Napi Online

Mindenki győztes a konzolháborúban

Mindhárom videojáték-konzol gyártója úgy véli, az ő berendezése fogja megnyerni a termékfajta harmadik generációs változatainak háborúját, ám szakértők szerint csak egy-egy részpiacon lesznek győztesek.

A Microsoft, a Nintendo és a Sony, a videojáték-konzolok piacának három gyártója egyaránt úgy véli, az ő terméke lesz a legsikeresebb az évi 30 milliárd dolláros videojáték-ipar meghódításáért folyó versenyben. Ez a háború öt-hat éves ciklusokban folyik, igazodva a technológia fejlődésével egymást követő típusváltásokhoz. Jelenleg a harc harmadik fejezetét írják, a csatát a harmadik generációs konzolok vívják egymással: a Microsoft XBox 360-asa, a Nintendo Wiije, illetve a Sony PlayStation 3-asa. Az új forduló 2005-ben kezdődött, amikor a Microsoft piacra dobta saját termékét, majd tavaly ősszel izzott fel a verseny, amikor a két másik versenytárs megjelent a maga konzoljával. A Sony berendezésének európai bemutatkozásával immáron mindegyik gyártó játszik az összes pályán, így részeredményt lehet hirdetni.

A Microsoft állíthatja magáról, hogy ő adta el a legtöbb videojáték-konzolt, összesen 10 millió darabot bő egy év alatt. Az XBox 360 igen népszerű Észak-Amerikában és Európában, de gyengén muzsikál Japánban - igaz, nem olyan gyengén, mint elődje. A korai kezdésnek köszönhetően ehhez a géphez kapható a legtöbb játék, ami nélkül, ugye, nem sok értelme van egy konzolnak. Jól működik a Microsoft online-szolgáltatása, az XBox Live is, amely játékok és videók letöltését kínálja, továbbá lehetővé teszi az XBox-tulajdonosoknak, hogy egymással játszanak, akár a távolból is.


A Nintendo azzal büszkélkedhet, hogy adott idő alatt ő adta el a legtöbb konzolt, a 2005. novemberi bemutatkozást követő négy hónapban közel 6 millió darabot. A Wii a legolcsóbb a versenytársak közül, és egy különleges képességgel rendelkezik: a mozgáskövető irányítással. E két tulajdonságának köszönhetően ez a termék egyrészt sokszor hiánycikk a boltokban, másrészt olyan vevők is érdeklődnek iránta, akik nem számítanak megszállott játékosoknak, tehát nem a mai játékok komplexitására vágynak. A szkeptikusok ugyanakkor azt mondják, hogy a hiányzó különleges grafikus képességek és a túl egyszerű játékok miatt hamar le fog csengeni a Wii iránti érdeklődés.

A Sony a PS3-mal kapcsolatban egyelőre csak a vártnál gyengébb egyesült államokbeli és a viszonylag jó európai premiert tudja felmutatni. Vigasztalásul megjegyezheti, hogy az előd termékből, a PS2-ből több kelt el az USA-ban a 2006-os karácsonyi szezonban, mint akár az XBoxból vagy a Wii-ből. A cég állítása szerint az értékesítési adatok azért szerényebbek az előre jelzettnél, mert egyes beszállítók késlekedtek a részegységszállítással, és ezért hiány alakult ki a termékből a piacon - ám akik jártak az áruházakban, azok csak mosolyognak ezen az érven. Valószínűbb, hogy a termék 400-600 dolláros ára riasztotta el a vevőket, akik közül sokan talán arra várnak, hogy idővel olcsóbb lesz a PS3. A Sony sokat vár a kifinomultabb játékok megjelenésétől, ami 2007 második felében várható, mert ezek majd kedvet csinálhatnak az igen kifinomult grafikus képességekkel rendelkező konzolhoz.

Az elemzők megosztottak a harc kimenetele megítélését illetően. Többségük egyetért abban, hogy elmúlt az a világ, amikor az egyik versenyző - konkrétan a PlayStation 2 - 70 százalékos piaci részesedést ért el. Valószínűbbnek tartják, hogy ezúttal az egyes részpiacoknak más-más nyertese lesz, például az XBox 360 lesz a piacvezető az USA-ban, míg a PlayStation 3 Japánban. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Wii sorsa. Az IDC IT-piackutató szerint 2008-ra ez a konzol lesz a legkelendőbb a piacon, és 2011-re az amerikai háztartások 30 százalékában megtalálható lesz egy példánya. Ugyanakkor a viszonylag szerényebb hardver ködbe burkolja a termék hosszú távú jövőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #59
    Én azért általában találok olyan filmet, amit érdemes megnézni...
  • cateran #58
    Nyilván nem láttad a mozik müsorát az elmúlt néhány év(tized)ben...:P Általában nem érdemes még letölteni sem...
  • dez #57
    És most azért nem jó a példa, vagy inkább hasonlat, mert "Moziban kapsz távirányítót a csatornaváltáshoz, illetve akkor nézel mást (adott időpontban), amikor akarsz?"? Éppen erről van szó, hogy a moziban nem nézhetsz akármit, de amit nézel, azt általában érdemes megnézni.

    Az arányokról még elvitatkozhatnánk egy sort, de minek? Rengeteg játék van konzolon, amit nem adnak ki PC-re, mert nem tömegtermék, de attól még nagyon is jópofa kis játékok.

    CivIV? Arányokról volt szó, nem arról, hogy konzolon minden van, PC-n meg semmi.
  • Morden23 #56
    "Hát persze, hogy azt mondta. Én meg arra írtam egy hasonlatot. Próbáld a kettőt összeadni."

    Összeadtam, ezért írtam, hogy nem volt jó a példád :)

    "PC-n igenis más az arány."

    Nem vagyok róla meggyőződve. Esetleg lebonthatnánk genre-kre a játékpiacot, és akkor valószínűleg lenne, amit a konzol visz, és lenne, amit a PC visz, de az arányok nagyáltalánosságban nagyjából megegyezhetnek.

    Konzolon is jön állandóan az 'Érdektelen, klisés játék Episode 123', szóval ennyit erről. Egyébként is, ami olyan kurvanagy durranás, azt az esetek túlnyomó többségében úgyis oda-vissza konvertálgatják.

    Konzolon mikor CivIV-ezhetek? (persze tudom, ha ilyen igényem van, akkor b*sszam meg)
  • zola2000 #55
    A pc úgy szar ahogy van, nem is értem miért adnak el olyan sokat xD
  • dez #54
    Hát persze, hogy azt mondta. Én meg arra írtam egy hasonlatot. Próbáld a kettőt összeadni.

    Tucatszemét alatt a tévéműsor nagy részét kitevő tartalmat értettem.

    PC-n igenis más az arány.
  • Morden23 #53
    Mintha hypno is azt mondta volna, hogy konzolon nem tolhatsz akármilyen programot.

    B és C kategóriás tucatszemét? Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a PS3-on még a tucattal is gond van játékok terén:)
    PS2-re, X-re tucatnyi értékelhetetlen szemét jön/jött ki. Még abban is kételkedem, hogy a PC-s játékokhoz képest az értékes/értéktelen alkotások >aránya< más lenne - egyszerűen konzolra több minden jön ki, és nagyobb energiát fordítanak a reklámozására is (ez persze érthető).

    Gondolom, a "tucatszemét" kifejezés alatt az egyediség/kreativitás/játékélmény dolgokat értetted, nem a technikai megvalósítást, mert bugos szemét konzolon is van (Oblivion, például).
  • dez #52
    A példa arra vonatkozott, hogy a konzolon nem tolhatsz akármilyen programot (bár PS3-mal ez már megváltozott, csak kevés a memória, és persze csak a Linuxos, PowerPC-re fordítható programok közül lehet válogatni). De a játékok többsége nem B és C kategóriás tucatszemét.
  • Morden23 #51
    Rossz a példa.

    Moziban kapsz távirányítót a csatornaváltáshoz, illetve akkor nézel mást (adott időpontban), amikor akarsz?
  • dez #50
    A tévében mindenféle filmet meg lehet nézni. A moziban csak azt, amire jegyet veszel. Hogy a francba lehet ezeket összehasonlítani...