SG.hu

Overcooked 2

Kiadó: Team17
Fejlesztő: Ghost Town Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo E8500 3,1 GHz-es vagy AMD Athlon II X3 455 processzor, Nvidia GeForce GTX 650 vagy ATI Radeon HD 7720 grafikus kártya, 4 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-750S 2,4 GHz-es vagy AMD Phenom II X4 965 processzor, Nvidia GeForce GTX 750 Ti vagy ATI Radeon R7 360X grafikus kártya, 6 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Overcooked
Kategória: ügyességi

Ha eddig azt hitted, hogy igazi konyhatündér vagy, akkor eljött az idő, hogy kipróbáld az Overcooked 2-t, ami akkora pofont ad az egódnak, hogy nem merészkedsz többé a vajas kenyéren túlra. Megérkezett ugyanis minden idők egyik legjobb kooperatív ügyességi játékának folytatása, mely pontosan ott folytatja az őrült konyhakalandot, ahol a nagy előd befejezte!

Sajnos a modern játékipart minősíti valahol, hogy a tripla-A kategóriás címek helyett a keményvonalas rajongók is egyre gyakrabban keresgélnek maguknak az indie színtérről elfoglaltságot abban az esetben, ha magas szintű kihívásra vagy elragadó kooperatív élményekre vágynak. Ennek a folyamatnak a tökéletes iskolapéldája volt két évvel ezelőtt az Overcooked, amit egy aprócska csapat, a Ghost Town Games rakott össze, és egy olyan zseniális ügyességi játékot tettek le az asztalra, mely gyakorlatilag semmi újdonságot nem mutatott fel, de az összelopkodott elemek rendhagyó ötvözésével mégis képes volt valami újat mutatni a színtéren.

Az Overcooked alapját ugyanis a konyhai szimulátorok adták, vagyis az volt benne a cél, hogy a különféle összetevők felhasználásával ételt készítsünk, és kiszolgáljuk a vendégeket, csakhogy mindezt nemcsak rengeteg aprósággal tudták feldobni és folyamatosan nehezíteni a készítők, hanem egy olyan masszív kooperatív élményt is alkottak hozzá, amivel a végeredmény rengeteg nívós díjat nyert a különféle rendezvényeken. A hirtelen jött siker után így már meg sem lepődtünk azon, hogy megérkezett a folytatás, mely Overcooked 2 címmel ismét beszabadít minket a konyhába, hogy ott rendre óriási felfordulást okozzunk céljaink elérésének érdekében.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Ghost Town Games alkotásának aktuális része ugyanis kis túlzással ugyanazokat az alapokat kínálja, mint a nagyszerűen sikerült első rész, azonban mindezt sokkal összetettebb és változatosabb formában. Bár akad egy csipetnyi sztori is, ellenben nem ezért kedveljük majd meg a játékot, sokkal inkább a folyamatosan építkező őrült élmények miatt, melyekből ezúttal sem lesz hiány. Bár az első néhány pályán még nem izzasztják meg az embert a feladatok, ezáltal elegendő lesz egy, legfeljebb két összetevőt felhasználni, darabolni, keverni, majd tálalni ahhoz, hogy pontokat gyűjtsünk, de később szó szerint mi is ugyanúgy izzadunk majd a gép előtt ülve, mintha valóban ott rohangásznánk a konyhában.

Ennek az egyik oka a folyamatosan nehezedő receptekben keresendő! Kis szakácsainkkal ugyanis éppen elegendő lesz gördülékenyen megtanulni, hogy miként kell felvenni, letenni, aprítani, majd megint felvenni, elvinni és tálalni az ételeket, csakhamar megjelennek az egyre összetettebb receptek, melyek egy része könnyedén az őrületbe kergethet minket. A szusi elkészítéséhez például nem készen kapjuk a rizst, hanem előbb meg kell főznünk azt, de ez máris egy újabb odafigyelést igénylő feladat lesz, hiszen ha túlfőzzük, akkor az egész konyha kigyulladhat tőle.

Ugyanez lesz a helyzet például a tésztaételekkel, vagy később a húsfélékkel, vagyis a sokadik pályán eljutunk majd oda, hogy kis túlzással elegendő lesz a rendelkezésünkre álló időben – merthogy időre megy minden pálya – mindössze egy-két ételt elkészíteni a maximális pontszámhoz, hiszen rengeteg folyamatot kell teljesítenünk mire a nyersanyag fogyasztható finomságként eljut a tányérokra.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az ételek elkészítését ráadásul nemcsak az egyre bonyolultabb receptek nehezítik majd meg, hanem a pályák sajátosságai is. A hagyományos konyhákat ugyanis elfelejthetjük, hiszen a készítők minden egyes szinten megpróbálták nehezíteni valamivel a dolgunkat, így hol a bonyolult elrendezés, hol a futószalagok, hol a valóságtól elrugaszkodó eszközök állítanak akadályokat elénk. Az Overcooked 2-ben ugyanis a tiszta tányérok hiánya lesz a legkisebb problémánk – természetesen lehet, sőt néha kell is mosogatni –, lévén sok esetben véletlenszerű tűzgömbök érkeznek a legforróbb pillanatokban, melyek bár nem gyújtják fel a konyhát, de átmenetileg elvághatnak létfontosságú rövidítő utaktól, esetleg az adott étel elkészítéséhez szükséges eszközöktől.

Később persze ennél nagyobb őrültségekkel is találkozunk majd, főzőcskézhetünk például folyamatosan himbálózó hajókon, sőt léghajókon is, melyeken a szél ide-oda dobálhatja a berendezési tárgyakat, ezáltal folyamatosan átrendezve az útvonalakat vagy a lehetőségeket. Az egyik legőrültebb megoldás viszont alighanem az volt, amikor a levegőben kezdődő pálya a viharban megsérülő léghajó miatt lezuhant, és pechünkre éppen egy étterem kellős közepébe csapódtunk, ahol nem elég, hogy ugyanúgy folytattuk tovább a főzőcskézést, de mindemellett még újabb receptek és lehetőségek is vártak ránk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A tartalom, a változatosság és a lehetőségek terén tehát az Overcooked 2 kifejezetten rendben van, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a játék bár egyedül is élvezhető, az igazi erőssége az első részhez hasonlóan a kooperatív mód lett. Ezt pedig igyekeztek jól megerősíteni a fejlesztők, ezáltal például lehetőségünk van dobálni egymásnak az összetevőket – ez néhány pályán elengedhetetlen lesz –, hogy ezzel gyorsítsuk meg a főzést, és megjelent az online lehetőség is, így ha nincs senki a közelünkben, akit érdekel egy kis főzőcskézés, akkor a nagyvilágon biztosan találunk magunk mellé pár kuktát.

Az Overcooked 2 tehát csak finomított az ismert recepten, de ezt mesterszakácsokat megszégyenítő módon tette meg, miközben képes volt erősíteni a megfelelő helyeken, hogy még alaposabb és kellemesebb élményeket nyújtson. Persze azért kár lenne azt hinni, hogy tökéletes végeredmény született!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A megjelenés ugyanis bár megérdemli a maximális pontszámot, azért még mindig nagyon nehéz eldönteni, hogy a fejlesztők direkt akarták ennyire mobiljátékosra venni a figurát, vagy csak nem volt lehetőségük ennél jobbat alkotni. Összességében a küllem csak megszokás kérdése, aki szereti a rajzfilmes megoldásokat, az biztosan megkedveli majd, pláne hogy a humoros ábrázolás mellé pluszban még a gépigény is bőven barátinak nevezhető.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Bár kontrollerrel talán csökkenthető ez a probléma, de az irányítás terén az Overcooked 2 tartogat néhány kellemetlenséget PC-n. Kis karaktereinkkel ugyanis alapvetően szűkös környezetben sürgünk-forgunk főzés közben, azonban sok esetben hiába érünk a vágódeszkák vagy a fazekak közelébe, a játék nem ismeri fel automatikusan a szándékunkat a megfelelő gomb lenyomásakor, vagyis néhányszor kisebb-nagyobb finomhangolásra lesz szükségünk. Ez pedig annyira kellemetlen, hogy gyakran értékes másodperceket is elvehet az időnkből, holott ha valamivel, akkor az idővel nagyon fukarul bántak a készítők.

Játszhatóság: A szavatosság terén egyetlen rossz szavunk sem lehet az Overcooked 2-re, hiszen rengeteg pálya, rejtett szintek és folyamatos versenyhangulat vár ránk, ezáltal egyetlen kukta sem nyugodhat meg addig, amíg nem teljesít minden helyszínt legalább három csillagosra. Ez pedig nem lesz egyszerű feladat még akkor sem, ha valakivel közösen állunk neki a sütés-főzésnek.

Intelligencia, nehézség: Az első részhez képest mintha sokkal könnyebbre sikerült volna az Overcooked 2, mely hiába kapott rengeteg újdonságot és nehezítést, a gyakorlatban mégis könnyebben lehet teljesíteni a pályákat, tehát egyedül sem okoz nehézséget a célok elérése, kooperatív módban pedig sok esetben teljesen elveszik belőle a kihívás. Ezen a téren tehát hiába a nagyobb kreativitás, a második rész sokkal gyengébben teljesít, mint elődje!

Hangok, zene: Bár a hangeffektek terén nincs probléma a játékkal, azonban a zenék például teljesen középszerűek lettek, helyenként mintha nem is lennének, miközben szinkronokról ne is nagyon álmodjunk. Bár talán irreális egy indie játéktól ilyesmiket várni, azonban az első epizód sikere után talán ennyit megérdemeltek volna a rajongók.

Összegzés: Egy kicsit összecsapottnak és könnyebbnek érezzük elődjénél, sőt mi több, az újdonságok mennyiségével sem vagyunk elégedettek, de az Overcooked 2 ezeket a problémákat leszámítva is ugyanazt a nagyszerű élményt kínálja, mint az első rész. Emiatt nagyon könnyű megszeretni a végeredményt, mely továbbra is a kooperatív ügyességi játékok egyik koronázatlan királyának tekinthető, egy olyan élménynek, amit eddig szinte csak a Nintendo konzoljain élhettünk át néhány rajzfilmes exkluzív cím által. A folytatás remélhetőleg egy kicsit több egyediséget és frissességet vonultat majd fel, merthogy a harmadik rész létjogosultsága ezek után nem is lehet kérdés!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!