Gyurkity Péter

Monokróm minikonzol van érkezőben

A Panic megoldása szintén a nosztalgiára épít, a vártnál magasabb áron.

Az elmúlt hónapokban több érdekes megoldásról olvashattunk a konzolok szegmenésben, ezek jelentős része kisebb méretben igyekezett felkelteni a felhasználókban rejtőzködő nosztalgikus érzéseket. A Valve állítólagos fejlesztése ugyan nem erre épít, viszont az Atari VCS már kifejezetten ide tartozik, most pedig egy újabb jelölt van érkezőben.

A Panic a Playdate néven rántotta le a leplet saját monokróm megoldásáról, eredetileg még 2019 folyamán, bár akkor egy tavalyi hivatalos megjelenést vetítettek előre. Ebből (leginkább a pandémia miatt) nem lett semmi, viszont eközben rövid Twitter-bejegyzésekkel igyekeztek fenntartani az érdeklődést, ezek között videókat is láthattunk, így volt némi fogalmunk arról, hogy mire is számíthatunk. A hónap elején azt jelezték, hogy kedden rántják le a leplet a főbb részletekről, de azt is elárulták, hogy az előrendelési ár a korábban közöltnél magasabb lesz, ez ugyanis 179 dollár, viszont cserébe 2-ről 4 GB-ra növelik a belső tárolót, az ingyenesen megjelenő, a minikonzollal együtt elérhetővé váló játékok száma pedig eközben 12-ről 24-re ugrik.


A fent megtekinthető bemutató előtt leszögezték, hogy az előrendelés nem rögtön indul, erre az érdeklődőknek bőven lesz idejük felkészülni. Ami a technikai részleteket illeti, a képeken korábban is látható kisebb, monokróm kijelző mellett D-pad, további gombok, valamint egy érdekes, a készülék oldalán elhelyezett kurbli bukkan fel a konzolon, ez utóbbi analóg bevitelre szolgál. A bemutatón több újabb részletről is lerántották a leplet, ezek között zenehallgatásra szolgáló dokkoló, az első szezonban megjelenő játékok, valamint néhány fejlesztői előzetes is látható volt. Az előrendelés az elmondottak szerint a következő hónapban, vagyis júliusban indul, most arra tettek ígéretet, hogy a 20 ezres készlet nem fog gyorsan elfogyni – ez hihetőnek tűnik, kérdéses ugyanis, hogy mennyiben lesz kereslet egy ilyen megoldásra.

A Twitter-lapon további frissítések és hírek látnak majd napvilágot, meglátjuk, mennyire lesz sikeres a piaci megjelenés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muszalaslorinc #6
    180 dolcsi ?
    Ezek nem jol vannak osszerakva az hetszentseg.

    https://retromimi.com/products/retro-game-350-rg350-game-console
    Ilyet lehet lengyelorszagbol 24-ert postaval egyutt.
  • BrockSamson #5
    En is igy vagyok vele. A rovid jatek bemutatokbol az latszik, hogy ugyan retro tartalomrol van szo, de azert modern kontosben es szemlelettel (az animaciok, stb.), viszont az ar az kifejezetten elrettento egy ilyen ketyereert.
    Utoljára szerkesztette: BrockSamson, 2021.06.12. 14:19:00
  • kvp #4
    Irjak, hogy Sharp memory LCD van benne. Ez egy olyan 1 bites felbontasu reflexiv LCD ahol az LCD-ben van a framebuffer, tehat nem kell folyamatosan frissiteni. Az adafruit is arulja SPI-s breakout-tal oket. Alapvetoen ugyanolyan LCD technologia mint amilyen a kvarcjatekokban volt, csak nem passziv hanem aktiv matrixxal es kijelzobe integralt vezerlovel. (sok Sharp zsebszamologep is ugyanilyen megoldasu kijelzot kapott a 80-as, 90-es evekben)

    Az Adafruit fele breakout-os valtozat dragabb mint a nyers panel, de forrasztgatas nelkul, off the shelf mukodik, csak be kell dobozolni:
    https://www.adafruit.com/product/4694

    Pontosan ez a kijelzo kerul a cikkben szereplo konzolba. (400x240x1bpp, vicces, de a kivalasztott processzor nem is birna el sokkal tobbet)
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Igen, nekem is gyanús, hogy nem eink, mivel sehol sem írják le, hogy miről is van szó. De azért nem hiszem, hogy kvarc játék minőség, a képeken elég jól néz ki.

    Ha valaki strandi napsütésben éli az életét, még akár meg is érheti a 180$-t, de másoknak biztosan nem :-)
  • kvp #2
    Ar ertek aranyban nem igazan all jol, foleg a fekete feher kijelzovel. A tekeros vezerles az erdekes, de amugy nagyon gyenge a hardvere. A jo jatekok meg eladhatjak, de azokrol meg nincs egy fel review sem...

    ps: Egy 2600 forintos mikrovezerlo es egy ha jol latom 3800 forintos kvarcjatek minosegu fekete-feher lcd van benne. (farnell-es adatok 10 darabtol) Az elso gameboy-ban is legalabb mar szurkeskalat tudott a kijelzo.
  • Tetsuo #1
    Végre valami más! Végre valami nem az unalomig másolt sablon.
    A tekerője nagyon tetszik. :-)