Gyurkity Péter

Windows 11 is futhat a Steam Deck-en

A Valve megoldotta a támogatást, emellett azonban további funkciók is elérhetővé váltak.

A Steam Deck többször szerepelt már híreinkben, legutóbb azonban már egy erősebb rivális várható megérkezéséről számoltunk be. A Deck maga eközben két érdekes frissítést kapott, ezek egyike pedig a Windows 11 támogatását is magával hozza, egyelőre egy béta formájában.

A Valve most csaknem egyszerre tett elérhetővé két szoftveres frissítést, amelyek egyike végleges változatban bukkant fel a hivatalos oldalon. Ebben többek között a bevitel kalibrációját oldják meg, vagyis a botkormányok, a trackpadok és a külső gamepadok jobb, pontosabb konfigurációja lesz elérhető, eközben azonban az asztali módban is megjelenik a játékok alatt, a kijelzőn elérhető szoftveres billentyűzet, javul a könyvtárak letöltése, mérséklődik a bejelentkezést követő szaggatás, valamint számos korábbi hibát és hiányosságot orvosolnak. A mostani frissítést nyilván továbbiak követik majd a sorban, ahogy folytatódik a munka a Deck szoftveres ajánlatán.

A cég eközben egy újabb bétát is közzétett, amelyben már a Trusted Platform Module (TPM), egészen pontosan az fTPM támogatása kapja a legnagyobb hangsúlyt. Ennek segítségével lehetővé válik a Windows 11 operációs rendszer telepítése, bár az illetékesek egy rövidebb figyelmeztetést is mellékelnek a bejegyzésben, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyelőre még nem számíthatunk optimális futásra és teljesítményre. Ez egyrészt a béta jellege miatt van így, hiszen több javításra lesz szükség a végleges változat megjelenésééig, másrészt azonban a Windows-meghajtók sincsenek optimális állapotban, miközben az audio driver még nem is áll rendelkezésre.

Kifejezetten a korai tesztelésre kapható felhasználókat célozzák tehát meg a második frissítéssel, ők számolhatnak majd be az elkövetkező hetekben a valós élményről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Egyébként mi olyan játék van? Az fpsek mennek gamepaddal is, csak ne keverjük össze az egeresekkel.

    Olyan játékok is mint a cities skylines, rollercoaster tycoon 3 vagy tropico 3-4-5 is jók gamepaddal konzolon, age of empires/StarCraft/total war (ahol nem csak építkezni hanem hadsereget kell vezérelni) már nem annyira.
  • zola2000 #5
    Még windowst se, hanem linuxot.

    Mert alapból linux van a steam decken, persze winevel sok játék fut.
  • dyra #4
    vagy arról, hogy én még mindig nem kaptam meg az enyémet.
  • Sir Cryalot #3
    Én ezt nem keresletnek hívnám hanem ballisztikának ami egy ideig felfelé ívelt mostmeg már látszik hogy földet ér a cucc és nem lesz se "soft landing" se unreal5 cím tömkeleg (a bejelentett címek 48%-a az). Még a tegnapi Unreal5 induláshoz se tudtak új kontentet kirakni :DD.

    Már a microsoft minecraft beszerzése is gyanús volt de az utóbbiak után egyértelmű hogy itt csak mítoszgyártás folyik.
  • kvp #2
    Ha egyszer konzolra van kereslet akkor arra irjak a jatekokat. Mig a pc varhatoan marad aminek terveztek, azaz irodai gepnek, foleg mernokok es egyeb szellemi termelo munkat vegzok szamara. Persze ha lenne megbizhato szelessavu net mindenhol, akkor az irodai pc-k is kiszervezhetoek lennenek egy cloud-ba. (regi neven timeshare mainframe-be) Akinek meg tenyleg nagyon nagy teljesitmeny kell az iroasztalara, az mar most is gyakorlatilag egy mainframe szervert rak az asztal melle a foldre.
  • Sir Cryalot #1
    Ez a cucc leginkább arról lesz nevezetes hogy a PC karámkezelő newell most majd benyújtja a számlát a fejlesztőknek hogy egérbill-t már ne is nagyon tegyenek meg céleszköznek. Na nem mintha eddig lett volna értékelhető kb+m játék. Az egérbill felhasználó ELÁRVULT. Idiótákék ülnek bársonyszékekben meg 0.5 bites userek + barom streamereket néznek mint a linus tech tips.