Gyurkity Péter

Spore - visszaüt a másolásvédelem?

Az EA által kiadott, sokak által várt játék a vegyes fogadtatást követően éles ellenállást váltott ki, mégpedig a szigorú másolásvédelem miatt - a torrent portálokon vezet a Spore.

A hosszú fejlesztést követően megjelent alkotás meglehetősen érdekes rajtot vett. A hosszú hónapokon keresztül pusztán az élőlények létrehozását lehetővé tévő demó nagyon is népszerűvé vált a játékosok körében, a végleges verzió azonban vegyes fogadtatásra talált - sokan hiányolták az igazi mélységet, mások pedig az egekig magasztalták a címet. Egyes lapok ugyan magas osztályzatot adtak a játéknak, a vásárlók azonban néhány nap után megkezdték annak módszeres lehúzását.

Tették ezt azért, mert az Electronic Arts példátlan másolásvédelmi szabályzattal egészítette ki az alkotást. Kikötötték ugyanis, hogy a szoftvert mindössze három alkalommal lehet feltelepíteni, ami véleményük szerint minimálisra csökkenti a kalózmásolatok elterjedésének veszélyét. Ez a lépés azonban gyorsan visszaütött, mivel a játékosok egyre nagyobb számban kezdtek el rossz osztályzatokat adni a fejlesztésnek, a legtöbb esetben pedig hosszabb véleménnyel egészítették ki a pontozást. Kitűnő példa erre az Amazon oldala, ahol több mint 2200 voks érkezett eddig be, az átlag pedig alig haladja meg az egyet. Nyilvánvaló, hogy szervezett megmozdulásról van szó.


A Forbes magazin cikke ugyanezen idő alatt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bittorrent oldalakon nagyon is gyorsan terjed a játék, és a jelek szerint a vásárlók jó része már csak dacból is az illegális példányt választja a hivatalos változat beszerzése helyett. A hétvégére már több mint 500 ezer esetben töltötték le a játékot valamelyik népszerű tracker oldalon keresztül, a Big Champagne p2p-piackutató cég szerint pedig ennek további gyors növekedése várható. Ez ugyan önmagában még nem jelent rekordot, ám a letöltések üteme arra utal, hogy az EA sok pénztől eshet majd el.

A kiadó egyébként az iTunes védelméhez hasonlítja a megoldást. Magyarázatuk szerint mindössze annyit történt, hogy egy egyszeri online aktiváláshoz kötötték a játék telepítését. Ez már csak azért sem okozhat nagy gondokat, mert saját adataik szerint mindössze a játékosok 1 százaléka próbálta meg telepíteni a játékot háromnál több PC-re, és alig 23 százalék tett kísérletet egynél több PC-n. A maradék 76 százalék egyetlen alkalommal telepítette a játékot, így a többséget nem érintik a szigorú szabályok.

Azt nem tudni, hogy tervezik-e a másolásvédelmi szabályzat újragondolását, ezzel nyilván megvárják majd az első összesített eladási adatokat. A Spore egyébként nem teljesít rosszul a boltokban - bár a GTA IV szintjét meg sem közelíti, de nagy panaszra nincs oka a cégnek a forgalom láttán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stirner #212
    Tetszik ez a logika: a játék luxus =nem kell megvenni.
    De dolgozni miniumum 8- 10 órát azt bezzeg kell. Utána meg nehogy már lopott filmmel, zenével, játékkal kapcsolódjál ki...tolvaj genya!
    Rendeld meg angliából ahol azoknak akik 10-szer annyit keresnek 3ad annyiért adják.
    Mert ez nem becstelen, csak az ha Te lopsz.

    Értem én ezeket az érveket, csak nem hatásosak. Még ha helyesen is érvel a lopás bűn volta mellett a terrorista a tolvajnak, a tolvajtól várhatjuk hogy morálisan szarul érezze magát?
  • Viltord #211
    Nem szar, az más, hogy neked nem tetszik, avagy nem vagy elég kreatív.
    Azért a Devilmaycry 4-et, meg más játékokat kérlek ne itt beszéljétek meg, mert ez nem olyan fórumtéma, keressetek hozzá megfelelő témát és ott!
  • sylvanor #210
    én csak singlebe játszottam, de már nincs is fenn a gépen, jó játék volt sztem.
    de ott elakadtam, ahol a bolygók között kell menni már hajóval, még a ürhajóval való indulás után kicsivel. az a feladat, hogy mennyek vissza az anyabolygóra, visszamentem, de aztán ott lent ahol kapom a feladatokat azon a rádióizén keresztül villógott, kattingattam rá, de nem hozta be, nem müködött, aztán nem akartam újratelepíteni, az meg eszembe se jutott, hogy talán újra kéne kezdeni és kiderül, hogy én csináltam valamit roszul vagy a játékkal volt a baj és az bebuggolódott, vagy ha megin nem megy akkor ujratelepítés.
    na mindegy.
    van egy másik játék, devilmaycry4, ha tudtok segítsetek pls.
    legyöztem démonkutyát, fagyibékát és a feka csávót is félig, amikor a repülökardokat kelett hajigálni, de ahol megnyilt az ut a vízesésnél az út, oda elfelejettem hogy jutottam el oda, meg jó pár úton már nem is lehetett már menni, meg beomlott a fal meg ilyesmi.
  • KISSMYPS3 #209
    Töltsétek le az a tuti, mer rájöttök hogy xar az egész!
  • Viltord #208
    Összesen 3 különböző gépre lehet feltenni, nem egy gépre 3-szor, aztán vége. Nekem se igazán tetszik a módszer, de elviselem, ez van. Főleg mivel én csak egy (saját) gépre telepítettem, nem 3-ra.
  • hocza #207
    Ez semmi! Én megvettem a játékot, nem akart először a regisztrálni, mondván, hogy nem eredeti a kódom. Nagynehezen sikerült regelni, de addig legalább 4-5x újratelepítettem, és még utána is megnéztem a másik 3 gépünkön. És még mindig nincs ilyen problémám.
  • w77d #206
    basszák meg, nehogymár nekem kelljen állandóan telefonálgatni... van hogy baszakszik valami a gépemen, általában akkor újra szoktam húzni a rendszert a fenének hiányzik, hogy hetente hívjam az EA-t, hogy légyszi had telepítsem még a játékot, amit kifizettem.... eddig a játékaim 90%-a eredeti, az elmúlt 5 hónapban csak eredetit vettem, pedig bőven ruháztam be játékokra.. ez most viszont akkor jön le warezként...
  • HarryProf #205
    Azt viszont kihagyták (már páran emlitették) hogy egy normál díjas ea supportot ha felhívsz aktiválják a kódodat újból, és megint telepitheted háromszor, és még akárhányszor újra aktiváltathatod a kódod...
    Vedd meg szerintem, nekem és sok más embernek nagyon bejön, de majd te eldöntöd, hogy szerinted milyen.
  • exxile #204
    Nem ertetted felre. Jobban jarsz, ha inkabb letoltod a warez verziot.
  • w77d #203
    sziasztok! Még csak most olvastam el a cikket! Igaz, hogy csak háromalkalommal lehet telepíteni a játékot??? És az után mi van??? Most akartam megvenni a játékot, de 3 alkalom egy kicsit aggasztó. remélem csak én értettem félre a cikk mondanivalóját...