Gyurkity Péter

nVidia: PC-játékokat okostelefonokra!

A grafikus chipjeiről és immár mobil platformjáról ismert cég a PC-re megjelent játékok okostelefonokra és táblákra történő tömeges átvitelét szeretné elősegíteni a fejlesztők körében, a Tegra és az Android felhasználásával.

A márciusban megrendezendő Game Developers Conference (GDC) során az nVidia illetékesei is érdekes bemutatóval készülnek, amelynek keretében elsősorban játékfejlesztők előtt szeretnék ismertetni, miként is lehet (és milyen módon érdemes) hozzálátni a PC-s játékok portolásához, legalábbis ami a Tegra chipeket, valamint az Android mobil operációs rendszert illeti. Ezen két platform ugyanis szerintük megadja a kellő alapot, innentől kezdve pedig minden a szoftverfejlesztőkön múlik.


Ehhez akarnak komoly segítséget nyújtani, mégpedig főként saját fejlesztői eszközeikkel, amelyek többnyire már most elérhetők a Tegra chipek esetében. Mivel a teljesítmény jelenleg is adott (ez pedig a jövőben tovább nő majd, hiszen a cég évente szeretne újabb generációt elkészíteni az ARM fejlesztésére alapozott platformon belül, ez pedig minden egyes alkalommal két-háromszoros ugrást jelentene reményeik szerint), nem látják komoly akadályát annak, hogy megkezdődjön a nagyobb izomerőt igénylő játékok átvitele. Itt éppen ez, vagyis a megfelelő szoftverek hiánya jelenti a legnagyobb visszatartó tényezőt, hiszen eddig a mobil grafikus vezérlők nem éppen teljesítményükről voltak híresek, ezért nem is igazán erőlködtek a fejlesztők azok kizsigerelésével - nem beszélve arról, hogy a vásárlók sem feltétlen akartak high-end játékokkal bíbelődni az okostelefonokon és táblákon.

A mobil szféra két új slágerterméke azonban robbanásszerűen terjed, így az nVidia szeretne felkészülni a nagyobb igényekre - és nem utolsósorban újabb indokot felmutatni a felhasználók előtt a folyamatos generációváltásra, a teljesítmény komoly iramú növelésére. Az asztali és mobil PC-k terén ezt már megvalósították, hiszen szinte évente bukkannak fel az újabb és újabb generációba tartozó grafikus vezérlők, a fanatikusok pedig nem sajnálják a pénzt azok beszerzésére - az okostelefonoknál ráadásul (elvileg) még gyakrabban is elképzelhető a váltás, így igencsak komoly forgalmat bonyolíthatnának le.

Már csak az a kérdés, hogy lesz-e valós igény ezen játékokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]FaTaL #13
  Ja de ma arra is jó a számítógép, amire 40 éve: számításokat végezni.

  Ellenben rengeteg telefontípus van, amivel mindent lehet csak épp telefonálni nem, mert annyira szar (halk, recseg stb.), arra már basznak odafigyelni a gyártók, hogy ellássa a termék az eredeti funkcióját.
 • HöfEE #12
  Nincs semmilyen kutya elásva, ezt technológiai fejlődésnek hívják. Képzeld el 40 éve számítógépeket csak komoly nagyvállalatok használtak irodákban, ma meg minden hülye otthon játszik vele meg a neten csüng. Nyílván ez is valami gonosz terve volt a számítástechnikai iparnak a múlt században.
 • Ender Wiggin #11
  A kutya ott van elásva, hogy a gyártók azt akarják, hogy a sok bunkó mozdulni se tudjon telefon nélkül. Lassan mindent lehet a telóval, csak a éppen telefonálni nem.
 • IMYke2.0.0.0 #10
  Mert mondjuk egy ekkora képernyőn egy Supreme Commander 1-2, vagy bármelyik C&C, Diablo, vagy Witcher opció lenne, mi? Ugyan már!
 • shaddam #9
  Inkább a psp2-re ruházok be.Otthon meg ott a ps3, esetleg a pc.
 • narumon #8
  Még szerencse, hogy nem mindenki ezekkel a játékokkal játszik...
 • pasi29uk #7
  Cimboram ahogy forgatja vagy donti a tabletjet ugy kanyadordik a kocsi az autoversenyben. Mintha a kijelzo lenne a kormany. Mindossze 200 Font a TescoDirectben.
 • Hungarikum #6
  Én ezt maximum ugy tudnám elképzelni, hogy a mobiltelefont hozzácsatlakoztatni egy nagyobb monitorhoz, és azon játszani (bár bizonyára ilyen van már).

  Egy ilyen kis képernyő nem áttekinthető. Olyan játékok számára megfelelő, mint az angry birds v. esetleg egy kétfajta verekedős játék, amit esetleg a vonaton is lehet művelni, egy pár óra utazás alatt.

  Black ops-ot v. Red alertet v. esetleg World of Warcraftot bármi más nagyobb áttekintést igénylő játékot ilyen kis képernyőn játszani kínszenvedés lenne.

  S ott van még Magiszter által említett aku probléma is... inkább azt fejlesztenék.
 • Magiszter #5
  Faja! És mikor jön el az az idő hogy a PC-s játékokat futtató mobiltelefonok ki is bírják egy töltéssel, normál használat mellett a 2-3 napot? Csak mert ebben az irányban nem látok fejlődést. Minden mobil eszköz gyorsul, gyarapodik, erősödik, de továbbra is a 10 éves Li-Ion aksikat használjuk. Mert persze elvárás hogy egy telefon ne legyen 3 kiló és 10 centi vastag. Így viszont egy 1200Mah-s akksi hamar kihal.
 • IMYke2.0.0.0 #4
  Alternatíva már van, 'olcsón'...  De, utazás közben, előadáson, vagy várakozás közben nem játszani kell, szerintem.
  Telefonon sosem játszanék.