Gyurkity Péter

Jön a GPD Windows-minikonzolja

Indul az előrendelés, júniusban jöhet a piaci megjelenés, két változatban.

A konzolok területén nemcsak a három nagy van jelen, az elmúlt években több kisebb próbálkozó is megjelent a piacon, akik többnyire szerényebb megoldásokkal igyekeztek lehasítani egy jelentősebb szeletet, nem sok sikerrel. Legutóbb arról írtunk, hogy a Qualcomm maga is saját minikonzolt akar, eközben azonban egy másik versenyző már készül a debütálásra.

A GPD kapcsán eredetileg még tavaly novemberben jelentek meg a hírek az érdekes fejlesztésről, most azonban az Amazon oldalán is felbukkant a két változat, így megismerhetjük az előrendelés, illetve a piaci megjelenés várható dátumait. A GPD Win 3 leginkább a Nintendo Switch külalakjára emlékeztet, ez egy könnyen kézben tartható, 5,5 hüvelykes kijelzővel ellátott kütyüt takar, amelynek panelje felfelé csúsztatható, ily módon elővarázsolva a fizikai billentyűzetet, amely feleslegessé teszi a külsőleg csatlakoztatható USB-, illetve Bluetooth-kiegészítőket. Ahogy említettük, a megoldás két változatban jelenik majd meg, ezek egyike egy Core i5-chipet kapott, míg a másik egy némileg erősebb Core i7-típusra épül, bár a további jellemzők nem módosulnak, vagyis mindkét példányon 16 GB memória, illetve egy 1 TB-os háttértároló lesz elérhető.


A címből rögtön kiderül, hogy a szoftveres oldalon a Windows 10 operációs rendszer fut, a hardver kapcsán azonban mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a 11. generációs chipeket az Intel Xe grafikus vezérlő egészíti ki, 80 feldolgozóegységgel, ettől tehát nem várhatunk kiemelkedő teljesítményt, bár a játékok jó része gond nélkül elfut majd az 1280 x 720 pixel felbontáson. A listán emellett a Thunderbolt 4, az USB-A, valamint a microSD szerepel még, de nem feledkeztek meg a hagyományos jack-dugó mellékeléséről sem, mint ahogy a WiFi 6 és a Bluetooth 5.0 támogatása is megoldott. A Thunderbolt-csatlakozóra opcionális USB-C dokkoló köthető, ezen keresztül HDMI-, USB-C, három további USB-A, valamint egy GbE-port is elérhetővé válik.

A hivatalos ár sorrendben 1130 és 1310 dollár, ami igencsak magasnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!