Berta Sándor

Nem tart a 3D-nyomtatóktól a Lego

Sokak szerint a vállalat végét jelentik az egyszerűen, otthon legyártható elemek, de hasonlót jövendöltek a játékszoftverek térhódításakor is. A vállalat a gyártási eljárások javítására használná fel a különleges berendezéseket.

A 45 éves Jorgen Vig Knudstorp immár tíz éve vezeti a világ második legnagyobb játékgyártóját. A menedzser Nagy-Britanniában, a Cranfield Egyetemen tanult és az Aarhus Egyetemen, valamint az MIT-n szerzett PhD-t. 2001-ben került a céghez, ahol 2004-ben, 35 évesen nevezték ki vezérigazgatónak. Knudstorp több mint 4000 munkahelyet leépített, számos üzemet helyezett át Svájcból és az USA-ból Magyarországra és Mexikóba. Az intézkedések bejöttek, a vállalatnak jelenleg több mint 13 800 munkatársa van és tavaly 820 millió eurós nyereséget könyvelhetett el.

"A következő egy évtizedben egyrészt szeretnénk minden évben újra feltalálni a Lego-élményt, ami többek között a digitális technológia használatával valósulhat meg. Másrészt szeretnénk megnagyobbítani a globális lábnyomunkat; tíz év múlva az üzlet sokkal inkább Ázsiára, az ottani piacok erős növekedésére fog koncentrálódni. Néhányan már most is azt mondják, hogy nagyobb a nyereségünk és értékesebbek vagyunk, mint a Mattel, amely a világ legnagyobb játékgyártója. Én ugyanakkor úgy vélem, hogy még mindig mi vagyunk a kisebb vállalkozás. Arra összpontosítunk, hogy a lehető legkreatívabb játékélményeket hozzuk létre."


"Nagyon szeretem a márkát és a terméket, s azokat a lehetőségeket, amiket ez a munka kínál. A cégben még mindig sok kihívás és potenciál van. Semmiképpen sem akarjuk az erőszakot népszerűsíteni. A tervezőink gyakran jelentkeznek olyan ötletekkel, amelyek kapcsán azt kérdezzük magunktól, hogy ezek nem túl erőszakosak-e, s ilyenkor mindig hosszasan vitázunk" - jelentette ki a menedzser.

Az üzletember közölte, hogy aligha fognak jogilag fellépni a 3D-nyomtatókkal készített Lego-elemek ellen. A legtöbb elem vagy nincs szabadalmaztatva vagy már lejárt a szabadalmi védettsége, vagyis nem lenne alapjuk a jogi lépéseknek. A Lego nem a 3D-nyomtatók miatt fog eltűnni. Korábban a videojátékok kapcsán is azt mondták, hogy a Lego vesztét okozzák majd, de ez mégsem történt meg.

Jorgen Vig Knudstorp hozzátette, hogy nagyon érdeklik az új technológiák és hiszi, hogy ezek bővíthetik a Lego-élményt. A 3D-nyomtatók nagyon izgalmas lehetőségeket kínálnak. Amennyiben a segítségükkel javítani lehet az gyártási eljárásokon, akkor mindenképpen hasznosak. Nagyon nyitott a témával kapcsolatban és szeretne párbeszédet folytatni mind a technológiát használókkal, mind a gyártókkal. "A digitális világ előtt ott volt az analóg televízió, a könyvek és az újságok. Azon az úton kell haladnunk, amin a sajtóorgánumok is és ez pedig a digitális út, de továbbra is megőrizzük a Lego-elemeket, amelyek az üzletünk 99 százalékát jelentik" - szögezte le a Lego vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #26
    És még mindig az a kérdés:

    Hogy ki akar legót gyártani?
    Kinek van otthon Lego fröccsöntő gépe?
    Hol láttad, hogy 2 mikron, mikor 10?
    És kit érdekel?

    De őszintén.

    Leszarom Legót ilyen szempontból, a 3d nyomtató nem azért van, hogy dolgokat másolj le, hanem, hogy újakat alkoss :D
    2 év alatt sokat javult a technika, 5 éven belül tudni fogja, de lehet kevesebb 10 micron alatt is :D

  • Meridian #25
    "1. a lego tűrései köszönőviszonyban nincsenek a nyomtatott hulladékkal "

    20-30 éve a LEGO sem tudott jobbat...
    Inkább a nyomtatási idő és költség az ami borzasztó tud lenni sztem... a színezés lehetőségek és a felületi érdesség nem tudom milyen most a 3D nyomtatásnál, de szvsz inkább a "blue printek" warezolása lesz a problémás a LEGO-nak, nem az, hogy néhány elemet kinyomtatnak otthon.

    Pl.ennek a blue printje (tervrajza, elemek listája) elég értékes dolog lehet...
    https://www.youtube.com/watch?v=QO-UFiKSLBk

    Perzs a is kérdés, hoyg 3D nyomtatással $500-ból ki lehet-e hozni?
  • lapaleves #24
    tündérke a Form one+ 3d precizitása 25 mikron, a lego fröccsöntő gépeké meg 2 mikron.

    kérdés van, vagy most már leülsz a többi történelmi naggyal együtt?
  • pixx #23
    Nem akar senki itt Lego kockát gyártani, legalábbis én nem. Csak jó fokmérője, hogy tud már olyan pontosan dolgozni, hogy akár egy lego kockát kinyomatatt, aztán azt be lehet illeszteni a többi közé. Ez a lényeg.

    Neked, nem kell 3d nyomtató. Oks ezt értem. Viszont nekem igen, mert nem lego kinyomtatására használnám.

    De emlékszem mikor kijöttek az első cd írok ugyanez volt. Minek neked ilyen? Sose fogod kihasználni. Nincs annyi adat. A floppy örök.

    A többi már történelem. :D

    Mennyé vissza Legózni, a nagyokat meg hagyjd dolgozni, hogy építsék a jövőt!
    Utoljára szerkesztette: pixx, 2014.09.03. 10:19:32
  • Ender Wiggin #22
    pixx, az ABS tartóssága meg sem közelíti a többféle műanyag kombinációjából készülő eredeti lego kockákét. teljesen más ligában játszik a kettő (amit te "elég jó minőségnek" hívsz az még a 30 éves jugó replikák szintjét sem éri el). és az még mindig nem értem, hogy miért jó neked, hogy a már meglévő szettet vagy kockákat lemásolod. a legó varázsa nem a mennyiség, hanem az új dizájn. az meg már messze túlmutat egy otthoni nyomtatón. ráadásul a lego-k egy része nem csak színes vagy áttetsző és színezet, de festett is, amit nehéz reprodukálni.
  • pixx #21
    Javaslom nézz meg egy Form one+ 3d printer. Igen elérhető árú, és nem a hulladék kategória.
    De a videót is megnézheted.
    Egy legó öntőforma 1 millió euró. Igen. És? Mi köze ehhez? Lehet már nyomtatni elég jó minőségben legó kockát. A kettő nem ugyanaz. Viszont passzolnak.
    Abs műanyag már most olcsóbb, mint tavaly. Tavalyhoz képest 2 ezer ft esett az ára :D
  • lapaleves #20
    jah, még egy fontos: amit az apukák próbáljanak elkerülni, azok ezek a chima hero factory (régen bionicle) szetek (golyós-összepattintós), mert azok tényleg minimális kombinációkat engednek meg a bármi más legohoz képest. és ha a gyerek egyszer "rászokott", akkor onnan nehéz őt az alapvetően sokkal lassabb és körülményesebb lego-világba elvinni-visszavinni.

    önmagukban még mindig kisujjból rávernek bármi más játékra azok is, de mégis nagyságrendekkel primitívebbek és leszoktatnak az elmélyült játékról. csak remélni lehet, hogy kinőhető, nem hiányzott volna ez a szörnyes-robothősös-videojátékkal bolondított világ.
  • lapaleves #19
    jesszus emberek ennyi baromságot, már bocs.

    1. a lego tűrései köszönőviszonyban nincsenek a nyomtatott hulladékkal

    2. amint lehet gyári minőségben legot nyomtatni otthon, szerintetek a lego cég majd ott sír a sarokban, vagy addigra már ők is annak a technek az ipari változatából gyártanak? jééé akkor mégse lesz akkora buli.

    3. techtől függetlenül nézzetek rá mennyi az abs alapanyag. de vannak fenn a neten filmek a gépekről is, az egész lego cégnél az öntőforma a szent tehén, az öntőformákat kezelő arcok a legnagyobb tiszteletet és megbecsülést élvezik mert elképzelhetetlenül drágák a szerszámok.

    4. "manapság már egy darab, nem kreatív" - hát persze, hiszen a hozzád hasonló debilek már földhözcsapták volna ha nem sikerül összetenni. ebből annyi igaz, hogy felgyorsult a világ, hamarabb vesztik el a srácok az érdeklődésüket. ezért a fiatal korosztályt inkább gyorsan összerakható szetekkel etetik, amik amúgy relatíve olcsóbbak is (besírna pár ember ha most annyiba kerülnének a legok mint 20-25 éve).

    mindemellett a komolyabb szetek (lásd technic meg akár sw készletek) korábban soha nem látott elemszámokat és hatalmas modelleket eredményeznek. csak hát ugye azokat össze is kell tudni rakni két orrtúrás meg neten fikázás között.

    az új elemek lényege a lehetőség. építhetsz classic kockáckból, senki nem kényszerít. az új elemekkel viszont olyan kicsi és látványos modellek építhetők (technicből lásd a mini szériát pl 42001 stb, de ugyanígy sima legoból is lásd flickr lego pool), amikre csak ránézel és elröhögöd magad örömödben, hogy micsoda brilliáns megoldások vannak benne.

    5. kisgyereknek először primo-t, utána duplot.

    6. ááá csontvázdínó take my pénz
  • Co1e #18
    ahogy lement a cd irók ára úgy azoké is lefog.... régen komplett cégek szakosodtak cd irásra XD mostmeg 5 ezerért veszek 2 irót XDDDDDDDDDDD
  • 7th Zero #17
    Lego Architecture Studio.