Gyurkity Péter

Erős kézikonzolon dolgozik a GPD

Ez jóval izmosabb lehet a Steam Deck-nél, ám a Valve is készül a következő változattal.

A GamePad Digital (GPD) háza táján legutóbb arról jelent meg hír, hogy érdekes kézilaptopon dolgoznak, bár a cég korábban leginkább a hordozható konzolok területén igyekezett komoly pozíciót kiépíteni magának. Most egy izmosabb megoldás van érkezőben, amely lemoshatja a pályáról a Valve fejlesztését.

A Twitter oldalán jelent meg egy rövid bejegyzés, amelyben egy kifejezetten erős kézikonzol hivatalos megjelenését vetítik előre. Ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy a megoldás már a vadonatúj Ryzen 7 6800U APU-ra épülne, amely a Zen 3+ architektúra előnyeit kombinálná a maga nyolcmagos kialakításával, valamint az RDNA 2 architektúrába tartozó, Radeon 680M típusú integrált grafikus vezérlővel, amely a cég állítása szerint nagyjából kétszer gyorsabb az utolsó generációs Vega-változatoknál. Ez utóbbi révén simán elérhetik a szerényebb különálló kártyák, így például az MX450 teljesítményének szintjét, vagyis a 12 számítási egység (CU) megfelelő erőt biztosíthat az új kütyü számára.

A fentiek alapján a mostanában gyorsan bővülő szoftveres kínálattal kecsegtető Steam Deck komoly kihívót kaphat, mi több, az új jövevény akár le is moshatja a pályáról a Valve fejlesztését. A GPD új megoldása ráadásul (legalábbis az eddig megismert, igencsak korlátozott részletek és ígéretek alapján) a külső grafikus kártyák csatlakoztatását is támogatná, vagyis a teljesítmény komoly mértékben lenne tovább növelhető, míg a felbontás terén a 2.5K jelenik meg valószínű opcióként, a 2560 x 1600 pixel megfelelő kezelésével.

A Valve a maga részéről nem marad majd sokáig adós a válasszal, egyes, még februárban felbukkant hírek szerint már készül a Deck második változata, ez utóbbival kapcsolatban azonban egyelőre pusztán külsős találgatások állnak rendelkezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!