World of Warcraft: Mists of Pandaria, melyet sokan megmosolyognak.

Ennyi lett volna. Természetesen év közben is érkezhetnek bejelentések, de jelen pillanatban ezek azok a címek, melyek rendelkezésre állnak majd 2012-ben a PC-s RPG rajongóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #39
    A szerepjáték az szerepjáték. A Diablo IS szerepjáték, a BATTLEFIELD 3 IS szerepjáték, meg a super mario meg a pacman is, mert egy karaktert személyesítesz meg benne. Az, hogy ezt milyen szabadsággal teheted meg már más kérdés ...
  • SG #38
    Szefmester-nek igaza van, a Fallout 1-2 az igazán jó példája annak, hogy kell remek crpg játékot csinálni, azóta sem találtam jobbat, pedig az összes azóta kijött nagy nevet végigjátszottam(BG1-2,Planescape, KOTOR, stb.).
    Pedig a fallout 1996-os játék tehát nem egy mai darab, de a Black Isle mindent beleadott akkoriban, és ezt azóta sem sikerült felülmúlni(nem látványban természetesen). A Diablo pedig soha nem is volt, és nem is lesz több, mint egy szórakoztató, népszerű, látványos, hentelős-kaszabolós darab, egy kis rpg-s beütéssel.

    Természetesen ez az Én véleményem, és elfogadom ha más nem így gondolja. De a mai rpg-nek kikiáltott játékok közül a tizede sem érdemli meg ezt a jelzőt, és akkor figyelembe vettem a rendkívül sok, kategórián és műfajon belüli elágazást is.
  • Zombee #37
    "Diablo II is a dark fantasy/horror-themed hack and slash, with elements of the role-playing game and dungeon crawl genres." - wikipedia
  • Kindred Blades #36
    Igen. Ha a GTA5-öt kártyajátéknak sorolja be a kiadó, akkor -nem tudom, az eredeti kérdezett mit felel, de én azt, hogy- egy kategória a pókerrel. Mivel mindkettő kártyajáték. Ez a kategóriájuk.
    Persze nyilvánvaló, mire célzol, arra akarok kilyukadni, hogy a kiadók részéről nagy hibaszázalékkal jár, s felettébb megtévesztő néha a besorolás.
  • donceleger #35
    Csak RPG-t ne! Unalmas szarok! A másik meg a stratégia! Fújjjjjjj!!!!
  • sempron07 #34
    Egy világ dőlt össze bennem.
    Most akkor egy szerepjáték nem is szerepjáték? :DD

    Számomra tökéletesen kimeríti az RPG fogalma azt, hogy egy Fantasy világban játszódó történetet viszel végig egy karakterrel - aminek a sorsát akár csak apró dolgokkal is befolyásolhatod - legyen az 1 skill pont is.

    Mert azt se hinném, hogy sokan máshogy gondolják ezt és véletlenül címkéztek félre sok száz "nem RPG" játékot... :P

    Más az, ha asztalon játszod - és mást jelent a számítógépen is, ugyan az csak leegyszerűsödött verzióban a játszhatóság kedvéért, hogy a közönség is szeresse.
    Valljuk be, azért tényleg nem túl nagy a tábora az asztali játékosoknak - arra pedig nem alapozhatnak magas eladásokat.
  • Szefmester #33
    Nem kell bántani, nem tehet arról hogy számára a karakterfejlődés azt jelenti hogy 1 pontot rádob egy skillre meg 5 másikat eloszt 4 fő tulajdonság között. Ő nyilvánvalóan elégedett ezzel a minőségi és tartalmi szinttel. Vannak akik Justin Biebert hallgatnak, vannak akik Mozartot, én megmaradok a "hagyományos" rockzenénél. Ő rpg-ben a diablót szereti, valaki csak az asztalit, én meg szívesen játszom számítógépen rpg-t csak sajnos sokkal kevesebb van mint amennyit annak adtak el.

    hammerjoe, kicsit tedd le a kalapácsot és kezdj el filózni azon hogy a kiadók mi mindent ígérnek és mondanak a játékosoknak. ha most mindent elhiszel nekik akkor végtelenül naív vagy, de legalább boldog addig a pillanatig amíg el nem kezdesz játszani. vagy azután sem látsz túl a reklámokon és a halandzsán?
    Ha pedig én bizonyítottam akkor te mit csináltál? Szerintem mára tedd le a cuccot bármit is használsz mert nagyon túlzásba vitted, és már nem jópofa vagy hanem irritáló tuskó.
  • hammerjoe #32
    Na basszus! Itt egy másik túlképzett........
  • Tomipapa86 #31
    Te is tompika vagy ha a diablot rpgnek sorolod, csak azért mert Blizzard a nagy varázsló oda teszi. Lesz*rom mit meg hova sorol a Blizzard a Diablo akkor sem rpg. Nem mellesleg sohasem értettem, hogy mit esznek az emberek egy olyan játékban, ahol a varázsló fél másodpercenként fossa a tűzlabdákat és a játék végére egymaga 345679832,5 ellenséget öl meg. Ha fantasy ha nem valami kis realitás legyen benne.
  • hammerjoe #30
    Szerinted a gyártó cég olyan hülye, hogy nem tudja, mit készített? Vagy majd tőled fogja megkérdezni, hogy hová sorolhatja be a termékét? Ugyan már, ébredj fel kicsi fiú!! Ne legyél már ennyire gyerek ......
    A példád egyenes arányban áll a képességeiddel!! Gratulálok hozzá, sikerült bizonyítanod, hogy mennyi eszed van!! Csak akkor ne fognál hozzá írni, hogy legalább mások ne lássák, hogy mekkora "tompika" vagy!!