Gyurkity Péter

Győztek az EA alkalmazottai a túlóra-perben

A megállapodás értelmében az Electronic Arts kifizeti a dolgozók által követelt túlóra-díjakat, valamint állja a pereskedés eddigi költségeit is.

A per lezárultát közleményben jelentették be a szemben álló felek. Eszerint a neves játékkiadó 15,6 millió dollárt fizet ki, amiből fedezik a cég egykori és jelenlegi grafikus szakemberei által hiányolt, eddig elmaradt túlóra-béreket, az ügyvédek díját, valamint a per költségeit. A követelések rendezése után fennmaradó összeget egy nonprofit szervezet számlájára utalják át, amely különböző ösztöndíjakkal segíti a kisebbségi diákok boldogulását.

Az Electronic Arts ellen két hasonló eljárás is indult, mégpedig a grafikusok, illetve a programozók kezdeményezéséből. Mindkét csoport tagjai az állandó túlórázást, illetve az ezzel kapcsolatos pluszjövedelmek elmaradását rótták fel munkaadójuknak, amely nem látott kifogásolnivalót abban, hogy alkalmazottai napi 12 óránál is tovább dolgoznak, olykor hétvégén is. A mostani megállapodás értelmében a grafikusok ezentúl megkapják a hiányolt béreket, ám a részvényeket és egyéb juttatásokat illetően nem enged a vállalat. A programozók által indított hasonló per folytatódik tovább.

"Fokozottan figyeltünk a visszajelzésekre, és az időrend némi lazításával igyekeztünk gördülékenyebbé tenni a munkát. A toborzás terén alkalmazottainkra hárul a legnagyobb szerep, akik büszkék arra, hogy itt dolgozhatnak, és bátran ajánlanak minket ismerőseiknek. Szeretnénk, ha ez a továbbiakban is így lenne" - jelentette ki a Mercury News kérdésére Jose Martin, az EA humán erőforrásokért felelős alelnöke.

Szükség is van a cégnél a nyugodt légkörre, hiszen a fejlesztés egy pillanatra sem szünetelhet. A Reuters értesülése szerint a kiadó a Warner Bros stúdióval közösen a Superman Returns című film adaptálásán dolgozik, amely a júniusi bemutatóval egy időben jelenne meg. A kiadó rendelkezik némi tapasztalattal e témában, hiszen annak idején ők szerezték meg az eredeti képregénysorozattal, illetve a filmekkel kapcsolatos jogokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alberto 15 #14
    ok
  • spR #13
    Ok. Bocs.
  • alberto 15 #12
    jó, hadjuk plz
    megértem őket
  • spR #11
    Neked. Akkora f*sz beszolasra nem sok minden mast lehet reagalni. Valszeg eletedben meg egy budos masodpercet sem dolgoztal.
  • alberto 15 #10
    kinek csobogsz kis plusz?
  • spR #9
    De hulye seggfej vagy...
  • onimusha #8
    "A követelések rendezése után fennmaradó összeget egy nonprofit szervezet számlájára utalják át, amely különböző ösztöndíjakkal segíti a kisebbségi diákok boldogulását." miez a hülyeség ? mellesleg nekem van egy Nonprofit szervezetem: HDTV-re és PS3ra gyűjtünk, hogy pici onimusha jót játhasson vele majd a nyáron
  • Dr4gonlord #7
    Jaja, 100%-ig igaz, idő kellene de nincs, sok játék a kiadó miatt lett toálkár pl. Ugye:
    -Csináld vazze!
    -De nincs idő, több kell!
    -Nem, ki kell adni, kell a pénz! De így sz@r lesz nemérted?
    -K*ss! Dolgozz vagy kiváglak k*csög!
    -Sigh...

    Heh, valami ilyesmi.

    Válasz: 5. Ezzel is teljesen egyetértek.
  • Derapo #6
    Ez mind semmi.A cég nem fizet túlóra díjat de,egy játék mégis csak 10000+ Konzolra meg 16-17000
  • lmisi #5
    Jaja, ezt csak azt tudja átélni aki már programozóként nyomta napi 12 órában, újra meg újra megfércelte a vállalatirányítási rendszernek nevezett kártyavárat. Tudod, hogy vacak, ki kéne dobni az egészet, odébb kéne állnod, de nincs jobb munka éppen és ha az elmaradt túlóráidat, vagy az előző 2 havi béredet magkapnád egész jó jövedelmed lenned. De hitegetnek, mézesmadzagoznak... és máshol se biztos hogy jobb a helyzet, csak talán nem olyan durva mint magyarországon, bár a mellékelt ábra szerint....
    Amúgy ez a software cég sem különb annál a bizonyos amerikai m-el kezdedődő nevű oprendszernek nevezett valamit gyártó vállalátnál.
    Ők csak a lehető legolcsóbban, a lehető legsilányabb minőségben akarnak legyártani egy programot. Persze minnél több példányba eladni és ha már megvették lehetőleg minnél kevesebb supportot nyujtani hozzá.
    Paaaatch ébredj fel ember! Ez pénzbe kerül!!!! és nincs belőle egy fillér jövedelem se. A jóhírnévről vállalati imageről meg gondoskodik majd a marketing. Az esetleges konkurenciát fel kell vásárolni időben. Csak a nagy M$ tanitót követik. Max haszon, min munka, nagy dumák.
    Mégis a mezei felhasználó kire dühös a szerencsétlen rabszolgákra. Ok. nem keresnek rosszul, de nagyrészük kiég 40 éves korára, ha időben nem vált. Míg főnökeik akár 50 évesen is vígan megkapják a 20x annyit. Nefélj a főniknek van idejük naponta teniszezni, golfozni. Aztán 17-19 óra tájban benézni lecseszni a rabszolgákat.
    Akiknek a munkán kívül semmire sincs ideje, csak ha otthagyja végleg a robotot!!!