Berta Sándor

Tiltottak a titkosszolgálatoknál a Lenovo laptopjai

Úgy tűnik, hogy a Huawei mellett más kínai gyártó kapcsán is felmerült a bizalmatlansági tényező. Ezúttal a Lenovo és annak termékei lettek fekete bárányok több angolszász országban.

A The Australian Financial Review ausztrál katonai és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Lenovo, illetve az általa gyártott számítógépek tiltólistára kerültek nem csak a helyi, hanem az amerikai, a kanadai, a brit és az új-zélandi titkosszolgálatoknál is. A tilalom 2006 óta van érvényben és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a közeljövőben feloldanák. A beszerzési tiltást egy korábbi laboratóriumi teszt után rendelték el, kiderült ugyanis, hogy a Lenovo számítógépeibe beépített chipek alapvetően alkalmasak arra, hogy a segítségükkel az érintett konfigurációkra titkos programkódokat csempésszenek be.

Steve Blank amerikai szakértő érdekes cikket jelentetett meg: szerinte akár az Intel is képes lehetett arra, hogy már az 1990-es évek közepén az operációs rendszerhez kiadott frissítések segítségével módosítsa a használt processzor működését vagy - elméletileg - akár manipulálja is az adott felhasználó számítógépét. Az ehhez szükséges kódokat elvileg csak az Intel ismeri, ugyanakkor a megszerzésük nagyon is vonzó lehet a titkosszolgálatok számára. Blank szerint ezeket a kódokat már régóta ismerheti az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA).

A Lenovo elleni vádak azért is érdekesek, mert nem chipgyártóként jelenik meg a piacon, hanem komplett PC-ket és laptopokat kínál, s ezeket a beszállítóitól szerzett alkatrészekből építi meg. A processzorok és a különböző chipek például az Inteltől származnak, s ezeket nem kizárólag a kínai társaság használja, hanem az Apple vagy éppen a Dell is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #14
    Na ez legalább érdemi leírása a miérteknek.
    Ellenben egy bármilyen komolyabb Cisco eszköznél a gyártó nem is titkolja, hogy azt tesz a készülékkel akár a bolygó másik feléről, ha az hálózaton van, amit csak akar. beleértve a szoftver cserét, HW ellenőrzést, teljes és végleges letiltást, stb. Nyilván csak meg kell bennük bízni. ;)
  • Inquisitor #13
    Ekkora hülyeséget. Nyilván egy "amerikai" Kínában kínai alkatrészekből szerelt Dell vagy Apple gép esetén fel sem merülhet a gyanú. :D
    Ha még hálózati vezérlőre vagy egyéb komponensre hivatkoznának, de a cikkben a procival kapcsolatban van valami, szintén értelmetlen dolog.
  • Gater #12
    Miért érzem azt hogy azért nem bíznak meg bennük mert ők is ugyan ezt csinálják a a saját házuk táján...
  • barack1 #11
    "Még a végén kibámulnának a kínaiak a laptopomból."

    Lehet, hogy ezt viccnek szántad, pedig ez nem vicc, hanem valóság. Németországban nemrég azért tartóztattak le egy embert, mert egy hátsókapun keresztül a lányok laptopjainak a kameráját aktiválta, és folyamatosan bámulta őket. Mikor elkapták, éppen vagy 10 laptop kamerájának a képeit nézegette, és kiderült, hogy a közeli iskolába járó lányok többségének a laptopján ott volt a vírus.
  • DontKillMe #10
    Adminokról beszéltem, nem akármilyen IT vezetőkről, vagy bármilyen más vezetőkről. ;).
  • errorista #9
    mert a netre nem kötött számítógép + nyomtató az veszélyes.
  • kvp #8
    "Ugyanis szinte alap, hogy egy rendszergizdának minimum egy "tinkpadja" van, vagy ápple szarja. Itthon is ez a felállás."

    Jellemzoen a kozepvezetoktol lefele HP vagy DELL gepeket kapnak, pont ugyanattol a gyartotol, ahonnan a titkarnoi gepeket is veszik. Csak a vezetok rohangalnak dragabb cuccokkal, jellemzoen apple termekekkel, de ok meg ugyebar nem dolgoznak rajtuk.

    "Még jó, hogy a kamera külön hubon van, és letiltottam a host controller drivert. Még a végén kibámulnának a kínaiak a laptopomból."

    Ez keves, rootkit eseten ez tavolrol is vissza aktivalhato. A jo megoldas a mechanikus kapcsolo, ami a tapot veszi le a kamera modulrol vagy a mechanikus takaro lemez, amilyen a regi kamerakon volt. Ugyanez igaz a mikrofonokra is. Persze ha az embereket nem zavarja, hogy a legtobb ingyenes telefonos jatek hivasinditasi, teljes internet hozzaferesi es kamera+mikrofon jogokat ker, akkor mar igazan nem szamit, hogy a laptop figyel-e. (jopar kisgyerekeknek, jellemzoen kislanyoknak kiadott ingyenes jatekrol derult mar ki, hogy videofelveteleket keszit es tovabbit, kulon kihasznalva azt, hogy pl. tablet-en jellemzoen otthon a kanapen vagy az agyban jatszik a legtobb ember)
  • DontKillMe #7
    Most a legtöbb admin "odaát" a kardjába dől. Ugyanis szinte alap, hogy egy rendszergizdának minimum egy "tinkpadja" van, vagy ápple szarja. Itthon is ez a felállás.
  • wraithLord #6
    Még jó, hogy a kamera külön hubon van, és letiltottam a host controller drivert. Még a végén kibámulnának a kínaiak a laptopomból.
  • Amergin #5
    Milyen "hülyék" mán a titkosszolgálatok, hogy összeesküvés elméletekben gondolkoznak, hiszen az csakis a primitív elmék beteg agyszüleménye. Még hogy egymás után kémkednének ilyet uriember nem tesz, a nagyhatalmak pedig mind terőtől-talpig dzsentlmenek. Nem szabad tehát ilyen "előítéletes" döntéssel korlátozni a szentséges szabad versenyt.