Gyurkity Péter

John Carmack a konzolok jövőjéről

Az id Software technikai igazgatója szerint verseny bontakozhat ki a konzolgyártók között a következő generáció korai megjelenéséért. Egyikük optikai meghajtó nélkül érkezhet.

Carmack a lengyel CD-Action magazinnak adott interjúban beszélt a konzolok következő generációjáról, amelyre szerinte mindhárom nagy játékos javában készül. Ez alól még a Sony sem jelent kivételt, amely pedig igen tartózkodóan viselkedik, ha a PlayStation 3 esetleges leváltásáról, annak utódjáról esik szó. Nézzük, mit is vár a sokak által forradalmárnak tartott fejlesztő.

Nagyon valószínű, hogy a három nagy gyártó komoly versenybe kezd majd annak érdekében, hogy elsőként rukkoljanak elő a soron következő fejlesztéssel. Ebben a Sony viheti majd a prímet, már amennyiben szeretnék megakadályozni az Xbox 360 esetében egyszer már elszenvedett kvázi-vereség megismétlődését, amikor is egy éven keresztül voltak kénytelenek nézni a rivális gyors terjedését. A Microsoft minderre még rátett egy lapáttal azzal, hogy végig alacsonyabban tartotta saját konzolja árát, ami szintén közrejátszott a sikerben, ezt pedig a Sony valószínűleg szeretné most elkerülni.

Egy másik fontos lehetőség, hogy a három közül egy versenyző optikai lejátszó nélkül érkezik majd. Carmack szerint ezt a Nintendo lépheti meg a legkönnyebben, hiszen ők a laikusokat, a játékosok szélesebb rétegeit célozzák meg, nem annyira a kinézetre, hanem az élményre helyezve a hangsúlyt. Ez lehetővé teszi számukra a digitális (online) terjesztési csatornák erőteljesebb használatát, míg a Microsoft és a Sony kénytelen a játékok folyamatosan növekvő mérete miatt az optikai meghajtókra is támaszkodni, bármennyire is kitűnő és követendő példa ezen a téren az Xbox Live.

Szintén érdekes fejlesztési irány a számítási felhők egyre nagyobb bevonása a konzolos szférába, itt viszont az online elérésben jelentkező késleltetés jelenthet gondokat, amelyekre mielőbb választ kell majd találni. Kérdésekből nem lesz hiány (különösen ezen a területen), így lesz min dolgozniuk a fejlesztőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #61
    "hát lehet, hogy nem a killzone nem tetszett, hanem maga az fps műfaj, nem tudom mivel összehasonlítani. az utsó fps amit játszottam talán a quake 2 volt. azt hittem azóta már sokkal többet fejlődött a játékipar, de nem."

    Fejlodott. Ott van egy par mmofpsrpg, ahol a harc fps, a sajat embereket is meg lehet sebezni (friendly fire) es a loszert azt vagy legyartod, vagy megveszed, vagy elszeded a masiktol, vagy ellopod egy ladabol (fel kell torni, ha boltban teszed akkor a boltos npc valoszinuleg fegyvert rant rad, de oket is le lehet loni), esetleg kerhetsz a haveroktol akkor odaadhatjak vagy odadobhatjak ha tavolabb altok. Ha meg felvesz valamit az ember, akkor lathatja ahogy a karakter lehajol erte es elrakja, ujratoltesnel ugyanugy latszik amig szoszmotol vele. Mindezt egy 2000-ben kiadott multiplayer online fps jatekban (neocron volt a neve)!!! A vicc az, hogy ha dobjuk a loszert, az ballisztikus palyan megy mint egy granat, tehat lehet mandinerbol is atdobni par cuccot a masik fedezek mogott guggolo csapattarsnak.

    ps: Mindezt megfejelve egy 3d-s sisakkal (megfelelo sztereokonverter-es kartyaval), egy dancemat-bol atalakitott erzekelo szonyeggel es egy fegyvermarkolat formaju trackpad-es egerrel eleg jo hangulatot lehet osszehozni. Az wii es uj ms natal is valami hasonlora jatszik, csak a technika melle kell egy megfeleloen szabad 3d-s vilag is.
  • Sir Ny #60
    hát nem tudom, nekem nem sok jött le belőle. az első pályán benn voltam valami űrhajóba, aztán a csávókák magyaráztak valamit angolul, ellenség meg sehol. ki is léptem. szerencsére ott valaki elvitte a második pályáig, így onnan kezdhettem. ott ilyen tök sötét volt, volt egy csomó szögesdrót meg egy csomó olyan ellenség, ami a logo-ban van. de ami nem tetszett benne, azok a haverok. volt két emberke, akik a térkép fölé görnyedtek, és mutogattak egymásnak. előrántottám a kiskést, és le akartam őket kaszabolni. kaszabolom kaszabolom őket, amikor látom, hogy fröcsög belőlük a vér, nincs rajtuk egy karcolás se, nem is látszik már semmi a térképből, de azért csak mutogatnak egymásnak a vértócsában. gondoltam biztos valami haverok, és lesz szerepük a történetben. megyek tovább, találkozok egy másik haverral, akit simán leütök, de nem hal meg, és kiírta, hogy nyomjam meg az O-t. megnyomtam, erre feléledt. és ment tovább nyírtani az ellenséget. érted, leütöm, meggyógyítom, és mintha mise történt volna, csak úgy megy tovább o_O. a másik nagyon gáz meg az, hogyha meglőnek, akkor a saját vérem a kontaktlencsémre fröcsög. WTF?! hát ez übergáz. amúgy nem láttam belőle sokat, mivel nem tudtam továbbjutni a pályán, mentem jobbra, balra, sehol semmi. az ellenség a szögesdrót mögött volt a lépcsőn.. a harmadik übergáz dolog, meg az, hogy a fődön hever a töltény. de most tényleg. nem tudták volna megoldani, hogy a haver odajön hozzám és ad töltényt, esetleg azt, hogy az ellenség töltényét veszem el, nem, inkább a földön hever egy ládika, rámegyek, és akkor belekerül a zsebembe a töltény. (!) hát lehet, hogy nem a killzone nem tetszett, hanem maga az fps műfaj, nem tudom mivel összehasonlítani. az utsó fps amit játszottam talán a quake 2 volt. azt hittem azóta már sokkal többet fejlődött a játékipar, de nem.
  • Alien! #59
    ez nekem is tetszett:

    "és az exkluzívok közül egyedül a killzone 2-vel játszottam (egy elektro word-ben). nem tudom mi tetszik benne több mint egymilla embernek, de szerintem rohadt szar.)"

    hát öcsém tökéletes tesztkörnyezet....ha beültetnélek a 40"-os elé,800wattnyi házimozi közepébe,sokkot kapnál...Bár a játék korántsem tökéletes,de a hangjába,képébe még csak véletlenül sem lehet belekötni,maga a harci káosz pedig simán elfeledteti a hibáit....Ráadásul a multiplayer supportja gyakorlatilag egyedülálló a piacon,minden hibát,kérést,pillanatok alatt lereagálnak,izomból figyelik a fórumokat,és dobálják ki a térképeket...Ehhez képest mondjuk egy Infinty Ward hozzáállása a cod4 kapcsán....pppffff....inkább hagyjuk.
  • huanito #58
    Én azt hittem, hogy van PS3-ad, mikor vitatkoztunk, erre kiderül, hogy semmilyen géped nincs. Akkor miért vonsz le következtetéseket? Nekem van 360-am ezért írok véleményt a témában. Honnan tudod, hogy amit leírsz az igaz is?
  • narumon #57
    Szerintem valamikor majd ki fogják adni.
  • tomcsa4 #56
    Természetesen elfogadom a véleményed. Bocsánatot kérek a sértegetések miatt.

  • zola2000 #55
    Narumon(#50): Azért angolositanak rendesen, a dses kingdom hearts is még két honap és ideér, a wiis final fantasy ccröl is tudni lehet a pontos megjelenési idöpontot, nem hiszem el, hogy még az egy **rva final fantasy/kingdom hearts mellékszálat is jobban megéri kiadni nyugaton mint A FÖSZÁLAS DRAGON QUEST 9et!!!
  • cateran #54
    Aztaleborult szivarvégit..ennyi marhaságot 1 kommentben..:D
    néhány gyöngyszem...:
    "tehát elég a netezéshez egy kopasz pc sok giga hellyel (adattárolónak)"
    Tehát ahhoz hogy érdemben multimédiás lejátszónak használjam,kell vennem 1 pc-t? Meg netezéshez is? Melyik ujjadból szoptad ezeket az ökörségeket?

    "ugyanis a ps3-hoz az internet ingyenes"
    No,és milyen sávszélességgel áruljákM? Ramélem minimum 4 Mbit down....

    "a rengeteg ingyenesen letölthető demó"
    Döbbenetes..láttál már fizetős demot? Meg hát respect..más platformra nincsenek demok...

    "hogy a pc-sek ilyet sose fognak látni mert az online játékok 80%-a is lopott tehát nem igazán tudnak online játszani."
    Nyilván sokan játszanak csak online játszható játékokkal,amikkel aztán nem lehet online játszani,mert warezolt....

    "Lehet itt az ms-t imádni, de egy év alatt becsengeted az ms-nek azt a pénzt a hálózati elérésért ami a két gép közötti árkülönbség"
    40 font lenne a különbség? (ennyi ugyanis a gold 1 évre...de mintha ennél valamivel több lenne a difi....)

    "Baromi nehéz lehetett egy box-ot összetákolni pc alakatrészekből"
    Szerinted a Ps3 miből van? Már a Cell is elérhatő Pc-ben (más kérdés hogy csak segédproci és semmi értelme...)

  • Alien! #53
    látom neked nagyon fáj az mkv támogatás hiánya...Jópár módszer van arra,hogy futtasd a ps3-on(Ps3 mediaserver,Mkv2vob)....persze értelemszerűen a Sony nem fogja a bluray alatt vágni a fát egy hivatalos supporttal.....
    Részemről így is kényelmes és kultúrált mkv-t nézegetni a ps3-on,bár mondjuk mostanában inkább érdekelnek a teljes bluray ripek,ugyanis megoldották a lejátszását(multiavchd),kicsit más feeling truehd/DTS-HDMA hanggal és 35-40mbites képpel nézegetni a filmeket...

  • Ruley #52
    Elnézést, igazad van, én sarkítottam nagyon a nagyon a fogalmazásommal, persze csak a témával kapcsolatban értettem, hogy "külsős nyugati hardcore exkluzív AAA" címek nincsenek.

    Ami így belegondolva elég nevetséges, de az ipar tényleg ezzel mentegetőzik:

    "A Wii csak egy divathullám! Nincs értelme játékokat kiadni rá, úgysem veszik!!"
    -De A Wii Play, A Wii Fit, a Wii Sports Resort mind nagyon sikeres lett!
    "Ezek csak casual játék-utánzatok! *Igazi* játékokat már nem vesznek!"
    -De a Galaxy, az SSBB, és az MK Wii vannak olyan hc-k mint az elődeik, mégis sikeresek!
    "Ezek Nintendo belsős játékok! A mi külsős hardcore játékaink már nem fogynának!"
    -De Japánban egy külsős hardcore játék is nagy siker lett!
    "Ööö... Japán nem ér. A külsős hardcore játékokra NYUGATON nincs kereslet"


    A HD konzolok között azért van olyan sok multiplatform, mert a két konzol gyakorlatilag ugyanaz, egyedül az lehet ok az exkluzivitásra ha a MicroSony megfúrja a rivális megjelenést.
    Wii-re meg külön kéne fejleszteni, épp ezért én úgy látom hogy a verseny sokkal inkább a HD exkluzívok, Wii exkluzívok, és a HD-Wii multiplatformok arányán múlik majd.