Gyurkity Péter

Európában nyomul előre a Windows Phone

Friss adatok szerint Latin-Amerika mellett egyes európai országokban mutat növekedést a platform, bár a 10 százalékos küszöb a legtöbb helyen még akadályt jelent.

A hét elején mi is beszámoltunk a hírről, miszerint a Microsoft felvásárolja a Nokia telefonos részlegét, ezáltal pedig a jövőben ők gyártják majd a Lumia okostelefonokat (és a hagyományos változatokat, amelyek továbbra is a Nokia neve alatt futnak majd). A tavaszi és nyár eleji adatok azt mutatják, hogy a platformban van még tartalék, bár ez leginkább néhány európai országban jelentkezik.

A Kantar felmérése szerint május és július között az 5 legnagyobb nyugat-európai piacon a Windows Phone átlagosan 8,2 százalékos piaci részesedést ért el, amely - tekintettel a két óriás elsöprő túlerejére - elismerésre méltó eredmény. Franciaországban 11 százalékot mértek, az Egyesült Királyságban ez 9,2 százalék volt, őket pedig Németország követte 8,8 százalékkal. Ehhez képest az iOS Spanyolországban szerepel a legrosszabban alig 6,1 százalékos részesedéssel, míg az Android az Egyesült Királyságban a legkevésbé elterjedt, ám ez is 55,2 százalékos túlsúlyt jelent.


A másik reményt keltő régió Latin-Amerika, itt például Mexikóban már a második helyet is sikerült megkaparintaniuk, igaz, ez 11,6 százalékos részesedést jelentett az eladások terén, alig megelőzve a 10 százalékon álló Blackberry, valamint a 9,2 százalékos iOS befolyását. Az Egyesült Államokban ezzel szemben 3-ról alig 3,5 százalékra javított a szoftver, így itt kell elsősorban valami újjal előállniuk - a hagyományos mobiltelefonokról átálló felhasználók azonban mindenhol kivételes lehetőséget kínálnak a versenyzőknek.

Steve Ballmer egy befektetői konferencián egyébként elmondta, hogy a felvásárlás révén a jövőben egyszerűbb nevekre számíthatunk az okostelefonoknál, így például a "Nokia Lumia Windows Phone 1020" helyett valami egyszerű, frappáns elnevezés kap majd kitüntetett szerepet a marketing terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #11
    Csak halkan jegyzem meg, hogy ugyanezen előnyökért szokták ekézni az iOS-t, merthogy a zárt rendszer, az maga a fasizmus. Pedig iOS-re rendes szoftverkínálat is van.
    Minden esetre már maga a kérdés is ironikus egy MS operációs rendszernél, hogy van-e rá annyi szoftver, mint a többire.
  • Elemir #10
    Miért kell combosabb? Droidból egy dologra van száz app, ebből 3-4 használható, illetve 1-2-t fogsz használni. Vicc. Itt kapsz 3-4 normális alternatívát a platformra hangolva és tesztelve vírus mentesen. Szerintem ezen előnyöket nem szabad elvenni tőle.
  • tomboy013 #9
    Szerintem már elég sok appra van alternatíva csak szét kell kicsit nézni. Ha eleged van a laggdroidból tegyél egy próbát egy WP8-as Lumiával, szerintem csalódni nem fogsz benne, bár attól függ mik számodra fontos szempontok egy telefonnál.
  • asysoft #8
    Most Windows 8 van fent, StartIsBack-nek hála egy helyenként átgondoltabb Windows 7-ként használom, viszont a Modern UI-s részt nem tudom, hogy gondolhatták komolyan. Az egy dolog, hogy hagyományos kezelőszervekkel elég használhatatlan (illetve helypazarló desktop monitoron), de hiába van SSD a gépben, metrós alkalmazások (pl a gyári fényképnézegető, vagy időjárás) több másodpercig töltögetnek. Akárhogy is, ez így vicc.
    WP7-es telefonom volt, alkalmazások első indítása ott is lassabb tudott lenni, mint amit más platformokon megszokott az ember. De ami miatt visszaváltottam a korábbira, az a nevetséges limitációk sokasága volt, amelyeket nem is mind javították ki a 8-ban (pl nem tud adott pillanatban egyszerre rezegni és csörögni:D), pedig -szerintem- abszolút nincsenek nagy igényeim. És ami a legnagyobb bajom volt a platformmal: olyan ritkasággal jönnek a frissítések, mintha egy marék ember dolgozna rajta, BlackBerry-nél sűrűbben jönnek nagyobb funkcionális változást hozó updatek... Ezt a luxust nem engedhetné meg magának az MS.
  • WhiteStar #7
    az az igazság, elgondolkoznék én is Winfosos telón ha kicsit combosabb lenne az app kínálat. nekem ez a droid nem bejövős.
  • asgh #6
    Ilyenkor saját magaddal beszélgetsz?
  • sanyicks #5
    Ez olyan mint ormányunk és pártunk sikerpropagandái :)
  • tomboy013 #4
    Egyet értek. A Támogatással kapcsolatban még változhatna a dolog, hogy ne csak laggdroidra meg iOS-re legyen minden elérhető. Egyébként szerintem is igen jó, főleg azoknak ajánlom a WP-s telókat akik szeretik az egyediséget és a telefon használhatóságára fókuszálnak.
  • asgh #3
    "Windows Phone (Win8-cal együtt) a legjobb oprendszer a piacon. Letisztult, gyors, tökéletesen átlátható."

    Szerintem meg nem.
  • Pityugonzales #2
    Én nekem is bejön a Lumia. Ár érték aránya nagyon jó, bár most androidos telóm van. Szerintem jó alternatíva....