Berta Sándor

Megkezdődtek a tárgyalások az Electronic Arts és a Ubisoft között

Az amerikai vállalat két hónappal ezelőtt már megvette a Ubisoft tulajdonrészének húsz százalékát, ám már akkor napvilágot láttak az interneten olyan hírek, miszerint az EA minden bizonnyal még nagyobb szeletre tartana igényt.

A megbeszélések célja, hogy eldőljön: az Electronic Arts (EA) megvásárolja-e a francia játékfejlesztő céget. Érdekes azonban, hogy a korábbi tranzakció meglehetősen nagy ellenállásba ütközött a francia vállalat részéről. A mostani tárgyalásokat az Electronic Arts kezdeményezte és még csak a kezdeti szakaszban tartanak. Az eddigi megbeszéléseken eddig a részvények árának, illetve az esetleges átvétel esetén a menedzsment átszervezésének kérdése került szóba.

A Ubisoft vezetői részvényenként 40 eurót kérnek, míg jelenleg a francia cég részvényei 32 euró körüli értéken mozognak a tőzsdén. A korábbi tulajdonrész-szerzés során az Electronic Arts 19,62 eurót fizetett minden egyes Ubisoft-részvényért. A legújabb információk szerint egyébként az értékpapírok ára pont amiatt drágult, mert az elmúlt két hónapban napvilágot láttak az EA további tulajdonrész-vásárlási szándékai.

A francia játékfejlesztő stúdiónál azonban továbbra sem örülnének annak, hogy ha az amerikai vállalat megvásárolná a céget, éppen emiatt meglehetősen feszült légkörben zajlanak a tárgyalások. Az ellenállás egyik oka az, hogy a Ubisoftot az 1980-as évek közepén alapító Guillemot-család, illetve konkrétan a céget vezető Yves Guillemot és a testvére továbbra is azt szeretnék, hogy a stúdió önálló maradjon. A Ubisoft fennállásának húsz esztendeje alatt a legnagyobb európai játékfejlesztő céggé vált, ám még így is csak ötödakkora, mint az őt felvásárolni készülő amerikai óriáscég.

Yves Guillemot mindenesetre semmit sem bíz a véletlenre és több más befektetővel is tárgyal. Az egyik lehetőség az lehet, hogy ha a francia stúdió részvényesei további pénzt fektetnek be a cégbe. Ezenkívül lehetséges befektetőként szóba került a Walt Disney neve is, valamint elképzelhető az is, hogy a Guillemot család egyik tagja által vezetett Gameloft játékfejlesztő cég nyújt segítő kezet a Ubisoftnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #16
    Nem kéne hogy amerikai cégé legyen az ubi.
  • Bucser #15
    Az EA-nél szerintem már nincs "művészeti igazgató" vagy "innovációs igazgató" hanem Tutibiztos bejövő Programfolytatás kitaláló igazgató van és egyéb borzalmak.... Én sajnálnám, ha az EA megvenné az UBI softot ugyani az lemúl évben 3 UBI-s játékot vettem meg... Splinter Cell LOck ON és az IL-2 sorozat...
  • Kit--Kat #14
    a Take2-é a rockstar, és a cég nincs annyira jó helyzetben és a Code sincs
  • Mipi #13
    Szerintem az Electronic Arts így akarja növelni a részesedését és ő akar lenni az úr. De még le kell majd még győznie sok céget például a TAKE2 -t vagy a Rockstart Gamest de még a Codemasterst is.
  • Killgore #12
    Kiváncsi leszek a tárgyalás végére.
  • sweech #11
    bár szó se róla vannak jó ea-játékok :)))
  • sweech #10
    "A francia játékfejlesztő stúdiónál azonban továbbra sem örülnének annak, hogy ha az amerikai vállalat megvásárolná a céget"..................hát én se :(((
  • rolika #9
    ez nagyon érdekes, de kíváncsi lennék egy összglobál (minden géptípus) elemzésre. szerintem rosszabb lenne az arány. a sony ÖSSZES húzóneve folytatás. a nintendo-ról nem is beszélve.
  • hornbali #8
    Nem lenne jó ha az UbiSoft eltűnne a piacról :(
  • SirLord #7
    WoW