Berta Sándor

Alkatrész­hiánnyal küzd a Nintendo

A Switch konzol nagyon népszerű, azonban pont a megnövekedett kereslet okoz gondokat a gyártónak.

A Nintendo számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés van bizonyos alkatrészekből, mert azokra más cégek is igényt tartanának, például az iPhone készülékek kapcsán az Apple. Az ok nagyon egyszerű: mind a két termékbe ugyanolyan chipek kellenek. A beszállítók nehéz helyzetben vannak, hiszen egyik partnerüket sem szeretnék elveszíteni. A The Wall Street Journal szerint 2018 márciusáig a Nintendo közel 20 millió darabot akar értékesíteni a Switch konzolból. A társaság a termékből eddig közel 3 milliót adott el és előzetesen 10 millió értékesített konzollal számolt, de a kereslet annyira megnőtt, hogy a Nintendo lépéskényszerbe került és attól tart, hogy nem fogja tudni teljesíteni az összes megrendelést. Sok család ugyanis több készüléket vesz, mivel a hordozhatósága miatt inkább okostelefonként tekintenek rá, nem pedig egy nappaliba szánt konzolként.

Azonban az egész ágazatot alkatrészhiány sújtja, a telefonokra, szerverekre és minden egyéb digitális eszközre hatalmas a kereslet. Ezekbe bele kell érteni az adatokat tároló NAND memóriákat, a folyadékkristályos kijelzőket és azokat az aprócska motorokat is, melyek lehetővé teszik, hogy a Switch kontrollere szükség esetén akár egy jéggel teli pohár rázását imitálhassa. Az egyik oldalon a telefongyártók, elsősorban az Apple, a Samsung és a Huawei tartanak igényt az alkatrészekre, azok közül is főleg a NAND-chipekre, míg a másik oldalon a konzolgyártók (Nintendo, Sony) szeretnének lapkákhoz jutni. A Toshiba egyik munkatársa közölte, hogy a NAND-chipek hiányának nagyon egyszerű oka van: a kereslet sokkal nagyobb a kínálatnál.


A webszolgáltatásokra épülő cégek villámgyors bővülése és az iPhone 7, illetve a 10 éves évfordulóra készített iPhone modell miatt minden alkatrészgyártó teljes kapacitáson dolgozik, ami a japán gazdaság 2006 óta mért leghosszabb növekedési időszakán is látszik. Az elemzők biztosak abban, hogy a helyzetből a Nintendo jöhet ki rosszabbul. Egyrészt az Apple és a többi telefongyártó nagyobb ügyfélnek számít, hiszen több chipet rendel meg, másrészt a piaci pozíciójuk is jobb szállítási kondíciók kiharcolását teszi lehetővé a számukra. A Nintendónak egyetlen lehetősége maradt: több pénzt kínálni az alkatrészekért, viszont azáltal növekednének a konzolok gyártási és beszerzési költségei, s jelentős mértékben megdrágulhatna a Switch. Ezt pedig a gyártó mindenképpen el akarja kerülni.

Gondot okoz az is, hogy az indulásra az új Switch konzolokat repülőgéppel kellett Európába és az Amerikai Egyesült Államokba eljuttatni, ami növelte a költségeket, ezzel párhuzamosan pedig csökkentette a társaság nyereségét. Ezt valószínűleg ismét meg kell tenni, mert normál esetben a Nintendo a nyári hónapok végén töltené fel az Egyesült Államokbeli készleteket, hiszen a karácsonyi szezon az év egyik legfontosabb időszaka, de a késés miatt a szokványos konténerhajós szállítás túl lassú lehet. A gondok a cég legjobb időszakában okoznak botlást, hiszen a jó eladási adatok nyolcéves csúcsra röpítették a Nintendo részvényeinek árfolyamát.

A Nintendo januárban mutatta be a Switch konzolt, amely március 3-án jelent meg, a bevezető ára közel 100 000 forint volt. A készülék előnye, hogy nem régiózáras, így a világ bármely részén megvásárolt játékot lehet futtatni rajta. Jár hozzá egy online szolgáltatás is, amely az első fél évben ingyenes. A Switch akkumulátora játéktól függően 2-6 órát bír, a lokális multihoz pedig egyszerre 8 gépet lehet összekötni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #20
  Droidon alapvetoen a regi pc-s es konzolos jatekok jelentik a fo tomeget (dosbox es mame, tobb tizezer AAA cimmel 'ingyen'), meg a jobb azsiai jatekok, pl. fpsek es mmorpgk.

  ps: mar az elso androidos telefonomon is ment akadas nelkul a dune2 es a warcraft, a quakerol nem is beszelve... (utobbihoz dpad kell, beepitett vagy bluetoothos)
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2017.06.05. 21:28:26
 • asgh #19
  Nem állítottam, hogy a "fingós appok" nem hoznak rengeteg pénzt, viszont nem véletlenül nem fejlesztenek a nagy kiadók AA címeket mobilokra. A Fallout Shelter is reklámfogásnak indult csak túlnőtte magát, mert trendet tudott generálni. Ezek az appok viszont rendre addig élnek, amíg tart a dili. Ha a kiadó ügyes, akkor a kezdeti hype-on megszedi magát és fel tud építeni egy brandet a játék köré.
  A Talking Tom pl. egy db. beszélő macska appal indult, ami annyit tudott, hogy felgyorsítva visszajátszotta, amit a telefon mikrofonjával rögzített. Mára ez az app egy komplett brand lett, tömegével tolják az újabb mobilos játékokat, bögréket, füzeteket, tv sorozatot stb. és fél éve vette meg a kiadót egy kínai befektető 1 milliárt dollárért. (Csak összehasonlításként: a Disney 4 milliárdot adott a Lucasfilmért Star Wars és Indiana Jones jogokkal együtt.)
  Tehát a droidban és az iOS-ben nagyon is van pénz, ettől függetlenül ha valaki minőségi hordozható játékkonzolt keres, annak eszébe sem jut a droid, mert az egész mobil játékpiacot a "lovagoljuk meg a dilit" fejlesztések uralják.
  A Switch ehhez képest a hagyományos utat kínálja: célplatform, ami megbízható játékélményt ad, a fejlesztőknek meg megbízható piacot. A sikere csak annyit bizonyít, hogy van még kereslet ilyenre.
  Utoljára szerkesztette: asgh, 2017.06.04. 20:38:38
 • zola2000 #18
  "nincs más"

  azért bukás ide vagy oda a sony máig eléggé nyomatja a lokalizált ázsiai (90%ban japán) VN-jrpg-hunter játékokat errefelé is vitára (vagy a sonynak nem sok köze van hozzá? mindegy is) bár ja, idővel a vita is kifut teljesen.

  tényleg érdekes hogy a nintyn kívül senki sem tudta eltalálni hosszabb távon hogy kell sikeres handheldet kiadni, annó az atari, sega, neo-geo, bandai is próbálkozott, aztán mind csúfos véget ért a sony próbálkozásával együtt, míg nintendo handheld még nem lett bukta soha.
 • Tinman #17
  Azt nem is vitatom, hogy handheld téren ne lenne a toppon... könnyű úgy toppon lenni, hogy gyak. nincs más. Meg van az iOS és droid platform, ami meg egy másik dimenzió a Nintendo eladásaihoz képest.
 • Tinman #16
  Tele van a mobil platform remek játékokkal. Ne HC RPG-s fejjel gondolkozz...

 • Tinman #15
  Majd akkor amikor elolvasod a #4-et is...

  "A telefonos játékpiac pedig a kezdeti hype után beállt arra, amire valójában alkalmas"

  Cseppet se zavarjon, hogy rengeteg fejlesztő inkább mobilra fejleszt mikrotranzakciós megoldással, mert akkora üzlet. A Pokemon Go, Candy Crush, meg a Fallout Shelter féle "fingó appok" összehasonlíthatatlanul nagyobb forgalmat generáltak, mint egy jobb PC-s fejlesztés. A Fallout Shelter önmagában laza 5.1 milka dollárt termelt az első KETTŐ hétben... napi 10k dollárt termelt rettentő sokáig és még mindig rengetegen tolják... a többi "egybites pay to win játékról" már nem is beszélve. Casualoknak áll a világ.

  "Egy ilyen platformra pedig majdnem reménytelen minőségi szoftvert írni"

  Ki kéne bújni abból a barlangból. Tonnányi minőségi szoftver van mind droidra, mind iOS-re... bele lehet fulladni.

  A Switch-et a Zelda adta el. Akarsz a világ majdnem legjobb játékával játszani? Vegyél Switch-et. Kb. így szólt a fáma és bejött. Aztán mi jön még rá? Pár Mario és tonnányi multiplatform cím, ami van lassan a kávéfőzőre is, mely jobban is futtatja.
 • Tinman #14
  Persze, hogy hasít, amikor a játéktörténelem egyik legjobb játéka csak arra érhető el... meg persze a másik Nintendo konzolra, amiből a Nintendo már ki is szállt.
 • zola2000 #13
  "Játék még nincs rá"

  na igen, a switch vásárlók 90%a beteszi a zeldát a gép mellé aztán egyszer annyi 10%a a 1-2-switchet ami kb wiisports szintű ökörködésre jó (meg pár kisebb/multicím van még ... de sok kiadó most kezdett el switchre fejleszteni mert ők sem bíztak benne aztán most koppantak)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.06.02. 18:57:04
 • zola2000 #12
  De hogyan bukhatott volna?

  A 3DSből 65 millió fogyott a ps vitából 15millió = 80 millió

  a switch annyival több azoknál hogy tvre köthető, nagygépes címekre is jó tvn megfelelően (így ps3-ps4 szint között valahol félúton van a graf. kb ami megfelelő) meg hordozható amire van 80milliós igény ha összevonható a kettő mégtöbb ember mondhatja azt hogy "így már kell" -> szerintem teljesen egyértelmű volt (kellett volna hogy legyen) a sikere a koncepciónak.

  meg a nintendo részéről is logikus döntés volt kiadni a switchet, mindig is szenvedtek hogy támogatniuk kell egy asztali konzolt meg egy nagykonzolt is játékokkal, a technológia most ért el arra a szintre hogy a kettő vonalat összekapcsolhatják egy gépbe

  sokak szerint nagy handheldnek -> szerintem pár év múlva amikor végleg kifut a 3DS kiadnak egy kisebb switch mini-t ami csak handheld lesz.
 • etniez #11
  Én egyelőre hamut szórok a fejemre.