Berta Sándor

Játékokban reklámozzák az új autómodelleket

Mi is lehetne annál jobb reklám egy új autó számára, mint ha bekerül egy számítógépes vagy konzolos játékba?

Az autós játékokat, szimulátorokat a legnépszerűbb számítógépes programok között tartják számon. Éppen ezért érthető, hogy már az autógyártók is igyekeznek minél több modelljüket elhelyezni a legújabb játékokban. A stílus népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy nem jellemző rájuk a más játékoknál egyébként gyakran kifogásolt erőszak, nincsenek bennük véres vagy erőszakos jelenetek, de ezzel együtt is az egekig képesek emelni a felhasználók adrenalinszintjét.

A gyártóknak különösen jó, hogy az emberek megismerhetik a jármű tulajdonságait és valósághű körülmények között próbálhatják azokat ki. Ez a gondolatmenet teljesen érthető, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a játékfejlesztők teljes mértékben támogatják az autóiparnak ezt a törekvését. Egyes programok szinte kifejezetten egy adott típusra íródnak: jó példa erre a Porschera épülő egyik Need For Speed, a SCAR Squad - Corse Alfa Romeo páros vagy a Volkswagen egyik modelljét népszerűsítő GTI Racing.


"Korábban egy új autómodellre elsősorban a televízióban, néha a rádióban és az újságokban megjelentetett hirdetésekben próbálták meg felhívni figyelmet. Ma azonban ezt a szerepet egyre inkább átveszik az internet és a digitális média" - nyilatkozta Ferdinand Dudenhöffer professzor, a Gelsenkircheni Szakfőiskola kutatója. "Az sem véletlen, hogy pont a játékokban szerepelnek az új autók, hiszen ezekkel a programokkal leginkább a gyerekek játszanak, akik így egy új gépkocsi vásárlásakor tanácsot tudnak adni a szüleiknek" - mondta Nick Margetts, a Jato Dynamics piackutató cég munkatársa.

Az autós játékok sikeresek, keresettek és ennél több nem is kell az autóiparnak. Mint Markus Sagemann, a BMW szóvivője elmondta, a BMW 1-es sorozatú személygépkocsijait megjelenésük után integrálták a Gran Turismo 4 című játékba. Ebből a változatból végül 90 000-et adtak el. Sagemann szerint az autós szimulátoroknak számtalan előnye van, például véleménye szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok megtanulják vezetni, kontrollálni a személygépkocsikat, így később ha valódi jogosítványhoz jutnak, már éretten, felelősségteljesen fognak közlekedni az utakon. Ebben nagy szerepe van a játékfejlesztők és az autógyártók együttműködéséből létrejövő új és a valódi viszonyokat egyre jobban modellező programoknak.

Persze nem mindig volt ennyire zökkenőmentes az együttműködés a két fél között. "Ennek oka, hogy az autógyártók nem akarták, hogy a játékokban a személygépkocsijaik valósághű törésmodelljei jelenjenek meg" - nyilatkozta Bernd Berheide, a CDV német játékfejlesztő stúdió munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laceeka213 #48
  • zoli122 #47
  • dani97 #46

  • donatus13 #45
    amugy készül egy magyar trakeszos jatek www.primesoftware.atw.hu nézzétek meg mindenképp
  • ngcsnet #44
    "Most Wanted-be azért már nagyon kúúl"

    ott még rosszabb
  • torsa #43
    figy végülis nem olyan mint a gta.ott milyen szar neveket adnak a kocsiknak már....jó igaz ide meg engedély kell de a ki a francot érdekel mi végülis csak jáccunk velük.és így legalább megtudjuk milyen kocsikat lehet benne tuningolnilegalább tudom milyen turbozott kocsival fogok flangálni
  • HUN dandy #42
    van benne vmi...
  • Peti0011 #41
    Egy ilyen kocsit küldjön valaki nekem is:D
  • CsabiDuke #40
    Én szeretem a NFS:MW-t, épp azért mert eleget vezetek igazi kocsit, szórakozni meg jó azzal is. Tuning meg jó benne, hamár egyszer az életben nem tudom megtenni pénzhiány miatt, akkor miért ne pont ajátékban tenném meg? Még akkor is ha utána egy merőleges kanyart 300-al vesz be a kocsi. Abszolút nem reális, de nem is azért játszanak vele annyian mert elvárják a tökéletes fizikát, arra ott a simulátor, meg a rally game. NFS-ezni az fog aki ki akar kapcsolódni és győzni akar, meg szórakozni.
  • Morden23 #39
    Ezt aztán megmondtad.