Berta Sándor

Terápiás célokra használják a Wii-t

A Nintendo konzolja a tengerentúlon nem csak kikapcsolódást nyújtó játékgépként, hanem terápiás készülékként is nagy sikereket arat.

Az Egyesült Államokban egyre több klinikán alkalmazzák sikerrel terápiás berendezésként a Wii-t. A konzol különösen a szélütések, a törések és a sebészeti beavatkozások után lábadozó betegek utókezelésében segít. Nem véletlen, hogy a gyógytornászok és a terapeuták máris "Wii-habilitációról" beszélnek, mivel szerintük a Wii-vel végzett kezelések a rehabilitáció egyik új formáját jelentik. A lábadozó páciensek leginkább baseballozni, bowlingozni, bokszolni, golfozni és teniszezni szeretnek.

"Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ha a betegek számára előírt mozgási gyakorlatok elvégzését összekötjük a Wii-vel és a rajta található játékokkal, akkor pácienseink teljesen másképpen állnak a dolgokhoz. Amikor a betegeinknek egy elektronikus ellenféllel kell megküzdeniük, például bokszolniuk vagy teniszezniük, akkor elképesztő azt látni, hogy milyen sokan akarnak közülük győzni. Ráadásul az előírt gyakorlatokat és kezeléseket is sokkal szívesebben végzik el, mint amikor nincs ott a konzol" - jelentette ki James Osborn, az egyik Illinois állambeli kórház rehabilitációs részlegének vezetője.

A megoldás egyre népszerűbb egész Amerikában. Nemrég például a Chicago közelében található Hines Veterans Affairs Hospital vásárolt egy Wii-t. Az egyik beteg, a 22 éves Matthew Turpen Németországban szolgált katonaként, de súlyosan megsérült egy autóbalesetben, a mellkasától lefelé teljesen megbénult, tolószékbe kényszerült. Ő elsősorban golfozni és bowlingozni szeret. A játék kikapcsolja, elfeledteti vele a rehabilitációs kezelések egyhangúságát.


A Walter Reed Army Medical Centerben a gépet elsősorban az iraki háborús veteránok és sérültek kezelésére alkalmazzák sikerrel. "A betegeink azt hiszik, ez az egész a szórakoztatásukra van, de mi tudjuk, hogy ez egy nagyon komoly terápia" - mondta Stephanie Daugherty, a kórház terápiás részlegének vezetője.

A Wii-t használják egy Raleigh-ben lévő kórházban is. "A készülék erősebbé teszi pácienseinket, növeli a kitartásukat és javítja a koordinációs képességeiket" - közölte Elizabeth Penny terapeuta. "A segítségével a test ellazulhat és azt teheti, amit követelünk tőle" - tette hozzá a 64 éves Billy Perry, aki karácsonykor kapott szélütést. A Wii terápiás eszközként való használata annyira elterjedt, hogy Lars Oddsson, a minneapolisi Abbott Northwestern kórház munkatársa egy tanulmányt készít, amelyben össze akarja foglalni az eddigi tapasztalatokat és be szeretné mutatni, hogy mi a különbség a "Wiihabilitáció" és a hagyományos rehabilitáció között, és hogy melyik az eredményesebb.

Korábban svéd kutatók vizsgálták, hogy játékok se­gít­ségével miként lehet segíteni a koncentrálni képtelen gyerekeknek. Ezenkívül az Egyesült Államokban a szakemberek egy FPS bevonásával próbálnak segíteni az Irakban szolgált katonáknak az őket ért traumák feldolgozásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #7
    Akkor foglalkoztak volna velük ennyire, mielőtt besorozták őket Irakba.
  • trsi #6
    Olyan kepeket egeszseges wiizo emberekrol is biztos lehetne kesziteni(ilyen "aranyosan" vigyorgosat)
  • ColdFire #5
    ez a kép nem is, de az enyémen jót nevettem, nemtommé :D
  • trsi #4
    Itt van 1 masik kep:

    es hozza a cikk. Szerintem egyaltalan nem nevetseges.
  • ColdFire #3
    :D
  • Randal #2
    "Ezenkívül az Egyesült Államokban a szakemberek egy FPS bevonásával próbálnak segíteni az Irakban szolgált katonáknak az őket ért traumák feldolgozásában."

    Hmmm. Konzolok és szoftverek a gyógyulás elősegítése érdekében. Talán ez segít a gyerekeknek is levezetni a feszültséget? Sok csúnya véres játék. Pfüjj:)

    Viccet félretéve, ezek elég biztató és örömteli dolgok.
  • Beast Machine #1
    Wii rulz! :)