11
  • weine
    #11
    Elvileg em lehet tudni kinél van btc, csak ha nevesítetted magad.
    Amennyiben rejtőzködni akarsz, akkor csak azt tudni, melyik "usernél" mennyi btc van.
    Maga a rendszer nem bedönthető, és gyakorlatilag az árfolyam se nagyon manipulálható. Persze elviekben ha megjelenik sok btc 1 usd áron, akkor arra biztos lecsapnak, de nem gondolom, hogy ez reális scenario lenne.
    Meg aztán ha meg is jelenik és le is veri egy időre az árat, a btc mennyisége ugyanannyi kb, tehát nem tud inflálódni, ezért a lenyomott btc/usd rate előbb utóbb visszarendeződik.
    Az viszont befolyásolhatja az árát (ezzel lufit képezve), hogy mennyien akarják kikerülni a hivatalos pénzrendszereket. Szerintem igen sokan.
    Gondold el, mit lépne a NAV, ha btc-ben mutatnád ki a bevételed egy részét:)
    Kb nézne, mint hal a szatyorban.
  • weine
    #10
    Pont az előnyeit soroltad fel:)
    -piaci kereslet alapú (nincs jegybank)
    -ismert értéken alapul(mint a mostani pénzrendszer: nincs fedezete)
    Szerencsejáték ebbe fektetni, mint az összes többi devizába, hiszen nem tudja senki, merre változik az árfolyama.

    Abban is különbözik a pilótajátékoktól, hogy nem ígér senkinek hozamot.
    Ez egy virtuális valuta, kb ugyanannyi kockázattal, mint 2004-ben facebook "részvényt" venni.
    Hátránya nem sok van a többi devizához képest, előnyei annál inkább.



  • gforce9
    #9
    A pénz annyit ér amennyi bizalom van iránta, tökmindegy milyen pénzről beszélünk. A bitcoin működése pedig egy picit bonyolultabb annál, minthogy spekulálgatni lehessen, tudtommal fix mennyiség van (illetve lesz) belőle, inflálódni nem fog, max deflálódni, de azt is csak a többi fizetőeszközhöz képest.
  • Kryon
    #8
    Pont az a lényeg, hogy mivel decentralizált senki sem tudja megszabni az érfolyamát, csak a spekuláció mozgatja.

    2009-ben egy hacker megcsinálta a mögötte álló rendszerrel együtt, azóta önálló életet él. Ez jó azoknak akik valamiért rejtőzködnek, titkolni akarnak bizonyos tranzakciókat. Ahhoz hogy egy stabil, mindenki számára minimális kockázattal használható pénzrendszer legyen belőle kevés.
  • ostoros
    #7
    Az árfolyam esés elkerülhető a rögzített árfolyammal. Semmibe nem kerül nekik. Csak lehet hogy a spekulánsok körében népszerűtlen lenne.
  • Kryon
    #6
    Érdekes kísérlet, de nem hinném hogy ebből új pénzügyi rendszer lenne. Valós fedezet ugyanúgy nincs mögötte, ahogy a jelenlegi pénzrendszer mögött sincs. Itt ráadásul mivel decentralizált, még egy jegybank sincs, mely valamennyire stabilizálhatná az árfolyamát. Ebbe fektetni ezért gyakorlatilag szerencsejátékkal egyenértékű. Most "trendi" lett, mert mostanában sokat foglalkozik vele az online sajtó, de elég egy kiábrándulás, eladási hullám és padlót fog az árfolyam. Aki nem szállt ki időben, így járt. Legjobb esetben is az marad a Bitcoin ami eddig is volt, a maffia pénze. Annyi változott, hogy elkezdtek vele spekulálni.
  • MasterMason
    #5
    Csak egy újabb eszköz, amivel megkopaszthatják a lúzereket. :D
  • zserrbo
    #4
    Az idézett szövegre csak annyit mondanék, hogy kb hasonlóan szokott védekezni az is, aki a piramis játékba akar beszervezni. No meg úgy is mondhatja majd valaki, hogy "Én is bosszankodom azon, hogy sajnos csak 2013-ban kerültem a közelébe, mert minél később került be az ember, annál nagyobbat bukott vele." :)
  • Cat #3
    Nem csak te gondolod így, a cikkben lévő interjú is rákérdez erre. Én arra lennék kiváncsi, hogy milyen az eloszlása a 20 millió bitcoinnak, mennyi van belőle egy kézben, tudni lehet hogy ki(k) ezek, azaz bedönthető-e az egész azáltal, hogy valakinél ott van akár csak 5%, és hirtelen eladásra kínálja.

    "A Bitcoin gyakorlatilag egy globális virtuális startup, nem pedig egy piramisjáték. Én is bosszankodom azon, hogy nem 2009-ben kerültem a közelébe, csak 2011-ben, mert minél hamarabb fektetett bele az ember, annál nagyobb profitot tehetett zsebre. Mark Zuckerberg is teljesen abszurd módon meggazdagodott valamiből, amiről szintén meg lehet kérdezni, hogy tényleg van-e ekkora értéke, vagy csak szerencséje volt a srácnak. Ez itt is megvan, de ezt nem nevezném piramisjátéknak, mert nem arról van szó, hogy valamiféle piramisjáték-szerű redisztribúció folyna, hanem előáll egy új pénzügyi rendszer, egyfajta startup. Azt is mondhatnám, hogy a Bitcoin egy részvény egy új pénzügyi világrendszerben."
  • zserrbo
    #2
    Ja és az akinek van (tartalék) pénze :/
  • zserrbo
    #1
    Kíváncsi leszek mikor mondják majd erre is, hogy pilóta játék. A cikkből nekem az jött le, hogy az járt jól, aki korábban vásárolt bitcoint.