Ötvös Tibor

Ócska póló a Curiosity győztesének jutalma

Peter Molyneux ázsiója nagyon alacsonyan van és a Curiosity győztesének esete sem javít a megítélésén.

2013. május 26-án a 18 éves Scot Bryan Henderson egy utolsó kattintással kiforgatta Peter Molyneux Curiosity-kockáját és ezzel meg is nyerte a játékot. Egy rövid üzenet jelent meg a telefonján, melyben egy 22Cans alkalmazott címét kapta. Bryan izgatottan írt a címre, válaszként pedig egy videó jelent meg. Ebben Molyneux feketébe öltözve gratulált és megismételte a Curiosity egyik szlogenjét: Megváltoztatja az életed!

Mint a monológból kiderült, ez azt jelenti, hogy Bryan egy isten (pontosabban az Istenek Istene) szerepét töltheti be a Godus című 22Cans programban illetve részesedést kap a program értékesítésének bevételeiből is. Bryan mostanra betöltötte 21. életévét de továbbra sem lett Isten és egy fontot nem látott még a számláján, melyet a csapat utalt volna neki. Most egy magazinnak elmesélte, pontosan hogyan is zajlott minden, de mi csak a fontosabb pontokat emelnénk ki a történetből.

Bryan soha nem hallott korábban Molyneux-ról és munkásságáról, hiszen számára a retro élményt PS-korszak nagyjai, a Crash Bandicoot és a Tomb Raider jelentik nem pedig a Dungeon Keeper vagy a Magic Carpet. Mindenesetre a Curiosity felkeltette az érdeklődését, nyomon követte a Twitter-oldalt és mikor már közel járt a program a végéhez letöltötte és egyetlen nyomással meg is nyerte. Ezután kapta a videót, melyet nyilvánosságra is hozott (a 22Cans rábízta, hogy megtartja magának vagy kiteszi a Youtube-ra), majd egy héttel később meghívást kapott a 22Cans központjába.


Itt találkozott Molyneux-szal, játszott a Godus egy korai változatával (ami saját bevallása szerint nem az ő ízlésének való), mindenféle titoktartási papírokat írattak vele alá, majd kisebb partit tartottak a tiszteletére. Ezután egy dedikált plakátot és pólót kapott a végén, majd indultak haza. Ez volt 2013. júniusában.

1-2 hónappal később nem jelentkezett senki, így elkezdett e-maileket írogatni a csapatnak, hogy most mi lesz? Érdemi válaszokat nem kapott. Egy évvel és pár tucat üzenettel később úgy döntött, hogy véget vet ennek az egyoldalú párbeszédnek és csalódottan könyvelte el, hogy valójában "mindenki magasról tesz a projektre és az a szó, hogy kommunikáció nem létezik a 22Cans berkeiben". A Godus 2013. szeptemberében jelent meg a Steam Korai Hozzáférés berkeiben, majd 2014. májusában az App Store-on.

2014. januárjában Bryan kapott egy e-mailt Peter Murphy, a 22Cans üzleti vezetőjétől, melyben közölték vele, hogy hamarosan valaki kapcsolatba lép vele. Ez azonban azóta sem történt meg. Bryan továbbra sem az Istenek Istene, egyetlen fillért sem látott a bevételekből, de nem is írogat a csapatnak, akik így nem is válaszolnak neki. Saját bevallása szerint nem érdekli az egész és próbálja a jót látni a történtekben. Mióta megnyerte a Curiosity-t, megemelkedett a Twitter-követőinek száma, ugyanakkor csajozni nem tud az Isten-szöveggel. Ennek ellenére a Curiosity ott van a mobilján emléknek.

A magazin egyébként megkérdezte utána Molyneux-ot is a történtekről, aki semmi biztatót nem tudott elárulni. Elmondása szerint a Godus nincs a legjobb helyzetben és cseppet sem hanyagolta el a munkálatait, ugyanakkor semmit nem tud garantálni. Azt sem, hogy multiplayer lesz a programban és ezzel együtt azt sem, hogy Bryan (vagy bárki más) az Istenek Istene szerepben feltűnhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #7
    A DK2 minden idők legjobb játéka (szerintem). Akármit csinál ez a Molynő (szuperhős neve van vazze), ő mindig piedesztálon lesz nálam!
  • a_n_d_r_e_w #6
    "2013. május 26-án a 18 éves Scot Bryan Henderson" vs "Bryan mostanra betöltötte 21. életévét"

    Remek cikk, latszik, hogy atneztek publikalas elott. Vajon mennyi ferdites es kamu van meg benne ezekutan?

    "Bryan soha nem hallott korábban Molyneux-ról és munkásságáról [...] nem pedig a Dungeon Keeper vagy a Magic Carpet. [...] mikor már közel járt a program a végéhez letöltötte és egyetlen nyomással meg is nyerte [...] játszott a Godus egy korai változatával (ami saját bevallása szerint nem az ő ízlésének való)."

    Na ezek utan (kiveve esetleg az utolso, mivel akkor meg nem tudhatta, hogy a Godusrol van szo, bar ha ismerte volna Molineuxt es az istenfetiset, akkor ugyis leesett volna) nem is erdemel szvsz tobbet, csak jo idoben volt jo helyen. Nyilvan ez nem az o hibaja, ez magae a jateke, foleg azok arcul kopese, akik tenyleg sok idot fecceltek bele. Szamara ez olyan mintha nyert volna a lotton es nem fizetik ki, ami amugy szinten szemetseg.
  • SanMaster #5
    Az itt a gáz, hogy minek ígérték be ezeket a dolgokat?! Ha csak a babazsúrt ígérték volna, akkor most mindenki boldog lenne...
  • Szefmester #4
    Amit ígértek? Egy poló egy kis babazsúr, meg egy plakát és egy alfaverziós játék kipróbálás nem éppen a párezer font, meg a játékban szereplés és minimális beleszólás a főisten személyiségének kialakításában.
  • Lollerka #3
    majd egy héttel később meghívást kapott a 22Cans központjába.



    Itt találkozott Molyneux-szal, játszott a Godus egy korai változatával (ami saját bevallása szerint nem az ő ízlésének való), mindenféle titoktartási papírokat írattak vele alá, majd kisebb partit tartottak a tiszteletére. Ezután egy dedikált plakátot és pólót kapott a végén, majd indultak haza. Ez volt 2013. júniusában.

    en nem tom, de ezen felul meg mit akart egy ilyen jatek utan?
  • Tinman #2
    +1

    Még annyit, hogy ha jól rémlik 1%-ot kellett volna kapjon a Godus minden egyes eladása után. Tekintve, hogy nem egy példányt adtak el belőle ultragáz, hogy a srác legalább egy részét nem kapta meg a lének. Van erre idehaza egy jelző, hogy milyen az ilyen ember, mint ez a Molinyő, de nem írom le, mert rasszista jelző...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.10. 20:49:02
  • RAZOR27 #1
    Megérdemli mindenki aki időt és/vagy pénzt ölt ebbe a ganéba, jól lehúzta őket a "nagymester" és még ő sértődik meg a sajtóra, hogy ő többet nem nyilatkozik senkinek HAH.... kit érdekel... már oda se merik írni a nevét semmi alá... kókler.