Berta Sándor

Los Angelesben 640 000 diák kap ingyen iPadet

Egy aktuális elképzelés alapján az amerikai városban és annak környékén élő több százezer tanuló juthatna ingyen táblához. Az eszközöket több év alatt fokozatosan szállítanák ki.

A program keretében összesen 640 000 diák kapna iPad készüléket. Először 31 000 darab tábla PC-t szállítanak ki, majd 2014 végéig az összeset eljuttatják a nebulókhoz. Los Angeles az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb iskolai kerülete. Mark Hovatter, a Los Angeles Unified School District (LAUSD) egyik vezetője először erősítette meg hivatalosan is a projektről kiszivárgott információkat és egyúttal elmagyarázta azt is, hogy miért indították el a kezdeményezést. Közölte: az a legfontosabb, hogy a gyerekek felkészüljenek arra a technológiára, amivel naponta szembesülnek majd. Olyan fiatalokat látnak majd el ezzel a technológiával, akik még nem rendelkeznek ilyen készülékkel.

Jelenleg Los Angeles 1124 oktatási intézménye közül 49-be szállítanak ki táblagépeket és ezeket oktatási alkalmazásokkal látják el. A program életre hívói szerint ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a tanárok az eddiginél jobban megszervezhessék a tanítást és jobban kommunikálhassanak a gyerekekkel. A készülékek segítségével könnyebben szinkronizálhatók az órarendek és végezhetők el digitális tesztek. A Pearson kiadóval kialakított együttműködés keretében a tankönyvek közvetlenül a táblákra kerülnek, ami segíthet csökkenteni a diákok, illetve a családok költségeit.


Az iskolai kerület azért választotta az Apple termékeit, mivel az eltérő operációs rendszerek sokkal nagyobb szervezést igényeltek volna. A projekt első szakasza 30 millió dollárba kerül. Az összeg egy részét várhatóan adományozók és szponzorok biztosítják majd.

A tábla PC-k iskolai alkalmazásáról megoszlanak a vélemények. Egy egyesült államokbeli iskolai körzetben évek óta alkalmaznak laptopokat a tanulásban és az internet is kiemelt szerepet kap az oktatásban, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az új megoldások használata egyáltalán nem vált be. A legfontosabb tapasztalat az volt, hogy a tanulási teljesítmény semmit nem javult azoknál a diákoknál, akik éveken át használhatták az internetet és a laptopokat, sőt más iskolákkal összevetve még gyengültek is eredményeik. Az érintettek viszont azt hangsúlyozták, hogy pozitív tapasztalatokat szereztek. Bill Gates, a Microsoft társalapítója tavaly úgy nyilatkozott, hogy a billentyűzet nélküli táblagépeknek nincs keresnivalójuk az oktatásban és az egyetemeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #8
    A könyvek drágábbak.
  • KM #7
    Ott a pont!
  • tomsolo #6
    iPadet
  • Mekong Delta #5
    erre bmeg van pénz.... baromság az egész! inkább könyveket adjanak nekik, ne 2 év alatt tönkremenő, méregdrága játékszereket!
  • kvp #4
    "Tartom annyira innovatívnak a Magyar mérnököket, hogy jobbat hoznának ki mint a jelenleg kapható NEM moduláris modellek."

    Volt ra terv kb. 4 eve (meg az elozo kormany alatt), hogy egy olcso, strapbiro es tollal is hasznalhato magyar tervezesu tablet-et kapjanak a diakok, mindezt a hagyomanyos tankonyvek es munkafuzetek digitalizalt valtozataval kiegeszitve. (meg egy szoftvercsomagot dologzatirashoz es iskolan beluli kezi digitalizalashoz) Akkor a hivatalos valasz az volt a kormanyzat reszerol, hogy onkoltsegi aron legyartva nincs benne uzlet (ket evnyi tankonyvcsomag araba kerult volna). Mindezt egyebkent e papir alapon, hogy ne meruljon le olyan gyorsan.

    Azota sokminden valtozott, de erre allami tamogatast talalni azota sem sikerult, viszont a kinai tablet-ek arai mennek lefele. Szerintem a scanneljuk be a konyveket es a munkafuzeteket es onnantol minden menjen tablet-en otlet meg mindig jo, foleg ha tollal lehet rajuk irni. (egy dolgozat beadhato ocr nelkul is, sima tablet-es kezirassal, tehat a szoftver is minimalis, foleg ha az e tankonyvek is csak sima ocr mentes scan-ei lennenek a papir alapuaknak, sot igy meg firkalni is lehetne a lapokra /egy kulon mentett overlay-be/, ez utobbi jo mukafuzetek kitoltesere is)
  • gombabácsi #3
    kínai rabszolgagyerek legyártja, nyugati felsőbbrendű civilizált világ gyereke használja
  • pasi29uk #2
    Tartom annyira innovatívnak a Magyar mérnököket, hogy jobbat hoznának ki mint a jelenleg kapható NEM moduláris modellek.
  • pasi29uk #1
    Kár, hogy a Videoton nem gyárt tábla PCt...