Berta Sándor

Tulajdonrészt vásárol a Ubisoftban az Electronic Arts

A világ jelenlegi legnagyobb játékkiadó cégeként számon tartott EA már több hónappal ezelőtt szemet vetett francia konkurensére. Amennyiben az üzletet megkötik, úgy az Electronic Artsé lesz a Ubisoft részvényeinek húsz százaléka.

A sikeres tranzakcióval az Electronic Arts a részvények közel 20 százalékát szerezné meg és mindez azt jelentené, hogy az összes tulajdonos közül a vállalatnak lenne a legnagyobb tulajdonrésze a Ubisoft Entertainmentben. A cég arról ugyan még nem akart nyilatkozni, hogy mennyit fizetne a részvénycsomagért, ám a Wall Street Journal nevű amerikai gazdasági lap információi szerint a vételár akár a 85-100 millió dollárt is elérheti. A beruházást egyébként nem maga az EA, hanem egy holland befektetési társaság, a Talpa Beheer BV bonyolítaná le, amely vállalat a holland Jon De Mol milliárdos televíziós producer cégbirodalmához tartozik.


Az üzletre ugyanakkor még rá kell bólintania az amerikai Kartellügyi Hivatalnak is és az Electronic Arts vezetői csak ezután kezdhetik el dörzsölni tenyerüket. A Ubisoft forgalma az idei üzleti esztendő első félévében elérte a 130 millió eurót.

Amennyiben ez az üzlet létrejön, úgy az EA-nak jelentős mértékben beleszólása lenne a többek között az EverQuest, a Splinter Cell és a Prince of Persia játékokat, illetve játéksorozatokat jegyző francia kiadó jövőbeni üzletpolitikájába. Warren Jenson, az Electronic Arts pénzügyi vezetője szerint lépésük elsősorban egy jövőbeni stratégiai pozíció megszerzésére irányul, így például bármilyen céggel szeretne a jövőben összeolvadni a Ubisoft, abba beleszólása lesz az Electronic Arts vezetésének is.

Az EA egy ideje mindenképpen szeretné megerősíteni piacvezetői pozícióját a számítógépes játékok piacán és lehetőleg minden kontinensen jelen akar lenni. Így például a vállalat nemrég azt jelentette be, hogy Kínában építi fel az online játékai központi fejlesztő és forgalmazó központját. A tervek szerint 2010-ben már 500 munkatársa lesz Ázsiában a cégnek, a forgalom pedig eléri majd az egymilliárd amerikai dollárt. Később pedig a vállalat fúziók vagy cégvásárlások útján növelné a piaci befolyását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #27
    Nagyon remélem hogy nem jön létre az üzlet.
  • device #26
    En nem is igazan foglalkoztam egy jatek kiadojaval sem, en a jatekot neztem , de ha a nagy hal felfalja a kis halat abbol jo nem lehet. Mindig kell valaki aki konkurencia....
  • NEOreg3 #25
    Mind1 EA meg UBIfost rulz...
  • khamwass #24
    a csálendzs evriting meg olyan tipikus szarszlogen amire izgulnak azok a bizonyos távol-nyugati lúzer kiskölykök.
  • khamwass #23
    Egyáltalán nem mindegy, ugyanis a kiadónak is sok beleszólása van abba hogy milyen legyen a játék aminek vállalkoznak a kiadására, mások az elvárások is. Engem csak az idegesít hogy a rohattt amcsik megvesznek mindent...
  • NEOreg3 #22
    Nemtökmind1 hogy az ubisoftot megveszi az EA? Ezzel azokat a játékokat, amit az ubi adott volna ki az EA fogja kiadni. Ettől a játékok ugyanolyanok lesznek, max nem fog bejönni a nvidia logója az intrónál. Amúgy tetszik az EA szövege: cselöndzs evriszing(csinálja akármit)
  • khamwass #21
    A cikk képének fordítva kéne lenni, ahogy a kis hal próbálja megenni a nagyot =)
  • khamwass #20
    pfffffff, húzzon el az EA!
    Ubisoft legalább kétszer olyan jó játékokat ad ki, az EA ilyen amcsi trend játékokat tákol össze mindig, hogy a kis degenerált amerikai kockáknak legyen mire verni a nyálukat.
    NFS - Unalom, semmi fantázia, meguntam 2 nap alatt.
    Nascar - Ugyan olyan mint a többi ezer autós játék, semmi különlegesség.
    Battlefield - Tipikus amerika-párti agressziókiélő és komcsigyűlölő játék.
    Egyedül a Generals ami említésre méltó.
    Arról nem is beszélve, hogy minden évbejön egy új rész a rémunalmas NBA, FIFA, NHL sorozatokból, broáf...
    Az Ubisoftnál Prince of Persia, Far Cry, Splinter Cell viszont csak néhány játék a sok közül aminek egyedi feelingje van és elég hosszú ideig nem is lehet őket megunni vagy elfelejteni. Az EA játékai viszont csak azért felejthetetlenek mert beledöngölik az emberekbe a marketinggel.
  • Tetsuo #19
    Vazze, most már minden játék 1forma lesz..
  • HuAn82 #18
    Sg-n ez a trendi.:-)