39
  • hdo
    A szerepjáték az szerepjáték. A Diablo IS szerepjáték, a BATTLEFIELD 3 IS szerepjáték, meg a super mario meg a pacman is, mert egy karaktert személyesítesz meg benne. Az, hogy ezt milyen szabadsággal teheted meg már más kérdés ...
  • SG
    Szefmester-nek igaza van, a Fallout 1-2 az igazán jó példája annak, hogy kell remek crpg játékot csinálni, azóta sem találtam jobbat, pedig az összes azóta kijött nagy nevet végigjátszottam(BG1-2,Planescape, KOTOR, stb.).
    Pedig a fallout 1996-os játék tehát nem egy mai darab, de a Black Isle mindent beleadott akkoriban, és ezt azóta sem sikerült felülmúlni(nem látványban természetesen). A Diablo pedig soha nem is volt, és nem is lesz több, mint egy szórakoztató, népszerű, látványos, hentelős-kaszabolós darab, egy kis rpg-s beütéssel.

Természetesen ez az Én véleményem, és elfogadom ha más nem így gondolja. De a mai rpg-nek kikiáltott játékok közül a tizede sem érdemli meg ezt a jelzőt, és akkor figyelembe vettem a rendkívül sok, kategórián és műfajon belüli elágazást is.
  • Zombee
    "Diablo II is a dark fantasy/horror-themed hack and slash, with elements of the role-playing game and dungeon crawl genres." - wikipedia
  • Kindred Blades
    Igen. Ha a GTA5-öt kártyajátéknak sorolja be a kiadó, akkor -nem tudom, az eredeti kérdezett mit felel, de én azt, hogy- egy kategória a pókerrel. Mivel mindkettő kártyajáték. Ez a kategóriájuk.
    Persze nyilvánvaló, mire célzol, arra akarok kilyukadni, hogy a kiadók részéről nagy hibaszázalékkal jár, s felettébb megtévesztő néha a besorolás.
  • donceleger
    Csak RPG-t ne! Unalmas szarok! A másik meg a stratégia! Fújjjjjjj!!!!
  • sempron07
    Egy világ dőlt össze bennem.
    Most akkor egy szerepjáték nem is szerepjáték? :DD

Számomra tökéletesen kimeríti az RPG fogalma azt, hogy egy Fantasy világban játszódó történetet viszel végig egy karakterrel - aminek a sorsát akár csak apró dolgokkal is befolyásolhatod - legyen az 1 skill pont is.

Mert azt se hinném, hogy sokan máshogy gondolják ezt és véletlenül címkéztek félre sok száz "nem RPG" játékot... :P

Más az, ha asztalon játszod - és mást jelent a számítógépen is, ugyan az csak leegyszerűsödött verzióban a játszhatóság kedvéért, hogy a közönség is szeresse.
    Valljuk be, azért tényleg nem túl nagy a tábora az asztali játékosoknak - arra pedig nem alapozhatnak magas eladásokat.
  • Szefmester
    Nem kell bántani, nem tehet arról hogy számára a karakterfejlődés azt jelenti hogy 1 pontot rádob egy skillre meg 5 másikat eloszt 4 fő tulajdonság között. Ő nyilvánvalóan elégedett ezzel a minőségi és tartalmi szinttel. Vannak akik Justin Biebert hallgatnak, vannak akik Mozartot, én megmaradok a "hagyományos" rockzenénél. Ő rpg-ben a diablót szereti, valaki csak az asztalit, én meg szívesen játszom számítógépen rpg-t csak sajnos sokkal kevesebb van mint amennyit annak adtak el.

hammerjoe, kicsit tedd le a kalapácsot és kezdj el filózni azon hogy a kiadók mi mindent ígérnek és mondanak a játékosoknak. ha most mindent elhiszel nekik akkor végtelenül naív vagy, de legalább boldog addig a pillanatig amíg el nem kezdesz játszani. vagy azután sem látsz túl a reklámokon és a halandzsán?
    Ha pedig én bizonyítottam akkor te mit csináltál? Szerintem mára tedd le a cuccot bármit is használsz mert nagyon túlzásba vitted, és már nem jópofa vagy hanem irritáló tuskó.
  • hammerjoe
    Na basszus! Itt egy másik túlképzett........
  • Tomipapa86
    Te is tompika vagy ha a diablot rpgnek sorolod, csak azért mert Blizzard a nagy varázsló oda teszi. Lesz*rom mit meg hova sorol a Blizzard a Diablo akkor sem rpg. Nem mellesleg sohasem értettem, hogy mit esznek az emberek egy olyan játékban, ahol a varázsló fél másodpercenként fossa a tűzlabdákat és a játék végére egymaga 345679832,5 ellenséget öl meg. Ha fantasy ha nem valami kis realitás legyen benne.
  • hammerjoe
    Szerinted a gyártó cég olyan hülye, hogy nem tudja, mit készített? Vagy majd tőled fogja megkérdezni, hogy hová sorolhatja be a termékét? Ugyan már, ébredj fel kicsi fiú!! Ne legyél már ennyire gyerek ......
    A példád egyenes arányban áll a képességeiddel!! Gratulálok hozzá, sikerült bizonyítanod, hogy mennyi eszed van!! Csak akkor ne fognál hozzá írni, hogy legalább mások ne lássák, hogy mekkora "tompika" vagy!!
  • Szefmester
    Szóval ha legközelebb a GTA5-öt kártyajátéknak sorolja be a kiadó akkor te azt fogod mondani hogy az egy kategória a pókerjátékokkal?

Nekem mindegy ki mivel játszik, de attól hogy egy játékban pl lehet kártyázni még nem lesz kaszinó szimulátor. :) Ehhez pedig szerintem nem kell "agyonképzett okostojás"-nak lennie senkinek.

Ja és a végére: Minket sem érdekel hogy te mit hőbörögsz pár kommenten ami nem is neked szólt.

Jó reggelt kisgyerek!
  • Zombee
    Pcdome-os mai hír szerint már ez sincs így, maga a GSC fejleszti továbbra is.
  • Bendzs
    Nem cancel a Stalker 2, megmondták a GSC-sek, hogy bezárják a stúdiót és új (cég)név alatt készítik tovább a játékot.
  • zorrobomber
    könnyen meglehet, de hogy ezen a listán mit keres az rejtély :)
  • DMZ
    Darksiders 2 oda fog verni rendesen.
  • Zombee
    Tönkrement a fejlesztő GSC, szóval valami azért nem stimmelt.
  • hammerjoe
    Különben meg a játék gyártója mindig besorolja a termékét, hogy hová tartozik. Innentől kezdve, nincs helye a szájtépésnek.... Nem leszel szebb, és okosabb a gyártónál! Ennyi!
  • WoodrowWilson
    "nem szeretem ha valaminek nincs eredménye"
    Ezt az mmo-k oldalán hozod fel? Szerintem pont fordítva van, egy offline játéknak van egy befejezése, mmo-t meg nyomod évekig. Szóval nem igazán értem, hogy mi az "eredménye" az mmo-knak? Talán az, hogy függővé tesz évekre?
  • hammerjoe
    Nem unjátok még?
    Mi a fenéért kell erőlködni azzal, hogy meggyőzd a másikat? Megsúgom: úgy sem fog sikerülni!!! És ennek belátásához az óvodás szint is elég!! Vagy nektek ennyi sincs?
    Miért kell eljátszani az "agyonképzett okostojás vagyok" szerepet? Rohadt unalmas már!! Nőjetek már fel!! Röhejes a viselkedésetek......(hja, az internet bátorságot ad. Igaz? :))
    Különben meg nem mindegy, hogy ki-, és mivel játszik? Mindenkinek mások az igényei. Élvezhető legyen, és kész. Kell ennél több? Szerintem nem....
    Ja és a végére: senkit nem érdekel, hogy mi a kedvencetek!!!
    Jó reggelt gyerekek!!!
  • orkaman
    hát csak LOL. jól kiveséztétek.

nekem rpg-> szerepjáték, minden belefér. ha nem tetszik akkor lehet bármilyen szép szabályrendszere, 10 oldalos szövegek NPC-nként, nem érdekel, de néha egy hack'n'slash is megfog. Bár már rég feladtam a PC-s solo játékokat és csak MMO-kkal játszok. Persze, azok valahol mind hack'n'slash akár hogy tupírozzák. De vagy egy különbség. Ott bármikor beszélgethetek guild társakkal és a karakter+én összeolvad a játék erejéig. Azaz a játékon kívül is van szerep.

amúgy kétlem bármelyiket is kipróbálnám a fentiek közül, lehet ez már MMO mérgezés, de nem szeretem ha valaminek nincs eredménye. Egy solo-t végignyomsz, esetleg 2-3 szor és kész. MMO-t meg évekig játszhatsz, ha heti 1-2 óra akkor annyi, ha napi 4 óra akkor annyi. oké, azokat is lelövik idővel xD

(egyéni vélemény, ne kövezzetek meg.)
  • Szefmester
    Asztali rendszerek hangulatát! hasonlítom a crpg-k hangulatához, és nyugodj meg szerintem sem attól rpg- az rpg hogy arra mész amerre akarsz és azt lősz amit akarsz. Konkrétan lövésem sincs hogy ezt honnan sikerült venned. Ha a Fallout 3 példájából akkor vagy a játékot nem ismered, vagy csak rosszul játszottad.
    Én magam '97 óta játszom asztali rpg-ket és van táblás rpg-m is az "Advanced Hero Quest" ami egy sima hack and slash játék még '89-ből. Az hogy neked nem tetszik a WoD rendszere az egy egyéni meglátás.

A WoW-ra azt mondani hogy crpg is túlzás. Egy jó crpg-nek mik is az ismertetőjegyei? Lebilincselő és csavaros történet, eltérő karakterekkel eltérő útvonalon bejárt történet, döntési szabadság (pofázás vagy lopakodás, mérgezés vagy nyílt harc) még ha az le is van korlátozva pár alternatívára. Egy Fallout 1-2 simán ilyen. Anno végigjátszottam ezeket egy besurranós ninjaszerűséggel, egy kalapácsos izomagyú 1es IQ-s "barbárral" és egy pofázós kereskedős, pisztolyhős szépfiúval is elég sokáig eljutottam benne. A fő történetszálakat pedig majdnem minden alkalommal másképp oldottam meg. Valamikor nyers erővel kezdtem és végeztem, valamikor lopakodással kezdtem és lebukáskor erőszakkal végeztem, és volt amikor egyszerűen megbizniszeltem a foglyot akiért mentem. Ez neked nem "szabad" döntés? Vagy te az asztali rpg-kben is csak 2-3 alternatívát engedsz meg a többieknek mert a merev kalandmodul nem enged nagy kilengéseket?
    Mi errefelé főképp improvizatíve mesélünk, leginkább azután hogy egy játékos úgy döntött hogy ő a városőröket elkerülné és kiugortt az ablakon és menekült, mert azt hitte le akarják tartóztatni, nem pedig csak a város ura elé vezetni. Emiatt a játékosok 3/4-e szépen ott volt a helyszínen, míg az egy szem játékos alkotott egy menekülős bújkálós játékot, és szinte képtelenség volt bemesélni a fő kalandba. Ilyet valóban nem fogsz látni egyetlen crpg-ben sem. De azért engedtessék már meg az hogy ne legyen rpg az ahol a döntésem mindössze annyi hogy kétkezes buzogánnyal vagy tőrrel fogom megölni a koboldok százait és ezreit, amik folyton a szintemhez igazodóan erősek és potyogtatják az ereklye teljes vérteket meg egyéb -nekem- hasznos holmikat.

Szóval leírom újra... attól hogy karakterlap van egy játékban, attól az még nem rpg. Attól hogy eldöntheted egy játékban hogy balra vagy jobbra mész tovább a "csőben" még nem rpg. Attól hogy XP-t kapsz az ölésért és esetleg a nagy terület felfedezéséért még nem rpg. Ha hozhatsz olyan döntéseket a játékban amik befolyásolják a történet alakulását -akár csak részlegesen is-, ha egy adott feladatot többféleképpen is megoldhatsz és nem csak változatos erőszakkal, vagy ha a karakternek interakciója jellemedtől, és egyéb szociális képességeidtől függően változnak. Na ez az rpg. Az a játék amiben 1-2 hiánnyal de ezek megvannak azok a crpg-k.
  • Molnibalage
    Nics release date...
  • Molnibalage
    A Dioban meg nem dönthetsz. Ha majd sikerül a részélegesen és semmi szavak értelmét megérteni, akkor gyere vissza. Nekem már átlalános iskola elején sikerült.
  • Molnibalage
    Na, mert mikor adtak ki utoljára normális stratégiát Figyelem, az RTS nem az. Max annak csúfolják. A Civ V sajnos nem sikerült. Mikor volt utoljára normális körökre oszott bármilyen téren?

Mert az RTW széria látványos, csak mindegyik része elvérzett valamin nálam. Főleg az ostoba MI-n és a csak dísznek való diplomácián. (Az ETW-vel nem játszottam, de STW meg nem érdekel.)

Ha egyszer lesz valaha RTW2, remélem nem tolják el...
  • Molnibalage
    A Dio az nem rpg. Pont. Hack & slash.
  • Szaruman
    Lol, azért pár dolgot rpgnek nevezni a listában. Habár az sgnek a train simulator is szerepjáték, mert a vonatvezető szerepét játszod.
    Az meg csak bónusz, h a DSIInél leírja, h akciójáték.
    Aki meg mmoról elhiszi, h bármi köze van az rpghez, az hülye.
  • morden
    A T.E.R.A, ha jól tudom már fut és tényleg baromi látványos és új harcrendszer miatt lesöpörheti az összes mmorpgt, kár hogy csak 1 sort kapott. Jah a forráskódal is volt valami para, hogy lineage2 fejleszőitől nemes egyszerűséggel lepták. (akinek jobb inromációi vannak az írja én már kb 1 év nem követem a T.E.R.A.-t)
  • morden
    Tessék: Wargame : European Escalation nemsokára kis is adják.
  • cateran
    Szabad donteshozas?:D Latom leragadtal az asztali rpg-nel...Nincs es jo ideig nem is lesz olyan jatek, amiben TELJESEN szabadon donthetsz..sot..altalaban meg az illuzioja sincs meg...
    Amugy elarulom..1 fpd nem lesz rpg, csak mert odamesz ahova akarsz es azt losz amit akarsz...
    "Gondolom majd jössz azzal hogy a wow is rpg. Én meg erre azt mondom hogy a bilibe lóg a kezed, és javasolni fogom hogy csatlakozz egy normális csapathoz akik Vampire-t vagy Call of Cthulhu-t játszanak."
    Ennyi..te kevered a szezont a fazonnal....Asztali rpgrendszereket (koztuk WoD rendszeret ami kb az egyik legszarabb a D&D mellett)hasonlitasz crpg-hez?
    Nem akarlak elkeseriteni, de tobb evtizeden at toltam asztali rpgket (en meg akkor kezdtem AD&D-t amikor csak jol-rosszul fenymasolt anyagok terjengtek az orszagban..Aztan az evek soran kiprobaltam rengeteg mas rendszert is....a legjobbnak a Codexet talaltam amugy:P)
    Nyilvan a tablas rpg-k sem rpg, hiszen az masmilyen, a levelezosoket meg sem emlitem..ezek nem is rpg-k, hiszen nem fernek be az altalad felvazolt idealista rpgkepbe...
  • pifoeko
    RPG???????????????????????????????????????
    Mi a fene ütött a játékfejlesztőkbe?? Nincs bajom a RPG rajongókkal de kicsit túlzásnak tartom, ha igaz a hír. Én személy szerint utálom z RPGket unalmasak sok a duma kevés a történés és a legtöbb nagyon bonyolult.
    inkább igazi stratégiát azt csináljanak STRATÉGIÁT AKARUNK STRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNKSTRATÉGIÁT AKARUNK
  • whisper
    RPG vagy nem RPG a D3-at már ott elrontották nállam ,hogy nincs Lovag féle csak abrbar a másik meg ,hogy ennyit várni rá meg izé . nekem mint gondolom sokótoknak megvan az 1-2 ,de a 3 kimarad. Semmi értelmeset nem láttam benne ami lekötne! GW 2 teli van olyan érdekes dolgokkal és újdonságokkal ,hogy még azok az ismerőseim is akik kiábrándultak a MMORPG-kből a WOW meg a warhammer age of reckoning miatt! A wow-ból amivé vált a WH_ból meg ,hogy elhanyagolták! Még azok is jönnek GW2-i!
  • whisper
    GW2 már annyi helyen megjelent,hogy a legjobban várj RPG idén! Nagyon sokan várjuk már!
  • JaSoN HuNTeR #7
    Guild Wars 2!
  • Szefmester
    jujj... te most komolyan azt hiszed hogy attól lesz rpg valami hogy van benne karakterlap, meg statisztika meg XP? Ezt a gondolatot felejtsd el de nagyon. Mert az még oké hogy van fantasy meg sci-fi, meg horror, és ezeken belül a dark meg high, meg real.. De ez a kutyát nem érdekli ha nincs meg a játékban a szabad döntéshozás lehetősége. Mert az hogy tolvaj láthatatlankodik meg mérgez, míg a harcos két fegyverrel aprít, a varázsló meg tűzgolyóval attól még a D3-ban mindenki csak aprít.. nincs lehetőséged másra. Ott csak ölsz és kész.. ez nem rpg.. nincs szereped, csak eltérő fegyvered az öléshez.

A ME3-ban és hasonszőrű akciós "rpg"-kben legalább el tudod kerülni néhol az öldöklést, és már van némi jellem is a játékban.

Az igazi RPG-hez leginkább -szerintem- a fallout 1-2(3) állt eddig. Mert nem egyszer a küldetéseidnek több megoldása is volt. Pofázhattál, megvesztegethettél, ölhettél, lophattál egy küldetésen belül is. De mindenképpen meg tudtad csinálni. Nem volt benne olyan hogy ide mindenképpen kell a magas zárnyitás skill mert különben nem mész tovább. Maximum lemaradtál egy kis bónuszról. De ha tolvajjal voltál akkor meg a másik barlangban nem tudtad megölni a banditákat. A játék végét mindenféle variációban el tudtad érni.

Gondolom majd jössz azzal hogy a wow is rpg. Én meg erre azt mondom hogy a bilibe lóg a kezed, és javasolni fogom hogy csatlakozz egy normális csapathoz akik Vampire-t vagy Call of Cthulhu-t játszanak. Ahol nem azért kapod az XP-t hogy hány tucat bogarat és patkányt öltél meg amik eközben hullajtották az ereklye teljes vérteket...

Persze tudom... a számítógépen nincs rpg csak crpg, meg jrpg, meg hack 'n' slash. De ez utóbbi még az rpg nevet sem tudta kiérdemelni a mai napig.. marad a hekkenszles. Vajon miért?

Gondolkozz... vagy kezdj el szerepjátékozni, és pár év és sok rendszer után térj vissza.
  • cateran
    Elhiszem, hogy bonyolult megerteni, hogy az rpg kulonfele alosztalyokra bonthato, de azert koncentralj 1 kicsit es probald feldolgozni....ilyen alapon a DE vs. Baldur`s Gate versenyben melyik az amelyik jobban rpg? Vagy a ME S.T.A.L.K.E.R parositasnal..elarulom: mind az, csak nem ugyanabban az alosztalyban (ahogy a fantasy is rengeteg kisebb reszre oszlik..dark, high, stb.)
  • navahok
    "Kérdőjeles a Dragon Age III idei megjelenése, de a bízunk a BioWare embereiben és reméljük, hogy valóban kész lesz az idén a trilógia záró akkordja."

Ez a záróakkord szöveg inkább a ME3-ra illene valamint remélem nem jelenik meg idán még a DA3 inkább dolgozzanak rajta ne csapják össze mint a 2-t.

Az idén a Guild Wars 2-t várom a legjobban igaz már tavaly is azt vártam :).
  • xszolix
    A S.t.a.l.k.e.r. 2. sajnos nagyon úgy néz ki egyelőre cancel.
    Amit az előző részek sikere alapján nem értek.
  • Molnibalage
    Aki szerint a Diablo III RPG, annak adnék egy agyalapi taslit.

Azt is homályos számorma, hogy a szinte 0 hosszúságú főszállal rendelkező és már végigtolt RPG-t ki kezd újra DLC-c miatt... (Skyrim.)
  • Bulics
    Istenem csak a S.t.a.l.k.e.r. 2. jelenjen meg...!!!