Alex

A GTA IV az Xbox 360 reménye

A hónap végén PS3-mon és Xboxon egyszerre jelenik meg a Grand Theft Auto IV, de mégis a Microsoft lehet a játék körüli felhajtás nyertese.

A GTA IV április 29-én jelenik meg, és jelentősége akkora, hogy milliárd dolláros üzleteket befolyásol, cégeket emelhet fel és dönthet romba. Nem csak az Take-Two EA általi felvásárlását befolyásolja (siker esetén olyannyira megugrik a Take-Two részvények ára, hogy ellehetetleníti azt), hanem lényeges tényező a Microsoft - Sony párharc során is.

A Microsoft pletykák szerint mintegy 50 millió dollárt fizetett azért, hogy ősszel exklúzív GTA IV tartalmak jelenhessenek meg onilne szolgáltatásán, és ezt a tényt agresszívan reklámozza is. A hirdetésekre szánt büdzsé nagysága a tavaly megjelent Halo 3-mal megegyező mértékű, és célja, hogy a fogyasztók fejében összekapcsolja a két márkát kijelentve, hogy az Xbox 360-as platform a Rockstar választott otthona.


A módszer úgy tűnik, eredményes: az NPD márciusi adatai szerint míg a PS3-ból 257 000, addig Xbox 360-ból 262 000 példányt adtak el az Egyesült Államokban - persze a Nintendo a kettőt együtt is lekörözve, összesen 721 000 darab Wii-t és alig kevesebb, 698 000 DS tenyérgépet értékesített egy hónap alatt. Persze a Sony-t sem kell félteni, a bejelentésre reagáló közleményükben természetesen a statisztikák pozitív oldalát nézik, kihangsúlyozva, hogy év-év viszonylatban a PS3 eladások 98%-kal növekedtek, és emellett 297 011 PSP-n is túladtak.

Japánban persze némileg más a helyzet, de kevésbé is számít, mivel a boltokban elkelt konzolok mennyisége jóval kisebb az észak-amerikainál. A Media Create szerint a szigetországban egy hét alatt, április 7. és 13. között 46 000 Wii, 8232 PS3, 6834 PS2 és mindössze 1147 Xbox 360 kelt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szcsaby #92
    Valaki aki tudd xboxra 100% mentést írjon már. Köszi
  • ftc #91
    tudja valaki xboxhoz vannak csitek lehet pl gta4 hez fegyverkód
  • dez #90
    (Szóval azt hitte, hogy a Cell SPE-i a saját belső ramjukat érik el lassan.)
  • dez #89
    Ja, a The Inquirer amúgy is Sony-hater Chenje kicsit félreértett egy slide-ot (mivel nem gondolkodott), ahol a vramot local memoryként tüntették föl, miközben az SPE-k belső ramra local storage néven fut.
  • dez #88
    Nem olvastam őket, de kívácsi lennék rájuk. Tudsz esetleg egy jó liket?

    Hol olvastál az SPE-k vram eléréséről? Tudnál erről is linket? (Sok helyen van ilyesmi említve, de engem az érdekelne, ami konkrétan erről szól.)

    "Az tény, hogy a cell-ben nagyobb a potenciál mint a Xenonban, de Xenonra egyszerűbb programozni, és emiatt sokan választják elsődleges platformnak. Nagyjából hasonló a jelenség mint az ATI R6xx és G80/G92 között (max ott kevesebb eltérés van)."

    Ezt aláírom. Ezért van, hogy egyelőre az Xbox360-on mennek jobban a dolgok (főleg a portok), de ez idővel meg fog változni.

    "Amúgy IBM hoz ki a cell-ből újabb változatot a közeljövőben (pl több spe)?"

    A közeljövőben tudtommal csak olyan lesz, amiben alaposan meg lesz növelve a double precision floating-foint szám. telj.
    45nm-ig a fogyasztás és a méret csökkentésére törekednek, hogy egy lapon minnél több Cell lehessen. Aztán 32nm-től jöhet a több mag, pl. tervben van egy 8 PPE + 64 SPE-s változat. Ilyen magszámoknál már igen sokat fog számítani az SPE-k belső ramja, és hogy a fejlesztők azt már megtanulták jól használni...

    "Mert remélhetőleg nyár végefelé itt vannak az 1 TFlopsos GPU-k."

    Már az Nvidiától? Azt kötve hiszem, mert a G92 is csak 400 körül van, és az új chip állítólag 2x gyorsabb sincs. Szóval esetleg a 2 GPU-s kártyák tudják ezt. Az ATI részéről az RV770 sincs 2x gyorsabb, mint a mostani.
  • NEXUS6 #87
    Asszem erre az SPE VRAM elérésre írták mindíg negatív példának, hogy borzasztó LASSSSSÚÚÚ, ezért nem célszerű sehol sem alkalmazni, amit a fud-szakemberek egyből felkaptak, hogy el lett baxva az architektúra, meg nem is hozza az ígért teljesítményt.
  • sirpalee #86
    Bocs, másként értelmeztem a scalar-t és superscalar-t, de utánanéztem micsoda, de kb ugyanazt mondtuk.
  • sirpalee #85
    Lehet a gpu-k scalarok kód szemszögéből, de elsősorban atin nagyon figyelni kell arra hogy írod meg a kódod, mert nagyon képes párhuzamosítani. Az R6xx széria legnagyobb előnye, egyben a legnagyobb hátránya is. Nagyon képes párhuzamosan dolgozni, ha a fejlesztők optimizálnak rá, és megfelelő arányban használják a különböző egységeken futó utasításokat, de mivel egy halom gémnél ott az nvidia logo, ezért magas ívben szarnak rá... Sajnos.

    Gondolom olvastad a GDC2008-as doksikat, ott volt egy nagyon érdekes, a dx10-es optimizációknál, érdekes volt ahogy az atis trükkök és az nvidiás trükkök egymás mellett voltak... NVidia : ne használd a geometry shader csak ha muszáj, ATI : nyugodtan használd, van ott jópár "ingyenes" órajel...

    Tegnap este olvasgattam, és akkor bukkantam rá, hogy az spe-k képesek a videó ramhoz hozzáférni (ha jól emlékszem az sramon keresztül), a fizikával kapcsolatban, nem hiszem hogy teljes, tényleges renderelésre kerülő vertex buffereken dolgoznak (vagy éppen amilyen formátumba töltik fel) az spe-k az kissé pazarlás lenne, bár ez csak apróság :) .

    Az tény, hogy a cell-ben nagyobb a potenciál mint a Xenonban, de Xenonra egyszerűbb programozni, és emiatt sokan választják elsődleges platformnak. Nagyjából hasonló a jelenség mint az ATI R6xx és G80/G92 között (max ott kevesebb eltérés van).

    Amúgy IBM hoz ki a cell-ből újabb változatot a közeljövőben (pl több spe)? Mert remélhetőleg nyár végefelé itt vannak az 1 TFlopsos GPU-k.
  • dez #84
    "hanem scalarok (G8x/G9x), vagy superscalarok (R6xx)." -> ami persze jó lenne, ha épp nem többszáz szállal kellene dolgozni.
  • dez #83
    Lényeg, hogy csak a feladatok igen szűk régiójában igazán hatékony, máshol a töredékére esik a teljesítménye a GPU-knak.

    A Cell esetén nem kell ennyire nagyon jól párhuzamosíthatónak lennie, mivel nem számoló egységek százai vannak, csak 6-8 SPE, plusz a PPE. Igaz, itt is SIMD-ben kell dolgozni, de a mai GPU-k a kód szemszögéből nem SIMD-esek, hanem scalarok (G8x/G9x), vagy superscalarok (R6xx).

    És akkor vannak ilyenek, hogy Cellen nem kell annyira spórolni a memóriahozzáférésekkel (főleg az SPE-k belső ramját illetően), az ugrások is kevésbé fektetik meg, stb.

    Jó dolog a Geometry shader (csak kár, hogy az Nvidia jelenlegi chipjein, és talán a következőn is) nevetségesen lassú... A Xenoson (Xbox360 GPU) meg ugyancsak nincs ilyen, de ott nem is nagyon van mivel kiváltani.

    Hozzá tud férni a Cell a videoramhoz, csak nem túl hatékonyan. Azonban az RSX igen nagy sávszéllel fér a main (xdr) ramhoz. Alapvetően a fizikát is a Cell számolja (egyre összetettebb fizikát), így amúgy is van dolga pl. a poligonokkal. Pixel alapú effekteket is számolhat, vagy textúrákat real-time, az RSX rendereléskor kb. ugyanolyan sávszélen olvashatja őket a main ramból, mint a sajátjából.