Berta Sándor

Amerikai hivatal vizsgálja a Bitcoint

Egyre komolyabban veszi a virtuális pénzt az amerikai kormány. A New York-i pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hivatal több mint 20 olyan cégtől kérte azon üzleti adataik kiadását, amelyek kapcsolatba hozhatók a Bitcoin-rendszerrel.

A The Wall Street Journal tudósítása alapján a hivatal szeretne betekinteni a társaságok üzleti gyakorlatába és tranzakcióiba. A hatóság többek között az iránt érdeklődik, hogy a vállalatok miként akadályozzák meg a pénzmosási tevékenységet, védik meg az ügyfeleiket és milyen befektetési stratégiáik vannak. Ezzel lépéssel a szövetségi felügyelet beavatkozik a Bitcoin-gazdaság életébe, azaz az Amerikai Egyesült Államok nem hagyja tovább szabályok nélkül működni ezt a piacot és az itt kötött üzleteket.

A hivatal adatokat kért be többek között a legnagyobb Bitcoin-vállalkozásoktól; köztük van a Coinbase Inc., a BitInstant és a Coinsetter. A Coinbase olyan "digitális pénztárcaként" hirdeti magát, amelyen keresztül az emberek Bitcoint vásárolhatnak és használhatnak fel. A Bitinstant lehetővé teszi a virtuális pénz gyors továbbítását, míg a Coinsetter egy kereskedelmi platform. Információkat kell közölniük a Winklevoss-fivéreknek is, akik korábban jogi vitában voltak Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával, majd ezután ezen a területen fektették be a pénzüket.

A Bitcoin Savings and Trust (BTCST) elleni perben nemrég Amos Mazzant bíró úgy fogalmazott: teljesen nyilvánvaló, hogy a virtuális Bitcoin-érmék pénzként is felhasználhatók. A fizetőeszköz segítségével különböző árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, emellett átváltható valódi dollárra, euróra és jüanra is.

Egyes országoknak egyre komolyabb kérdést jelent a Bitcoin. Sok állam attól tart, hogy a hivatalos fizetőeszköze mellett egy árnyékpénz jöhet létre és könnyebbé válhat a pénzmosás. Thaiföld például néhány héttel ezelőtt teljesen betiltotta a Bitcoint. Az indoklás az volt, hogy nincsenek ellenőrzési mechanizmusok és a törvényi alapok sincsenek megteremtve a használatához. Az USA más úton indult el: a Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) márciusban nyilvánosságra hozta a Bitcoin-tranzakciókra vonatkozó új irányelveket.

Júniusban a Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, amely azzal vádolta meg, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat. Az ügyletekben szerepet játszó személyek és szervezetek komoly pénzbüntetést kaphatnak. Amennyiben a szervezet nem állítja le a jelenleg illegálisnak minősülő pénzügyi műveleteket, úgy naponta és tranzakciónként akár 1000-2500 dollárra is büntethetik, ráadásul az ügyletekben részt vevőket akár 250 000 dolláros pénzbüntetéssel és 5 évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #24
    Szerintem is az.... illetve 1-2 közgázos haver szerint is :-)
    A Bidcoin pedig egy új burkolt csalás.... majd csak figyeljetek!
  • WoodrowWilson #23
    Így van.
  • sanyicks #22
    ja bocs, te hívő vagy neked már lehet írni bármit :D
  • sanyicks #21
    Így van.
  • WoodrowWilson #20
    Valószínűleg nagy szakértője vagy a témának. :)
  • sanyicks #19
    a jelenlegi hagyományos rendszer is egy fail, sőt maga a közgazdaság mint tudomány egy fail, mert bizony áltudomány :)
  • nlght #18
    "A vilagpenz lehet egy egyseges penz, de az csak akkor mukodik ha vilagkormany van."

    Elég lenne ha tényleges jogokkal ruháznánk fel az Ensz-t, és ők lennének a világ meghatározó irányítói (nem pedig az Usa vagy Kína) és nem csak egy csapat bohóc lenne. Persze ehhez főleg a 2 nagy ország: Usa és Kína egyetértése kellene...
  • csimmasz #17
    Valo igaz, nem csak az Euro a gond de az egyik olyan tényező ami miatt nem tudnak az orszagok sajat specialis helyzetük szerint cselekedni monetaris teren.
  • kvp #16
    Ott van pl. a star trek vilaga, ahol a foderacion belul nincs penz. Kredit van, meghozza az adott eroforras szerinti idolimites. Tehat pl. van havi transzporter kredit vagy replikator kredit. Ezt hivjak jegyrendszernek, amikor az allam donti el, hogy ki mibol mennyit kaphat. Persze ez nem akadalyozza meg az embereket, hogy pl. replikator kreditben kossenek fogadasokat. Ez a fajta cserekereskedelem a szovjetunioban is kialakult.

    A vilagpenz lehet egy egyseges penz, de az csak akkor mukodik ha vilagkormany van. Persze onnantol minden atlagos ember a jelenlegi teljes Fold atlag eletszinvonalan elne, ami egy szegenyebb afrikai eletminosegenek felel meg. Ez nekunk sokkal rosszabb lenne, mint ami most van. Az euro es ezzel az eu egyik baja is az, hogy nincs kozponti kormany es kozponti koltsegvetes, mert a nelkul nem mukodhet a kozos penz. Persze ha mindenhol euro lenne, akkor pl. nallunk is akkora lenne a baj mint a gorogoknel. Arrol nem beszelve, hogy a jobb eletszinvonalhoz a legtobb ember kenytelen lenne a munka utan koltozni, ami par ev alatt teljesen osszekeverne a lakossagot, tehat pl. Magyarorszagon mar nem lakna szinte egy magyar sem vagy akik igen, azok penz nelkul, nyomorban. Megeri? (ps: lehet, hogy ez eu tagkent igy is osszejon, euro nelkul is, de szerintem ez baj)
  • Macropus Rufus #15
    "aki megdolgozott érte a szó minden értelmében"
    és ezt ki dönti el? :o

    továbbá a pénznélküli társadalomban is kialakúlnak a pénzt felváltó pénzek.
    1 kalgyóért kapsz halat. Ennyi. Mert azt ugye naív gondolat feltételezni, hogy én dolgozok osztán munka után bemegyek a boldba és elhozok ezt-azt ami kell.
    Ha ez így lenne jó, akkor már több ezher évvel ezelött nem lett volna cserekereskedelem. De már akkor is ott volt az embernél az a gondolat, hogy én megdolgoztam ezért a pl. kőbaltáért. Ugyan oda is adhatnám neked, hiszen egy csordába valóak vagyunk, de nekem kell az a faszán cdillogó kalgyló a nyagadból, neked meg kell egy balda. Máris megy a biznic. Pénzről szó nem volt.
    Pénznélküli világban a pénzt valami más fogja helyetesíteni, de biztosan fogja valami.