Berta Sándor

Újabb biztonsági hiányosságok a Valve-nél

Hamis fórumbejegyzések borzolják a kedélyeket a Valve Software háza táján. Sok felhasználó alig várja a Half-Life 2 megjelenését. Őket zavarhatta meg talán a legjobban a Gabe Newell neve alatt történt beirás a HL2Fallout.com nevű oldalon.

A beirás többek között azt tartalmazta, hogy: "we're going gold on Monday", vagyis, hogy hétfő lesz a nagy nap, amikor a Half-Life 2 megjelenik. Mint kiderült, valakinek sikerült megfejtenie Newell jelszavát és visszaélnie a HL2Fallout.com-os hozzáférésével. Még szerencse, hogy a weboldal üzemeltetői résen voltak és furcsának találták, hogy miért ír ilyesmit Gabe Newell pár nappal a néhány nappal ezelőtt bejelentett úgynevezett "preloading" után. A fórumozók ezek után epésen meg is jegyezték, hogy Gabe Newell valami komolyabb jelszót is kitalálhatott volna a "gaben" helyett.


Mindenesetre a Valve Software válasza sem váratott sokat magára. Mint Chris Bokitsch, a Valve képviseletében a közleményt idézve elmondta: "Számos különböző hamis "Half-Life 2 Gone Gold"-bejegyzés volt és jópár jelenleg is megtalálható a közösség fórumaiban. Ezeket a bejegyzéseket mindig Gabe néven tette meg vagy tették meg az ismeretlen felhasználók. Amennyiben a Half-Life 2 tényleg Gold lesz, vagyis aranylemezen is meg fog jelenni, arról egy sajtóközleményben mindenkit tájékoztatni fogunk. Ez a hír olvasható lesz többek között a Half-Life2.com weboldalon is."

Ez az eset nem az első olyan ügy, amely rávilágít a Valve Software biztonsági hiányosságaira. Mint ismeretes, egy hackernek sikerült 2003 őszén lemásolnia a játék forráskódját, ami később sok oldalról le is lehetett tölteni világszerte. Néhány fanatikus szerint ez az eset akkor kapóra jött a fejlesztőknek, mivel úgysem készültek volna el a tervezett 2003. év végi határidőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wing Rockling #26
    Ja, tisztára olyan mintha a Half Life 2-ből lenne, ismered?
  • hiba #25
    tyuu marha jo ez a kep a gambol!
  • CAD #24
    :) nem.
  • Zedas #23
    Ezekszerint CAD accountját is feltörték :)
  • CAD #22
    Megkovetem a T. szerzot, az en hozzaszolasom volt egy okadek.
  • FTeR #21
    #18: ezé írtam, hogy "kb" (mert lusta voltam odaírni, tudom, h newell szokott ott hozászolni, de gondoltam így is egyértelmű lesz mire gondolok...)

    #19: nem gaben volt a jelszava, csak ezzel ércelődtek a fórumosok...
  • csomi #20
    Igen de itt valoban az a kerdes, hogy egy forum amely valahol valamilyen gepen fut mi a rosebb koze van ehhez a gepnek Valvenak? Mert ha semmi akkor Gabe Newellnek annyi koze van a pass kitudasahoz mint mondjuk itt barkinek.
  • Wing Rockling #19
    Hiába talál ki komolyabb jelszót, fel lehet azt törni.
  • Cat #18
    ez akkor lenne igaz, ha előtte gabe newell itt irogatott volna, és te kitalálnád a jelszavát - csomoszor van hogy a fórumokon szivárogtatnak ki dolgokat, ez külföldön sokkal inkább igy van, mint nálunk
  • FTeR #17
    "Ez az eset nem az első olyan ügy, amely rávilágít a Valve Software biztonsági hiányosságaira"

    lol baz aztán a valvének sok köze van a HL2Fallout.com fórumának biztonsági cuccaihoz.
    ekkora kam szöveget (kb, mintha itt regelnék gabe newell néven és irogatnám a jó dolgokat)

    ja és az aranybamenés azt jelenti hogy kész a végleges verzió, semmi köze a megjelenéshez, amit egyébként sem a valve dönt el, hanem a vivendi.