Németh Szabolcs

Left 4 Dead - zombikkal a barátaink ellen

Egyre többször éri kritika a játékpiacot, egyhangúsága miatt. Szerencsére az elmúlt hónapokban néhány neves kiadó leszállt gyártósoros ötleteiről, és igen egyedi ötletekkel is megleptek minket. A Turtle Rock Studios és az Electronic Arts már egy ideje fejleszti a Left 4 Dead-et, amely nagyon nagyot szólhat megjelenésekor.

A Counter-Strike-ot is jegyző Turtle Rock Studios igazi kooperatív, többjátékos mókára hív minket, amelyben a vér, az izgalom, a rettegés, a bajtársiasság, no meg a tonnaszámra megjelenő zombik hada együttes erővel csap le a monitor előtt ülőkre. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol egy ismeretlen, gyógyíthatatlan, de ami a legrosszabb, hogy hihetetlen sebességgel terjedő vírus tizedeli (értsd: zombivá változtatja) a lakosságot. Mindössze néhány szerencsés - vagy pont hogy szerencsétlen - egészséges ember menekül meg a pusztító kór karmai közül.

A túlélők nagyrészét kitevő négy személy (köztük vagyunk természetesen mi is) fennragadt egy apartman tetején, mert oda még nem jutott fel a kegyetlen vírus. Igen ám, de főhőseink élelmiszerből, vízből és a lőszerből is kifogyóban vannak, az utcán pedig hemzsegnek a vérszomjas mutánsok. Ekkor felcsillan a remény, mert egy harci helikopter közeledik feléjük, ám nem veszik őket észre, és a propelleres madár a város másik oldalán fekvő kórházhoz száll le. Ekkor döntünk úgy, hogy ha törik, ha szakad, félelmeinket félretéve átverekedjük magunkat az élőhalott láncon, hogy mentsük az bőrünket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ebben a játékban nincs, díj, nincs nyeremény. A történet során egy dolog hajt minket, az, hogy másnap is meglássuk a felkelő napot. A zombiktól hemzsegő kegyetlen világban vagy mindnyájan megmenekülünk, vagy együtt pusztulunk el. Ez hatványozottan igaz a Left 4 Deadra, ahol mindegyik csapattagnak segítenie kell a másikat, hiszen a zombik, bár nem alkotnak komoly csapatokat, de mennyiségük révén majdhogynem áthatolhatatlan húsfalat képeznek.

Legalábbis ekkor még úgy gondoljuk, hogy a húsunk marcangolása, és a harapásokon kívül másra nem kell felkészülnünk. Azonban néhány kivételesen szerencsés embertársunkban a vírus olyan mutálódást indít el, amely zombifeletti képességekkel ruházza fel. Az egyik iszonyatos sebességre, a másik pedig békákat megszégyenítő nyelvre tesz szert. Ezzel úgy vadászik ránk, mint a vízben élő rokona a legyekre, csak éppen minket nem lenyel, hanem előbb szépen cafatokra marcangol.

A többjátékos szórakozásnak itt még mindig nincs vége, hiszen ha betelt a négyfős indulólétszám, akkor barátaink egy ilyen szuper képességű mutáns testébe bújva vadászhatnak ránk. A Left 4 Dead-et a Source motor hajtja, ami ugyan nem egy mai csirke, de a képek hónapról-hónapra kedvezőbb képet festenek a Turtle Rock Studios újabb nagy dobásáról.

Left 4 Dead

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ancsee #14
    Help nem megy fel a magyarítás :S:S:S:S
  • zorrobomber #13
    drága :(
  • Nos #12
    A film jó volt, volt hangulata. Ha az itt is átjön akkor sokat dobhat a játékon.
  • RecoPhile #11
    Erről már írtak egy cikket. Nem lehet rossz.
  • PunkZoli #10
    fav.
    de csak tolják el míg "tökéletes" nem lesz... valve cuccból csak jó sülhet ki, lásd tf2
    szeptemberben, ha kijön, ütni fog
  • Blacksheep333 #9
    Szeptemberben elvileg jön.
  • dronkZero #8
    Hát ja. Ráadásul nem kis területet kell majd bejárni, mert egy sztori=5 pálya, egyre durvuló szitukkal, meg a legvégén egy giga-csatával. Ja és kiadáskor 4 sztori lesz, ami elvileg 20 pálya. Nem kevés.

    Nem csak egy szuperzombi van, hanem 4 játszható, meg egy AI only(túl erős lenne ember irányítása alatt), mindegyik más képességekkel, meg egyedi külsővel(tehát felismerhető). A para érzést meg az fogja adni szerintem (a képek alapján), hogy még ha csak fejre lősz, akkor is le fognak rohanni tárazásnál, annyian lesznek. Na meg hogy nem tudhatod, hogy melyik pillanatban kezdenek el özönleni. Olyan nem lesz, hogy "n, készüljetek, a sarok után durvaság jön" - mert mindig máskor, máshol lesz a tömeg. Legalábbis elvileg.

    Ami még kurvajól hangzik az egészben, hogy nem scriptelt bespawnolós hülyeség lesz, hanem egy nagy "director"-AI fogja felügyelni, spawnoltatni a zombikat, váltakozva adagolva a néhányzombis lazulást az überkemény hordában özönléssel.

    Ja, egyébként ezeket az infókat egy éve tudni lehet már. (A múltkori cikkben írták itt SGn, hogy nem sokat tudni a játékról, jól leoltottam a cikkírót, gyorsan törölve is lett a hsz-em :P )

    Elvileg idén év elejére (februárra?) ígérték, vettem is egy HL2-t, hogy ne legyen gond a Steammel ennél a játéknál. Erre eltolták év végére. 'sszák meg.
  • Stryker #7
    CoD2-es Zombi mod se gyenge, aki játszott már zombisat az tudja.
  • Rage47 #6
    ez jó lesz. ha nem lesz nagyon drága(10k), tuti vétel :]
  • bandypappa #5
    Rég hallottam ilyen király játékötletet! Vagytok 4-en el kell jutni A-ból B-be egy valag zombin keresztül, kooperálva nem csak átfutva. Az még egy izgalas csavar, hogy lehet 1 szuperzombi, aki vadászik rátok! szerintem ez a legjobb része az egésznek. Nem tudhatod hogy ki az, a közeledbe is mászkálhat normál-zombiként (márha nem lehet megkülönböztetni) és ez adja meg a para érzést leginkább. Jó ötlet.