Gyurkity Péter

Kihalásra ítéltetett a konzol?

A Metal Gear Solid sorozat atyja szerint a közeljövőben eltűnhetnek az egymástól különböző platformok, helyüket új megoldások veszik át. A Sony eközben mérföldkőhöz érkezett Japánban.


Hideo Kojima
A Reuters riportot készített a népszerű sorozat kiötlőjével. Hideo Kojima, a Kojima Productions igazgatója elmondta, hogy belátható időn belül búcsút inthetünk majd az eltérő platformokat megformázó, a fejlesztőket, valamint a játékosokat egyaránt választásra kényszerítő készülékektől, hogy átadják helyüket a minden igényt kiszolgáló utódoknak.

Kojima nem kevesebbet vár, minthogy a ma ismert konzolok végleg eltűnnek a süllyesztőben, az őket felváltó megoldások (vagy netán egyetlen egységes, mindent átölelő megoldás) minden helyzetben ugyanazt az élményt nyújtja majd, függetlenül attól, hogy éppen otthon, a kényelmes fotelben ülve, vagy akár utazás közben szeretnénk igénybe venni a szolgáltatásokat, illetve csatlakozni az egyes játékokat élvező társainkhoz. Arról sajnos nem beszélt, hogy ehhez egészen pontosan milyen hardveres fejlesztésekre lenne szükség, igaz ezt nagyjából mi is kitalálhatjuk.

A tervező által elképzelt utódnak a videostream szolgáltatásokhoz hasonlóan szerveralapú játékokat kell meghonosítania, vagyis az általunk használt eszközök a központi szerverek erejére támaszkodnának. Nagy kérdés ezzel kapcsolatban, hogy milyen elérésre, illetve kijelzőre lenne szükségünk, hogy a brutális gépigényű, olykor már több processzormagot is követelő, nagy felbontású (1920 x 1080 pixel) játékok gond nélkül elfussanak a kezünkben tartott hordozható eszközökön. Ez még a távoli jövőnek tűnhet, nem csoda, hogy a Sony Computer Entertainment részéről óvatosan nyilatkoztak, mindössze annyit árulva el, hogy tiszteletben tartják Kojima véleményét.

A Sony egyébként éppen a napokban ért újabb mérföldkőhöz Japánban, ahol immár több mint 5 millió PS3 konzolt sikerült értékesíteniük. Ezzel ugyan még elmaradnak a Wii eredményétől (amelyből 10 millió példány kelt el), ám az Xbox 360-hez képest nagy az előnyük (a Microsoft konzoljából eddig 1,2 millió darab fogyott a szigetországban). A legnépszerűbb PS3-játék a Final Fantasy XIII 1,88 millió példánnyal, ezt éppen a Metal Gear Solid 4 követi 700 ezer darabbal. Elemzők megjegyzik, hogy a PS2 eredményének megismétlése még mindig távolinak tűnik, hiszen az elődből csak Japánban 20 milliónál is több kelt el, ez pedig globálisan 140 milliót jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #21
    szabadnap van a zártosztályon?
  • pixx #20
    Pedig az intel pont fordítva csinálja.
    Kozolon pedig a proci dolgozik.
  • gyoridavid #19
    "Mit gondolsz,a mesebeli servereken nem lesz op. rendszer? Vagy support nelkuli lesz?"

    en a felho alapu oprendszerekre gondoltam, ami nehezebben fog elterjedni mint a felho alapu jatekok... :D
  • portable #18
    érdekes ötlet
  • Ryannon #17
    Onlive-ot nézegessétek...
  • vmiki88 #16
    "Kihalásra ítéltetett a konzol?"

    Még csak most kezdődött el az aranykor
  • cateran #15
    " es mindezert havidijat fognak szedni, fair alapon,"

    Nem is tudom hogy sirjak-e vagy nevessek...nem annyira meglepo,hogy abszurdisztan ott van ahol van..ilyen koponyakkal....

    " azert fog ez hamarabb megvalosulni, mert itt nincsenek olyan szemelyisegi jogi akadalyok mint az operacios rendszereknel."

    Mit gondolsz,a mesebeli servereken nem lesz op. rendszer? Vagy support nelkuli lesz?
  • cateran #14
    Es nalad mi jeleniti meg? Mivel iranyitasz,gepelsz,beszelsz? (az egeret,kontrollert,billentyuzetet,eyetoyt,natalt,babamfszat valamihez csatlakoztatni kell)
    Nem is tudom miert tunnenek el...talan mert nem 100 millio vasarlonak kellene gyartani hanem partizezer serverparknak? Akik mikor es hogyan is fejlesztenenek?

    Jon 1 kenyelmes,olcso,jo? Jajj....a tobbiek meg addig ludast olvasnak nemde?


  • aKIRAkechi #13
    Konzol lesz, csak egyre több netes funkciót pakolnak bele. Offline játéklehetőségre mindig lesz igény. Ha valamelyik kozolgyártó kihagyná ezt a lehetőséget akkor megszívná. A net általában nehezen hordozható, ráadásul mindig lesz korosztály akit nem érdekel a net vagy nem ért hozzá. Pár ország ki is esne a piacból a nethállózata miatt.
  • gyoridavid #12
    erdekes uzleti modellt fognak ebbol felallitani, teny, hogy nekik nagyon meg fogja ez erni.

    szerintem minden eladott tv-be, autoba be lesz epitve az internet es a jatek-felho szolgaltatas, + elerem ugyanazt a szolgaltatast a mobilomon es a bongeszon keresztul is, eleg lesz felmenni a netre, bedugni a controllert, akar a haveromnal is, es minden mentesemmel folytathatom 1080p-ben a jatekot... es mindezert havidijat fognak szedni, fair alapon, felesleges lesz csak a jatek miatt hardware-t venni.

    igen. a konzoloknak meg vannak szamolva a napjaik...

    azert fog ez hamarabb megvalosulni, mert itt nincsenek olyan szemelyisegi jogi akadalyok mint az operacios rendszereknel.