Berta Sándor

Digitális lenne a Lego

A gyártó számára kulcsfontosságúak az innovációk és nyitott a kísérletezésre is.

Niels Christiansen 2017 óta a Lego vezetője. A menedzser hangsúlyozta, hogy egyre erősebben akarnak a digitalizációra támaszkodni és annyira innovatívak akarnak lenni, amennyire csak lehetséges. Ennek köszönhető, hogy például kiterjesztett valóság alkalmazásokat is kipróbálnak. A cég számos terméke már el van látva elektronikus megoldásokkal, például távirányíthatók vagy felszerelték azokat motorokkal. Azonban ez csupán a kezdet és a digitalizálás által kínált lehetőségeket az eddiginél jobban akarják kihasználni.

Mindez egyben válasz is a gyermekszobákban bekövetkező változásokra, amelyeket a digitalizálás, mint átalakulási folyamat hoz magával. A Lego első embere úgy vélte, hogy a változásra esélyként kell tekinteni, de a fizikai játékok nem fognak eltűnni. A gyerekek mind az analóg, mind a digitális játékokat szeretik, mert az ő világukban a különböző játékok összeolvadnak. A társaság minden esztendőben lecseréli termékei 60 százalékát, ezt pedig Christiansen szerint nem sok vállalat teszi meg. Elsősorban a Technic, a Ninjago, a Creator és a Classic vonal sikeres. A hosszú távú cél az, hogy a termékek hosszú távon is használhatók legyenek és ezt a célkitűzést 2030-ig el akarják érni. Bár keresnek alternatívákat, de a minőségből semmiképpen sem engednek majd.

A Lego korábbi vezetője, Jorgen Vig Knudstorp 2014-ben azt közölte, hogy nem tartanak a 3D-nyomtatóktól, bár sokan azt prognosztizálták, hogy a társaság végét jelentik az egyszerűen, otthon legyártható elemek. A cég inkább profitálni akart az új megoldásokból és a gyártási eljárások javítására használta volna fel a különleges berendezéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #6
  Már megint egy marketing BS! Hiszen a Legó az élőszereplős Minecraft maga, szóval eredendően digitális már eleve offline üzemmódban is!!!
  XD
 • ostoros #5
  Na, hát de mennyivel nagyobb haszna van a legonak a digitális játékokon? Az a nem mindegy. Ha egy kicsit merészebbek lennének, inkább azt mondanák, hogy azt jobban szeretik, mint az analógot...
 • wraithLord #4
  "A gyerekek mind az analóg, mind a digitális játékokat szeretik..."
  Nem csak az számít, hogy mit szeretnek meg mit nem, hanem fizikai játékok is kellenek, mert még a végén azt fogják hinni, hogy mindent VR headsetben lehet csak látni, és mindent el lehet intézni levegőben való mutogatással :D.
  Ráadásul ez paradox is, mert ha nem csinálnak valódi játékokat, akkor szimplán csak nem fogják tudni, hogy szeretik az "analóg" (ezt tényleg így hívják? :D) játékokat is.
 • TokraFan #3
  Az avulás leginkább a programozható rendszereiket érinti. A Mindstorms termékcsalád első verziói bár használhatók mai napig is, de elavult bennük a hardver. A szoftveres környezetet a cég egyáltalán nem fejleszti, szerencsére a közösség igen, így még a régi RCX-ekhez is vannak egyedi megoldások, leginkább C nyelven. Az újabb NXT és EV3 viszont elég jól tartja magát, de itt is az a gond, hogy avul. Miközben megjelent már szómos megoldás, ahol a Lego gyári intelligens kockáját Raspberry Pi-vel váltják ki, ami milliószor többet tud hardveres és szoftveres oldalon is. Igaz, ehhez már barkácsolni kell, de a Lego gyári szenzoriai olyan irdatlan drágák, hogy az már nem normális (egy szimpla hőszenzor 15k, miközben a benne lévő szenzor kb. 300ft, a műanyag ház amiben van, beker költségben nem lehet több 50ft-nál). Úgyhogy sokan barkácsolnak egy Pi bricket, és fillérekből sokkal jobb képességű rendszert raknak össze, mint az EV3.
 • kvp #2
  A Lego sajnos semmilyen digitalis fejlesztest nem vegez hazon belul. Mind a szoftvereik, mind az elektronikaik beszallitoktol erkeznek. Innentol az adott beszallitotol fugg, hogy milyen minosegben es milyen aron dolgozik. Az utobbi azt is jelenti, hogy ha hirtelen arat emelnek, akkor azt a Lego nem tudja kovetni. Az uj digitalis rendszeruket (Powered Up/Boost/stb.) szabadalmaztattak, hogy a kinaiak nehezebben arulhassanak nyugaton megegyezo masolatokat, de attol meg ugyanugy Kinaban kell legyartatniuk, azaz biztosan el fogjak lopni.

  Az osszes tobbi digitalis termekkel is az a baj, hogy hamarabb avul el, mint a kocka mogotte. Ez azert jelent problemat, mert pl. az idei alkalmazasvezerelt batmobil csak addig mukodhet, amig van hozza tamogatott alkalmazas. (persze tudjuk, hogy az uj fizikai vonatos taviranyitoval is megy valamennyire, csak elveszik a programozas lehetosege, a finom vezerelhetoseg es a hangok) Jelenleg a Lego szamara a legnagyobb kihivas az, hogy ne avuljanak el jatszhatatlanra az uj keszletek 2-3 even belul, mert az pont az eddigi filozofiajukat dobna ki az ablakon. Selejtet gyartani meg a kinaiak is tudnak, szoval mindenkeppen jobbat kell.
 • Macropus Rufus #1
  nekem a LDD hiányzik. Kár, hogy nem fejlesztik már.