Ötvös Tibor

Továbbra is várunk egy normális kézilabda feldolgozásra

Megjelent az IHF Handball Challenge 14, mely egy remek sportjáték... lehetett volna 1997-ben.

Vannak sportágak, melyeket szeretnek elkerülni a nagyobb és tehetségesebb csapatok. Ilyen a röplabda, a vízilabda, mára már az atlétika... és természetesen a kézilabda is. Pedig még emlékszem, hogy a régi szép időkben C-64-es és Amiga 500-on is kapott minden ágazat saját játékot... igaz, nem mindegyik okozott kellemes perceket a vásárlók számára.

A Bigben Interactive és a Neutron Games éppen ezért nagy fába vágta a fejszéjét, mikor úgy döntött, hogy a korábbi évek sikertelensége után idén is megjelentetik az IHF Handball Challenge 14 címet kapott sportjátékukat, melyben a világ legismertebb kézilabda csapatait és ligáit kapjuk meg. A bejelentés szerint 80 csapat és 30 nemzeti válogatott közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Ez egyébként így is van, szóval ez mindenképpen pozitívum, hiszen a különböző szövetségek megadták a hivatalos engedélyeket.Ezzel pedig le is zártuk a pozitív oldalak felsorolását. A többi ugyanis egyszerűen elképesztő, színvonaltalan... pofátlanság, hogy ezért pénzt is kérnek. A grafika hihetetlen. Addig még nincs is gond, míg a menüben barangolunk, ám amint elindul a játék, letesszük az állunkat. A külső egy az egyben olyan, mint a Fifa sorozat... 1997-es kiadása. Ami akkor gyönyörűnek számított, az ma már nevetségesen fest.

Ráadásként az irányítás is kaotikus, az ugrás közbeni dobás illetve az ezzel együtt zajló célzás megoldása teljesen átgondolatlan. Miközben a kosaras játékokban meg tudták oldani, hogy egy gombra tegyék az ugrás-dobás kombót, addig itt egy gombbal ugrunk, egy másikkal dobunk, közben pedig a célkeresztet is mozgatjuk. Mindezt 2014-ben. Nevetséges.A játék rendelkezik tréning lehetőséggel is, ami elméletileg a mérkőzésekre készít fel minket, ám - finoman szólva - nem sokat ér. Ahogy a Karrier menü is csak arra jó, felbosszantsuk magunkat. Mert még ha a nehéz irányítást és az ocsmány grafikát még el is néznénk, akkor is annyi bug van a programban, hogy az elképzelhetetlen. Az Electronic Arts helyében küldenék egy ajándékcsomagot a kiadónak, hiszen ezentúl már nem a SimCity vagy a Battlefield 4 a legtöbb hibával rendelkező alkotás.

Említhetném még a rettenetes kommentárokat, a fülsértő "zenéket", a teljesen felesleges XP-rendszert... de szerintem ennyi bőven elég volt. Az IHF Handball Challenge 14 egy ritka alkotás, mely egy, a legtöbb országban népszerű sportágat próbál meg feldolgozni ritka rosszul. Ha jövőre is ilyen teljesítményre képesek csak, akkor inkább hagyják az egészet és találjanak értelmes elfoglaltságot maguknak. Épp ezért csillagot sem adok, egyet sem érdemel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    nyugi, tibi, ahogy írás helyett te sem kerestél magadnak más értelmes elfoglaltságot, ők sem fognak leszokni a programozásról...